Caritas su vargstančiais ir viltimi – jau trisdešimtmetį

caritas30
Vilkaviškio vyskupijos Caritas vienija septynių dekanatų Carito centrus, vienas iš jų – Šakių, kuriam vadovauja Vilija Matulaitienė (dešinėje). O. Kuzmaitės nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusį šeštadienį Vilkaviškio vyskupijos Caritas minėjo savo veiklos trisdešimtmetį. Į šventę atvyko ir gausus būrys Šakių dekanato Carito narių bei kunigų.  Prieš šv. Mišias susirinkusieji klausėsi kun. Roberto Grigo sakytos katechezės, kurioje jis pabrėžė, kad pagalba vargstantiesiems yra viena iš svarbiausių krikščioniškojo gyvenimo sričių.

Šventė prasidėjo Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo katedroje šv. Mišių liturgija, kuriai vadovavo Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila. Drauge meldėsi būrys kunigų iš įvairių vyskupijos vietų, taip pat Šakių šv. Jono Krikštytojo parapijos klebonas vicedek. kun. Vytautas Antanas Matusevičius, Ilguvos Švč.  Kryžiaus atradimo bažnyčios klebonas kun. Francas Kuklys bei naujai paskirtas Gelgaudiškio Švč. Kryžiaus išaukštinimo bažnyčios klebonas Arvydas Liepa.

„Per trisdešimt Carito metų buvo daug gražių dalykų, aišku, buvo ir sunkumų, permainų. Šiandieną norisi pabūti drauge, išgyventi solidarumą ir noriu pasakyti, kad tarnystė ir geri darbai augina mus kartu bendrystei su Dievu, viltingai amžinybei. Dėkoju, kad dalinatės su kitais savo meile, atiduodate kitiems savo laiką, padedate išeiti iš sunkių žmogui gyvenimo situacijų. Duodami ir dovanodami praturtėjame patys. Tad sugrįžę iš šventės į namus, naujai apmąstykite savo požiūrį į buvimą karitiečiu...“ – kalbėjo vyskupas R. Norvilas.

Po visuotinės maldos prie altoriaus ėjo Vilkaviškio vyskupijos Caritas visų vyskupijos dekanatų Caritas centrų atstovai ir savo gražia simboline atnašų eisena dėkojo Dievui už laiminimą tarnystėje atliekant artimo meilės darbus. Šakiečiai atnešė pintinę pačių iškeptų grybukų, kiti – medaus, vaisių, duonos kepalą. Atnašos bus išdalintos stokojantiems. Šv. Mišių metu savo giesmėmis bendroje maldoje jungėsi operos solistas Liudas Mikalauskas, vargonais akomponavo Egidijus Bavikinas.

Vėliau šventė tęsėsi Vilkaviškio kultūros centre. Jubiliejaus proga drauge jungtis maldoje ir pasveikinti mūsų vyskupijos karitiečių atvyko Kauno arkivyskupijos Caritas direktorius bei Lietuvos Caritas tarybos pirmininkas Arūnas Kučikas, kuris svarstė, kad valstybė vis labiau organizuoja socialinę pagalbą žmonėms, atsirado visuomeninių organizacijų, veikiančių socialinėje srityje, vis daugiau žmonių įsitraukia į savanorišką veiklą. Tačiau, A. Kučiko nuomone, Caritas yra ir bus reikalingas, nepaisant to, kokioje visuomenėje gyvensime. Anot jo, Caritas savo buvimo priežastį semia ne iš visuomenės, bet iš bažnyčios giliausios prigimties. Mintimis, prisiminimais apie tris dešimtmečius trunkančią Carito organizacijos tarnystę dalijosi buvęs Vilkaviškio vyskupijos Carito vadovas kunigas Deimantas Brogys, ilgus metus tarnavęs Šakių parapijoje. Jis prisiminė pirmąjį Carito suvažiavimą, mokymus Vienoje, Varšuvoje, Briuselyje.

„Bet žinote, didžioji jėga esate jūs. Nes motinoje bažnyčioje jūsų veikimas yra be galo svarbus. Tikėjimas, be gerų darbų, būtų tuščias. Gausių jums Viešpaties malonių“, – linkėjo D. Brogys.

Jau nuo liepos pradžios savo tarnystę Gelgaudiškio parapijoje pradėsiąs kunigas Arvydas Liepa buvo antrasis Vilkaviškio Caritas vadovas, jis kalbėjo, kad per 14 vadovavimo metų aplankė daug parapijų, bendravo su žmonėmis, anot jo, jį labiausiai žavėjo karitiečių jėga, kuri neleidžia jiems sustoti, nusivilti ar pasakyti, kad jau nebegaliu.

„Kai ši organizacija įsikūrė, mes sulaukėme daug humanitarinės pagalbos iš Vokietijos. Tarsi pagrindinė veikla buvo rūbų, labdaros dalijimas. Bet šiandien vis labiau suvokiame, kad karitiečiai, prisiliesdami prie žmogaus, tampa ir Gerosios Naujienos nešėjais, kad pas žmogų atėjai kartu su Dievu“, – kalbėjo A. Liepa.

Vėliau susirinkusieji buvo kviečiami bendrai agapei.

Šventės pabaigoje buvo įteiktos padėkos už ilgametę tarnystę Caritas veikloje. Padėkas gavo ir mūsų rajono karitietės – Salomėja Belevičienė iš Žvirgždaičių ir šakietė Aurelija Būblaitienė, kuri Šakių šv. Jono Krikštytojo parapijoje Caritui vadovavo apie 25-erius metus. Gydytoja dirbusi moteris kuklinasi ir sako, kad darbus Carito organizacijoje Šakiuose nuveikė kartu su kitais karitiečiais. Tuo metu Caritas rūpinosi ligoniais, padėjo spręsti jaunimo, šeimos problemas, buvo organizuojamos įvairios šventės. Iš Vokietijos buvo vežama labdara, kurią moterys dalindavo nepasiturintiems asmenims. Prieš penkerius metus Šakių Carito vairą perėmusi Vilija Matulaitienė sako, kad šiuo metu veikia net 15 Carito skyrių įvairiose rajono parapijose. Moteris apgailestavo, kad Šakiams labai trūksta patalpų, surinktuvė-dalintuvė, esanti klebonijos ūkiniame pastate, yra labai prastos būklės.

„Tas rūbų dalijimas yra tarsi jungtis tarp Carito savanorių ir žmonių. Jau tų rūbų tiek daug žmonėms nereikia. Atėję žmonės išsikalba, pasidalina kokia bėdele, kurias padedam spręsti“, – sako V. Matulaitienė.

V. Matulaitienė priduria, kad visi karitiečiai ne tik dirba savanorystės pagrindais, bet neretai ir patys finansiškai prisideda prie įvairių sumanymų, moterys atvirauja, kad sunkiausia yra ištiesti pagalbos ranką, todėl kasmet gruodžio mėnesį už auką platina Carito žvakes.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.