Garbės piliečio regalijos bus suteiktos dviem kraštiečiams

kaspareviciene antanavicius
Rajono Garbės piliečių sąrašą papildys Augenija Julė Kasparevičienė ir Valentinas Antanavičius. D. Pavalkio nuotr.

Ko gero, dar nebuvo metų, kad Garbės piliečio vardas rajone iškart būtų suteiktas dviem asmenims. Šie metai būtent tokie. Savivaldybės taryba nusprendė Garbės piliečio vardą suteikti dailininkui tapytojui Valentinui Antanavičiui bei ilgametei kultūros skyriaus vedėjai, daugelio kultūrinių renginių sumanytojai Augenijai Julei Kasparevičienei.
 
Vienas žymiausių asambliažo kūrėjų Lietuvoje V. Antanavičius gimė 1936 m. gegužės 2d. Šakių rajone, Kukliškių kaime. 1962 m. baigė Lietuvos valstybinį dailės institutą. Dėstė M. K. Čiurlionio menų gimnazijoje Vilniuje ir Vilniaus dailės akademijoje (1995m. jam suteiktas docento pedagoginis laipsnis). Nuo 1964 m. – Lietuvos dailininkų sąjungos, grupės „24“ narys. Nuo 1962 m. V. Antanavičius dalyvauja parodose, surengė daugiau kaip 20 individualių, apie 130 bendrų parodų Lietuvoje ir užsienyje. Rekomendacijas dėl Garbės piliečio vardo suteikimo V. Antanavičiui pateikė dr. Arvydas Vidžiūnas, Šakių rajono meno mokyklos dailės skyriaus vadovė Lolita Rūgytė, pritariant dailininkams Vytautui Kaunui, Mindaugui Pauliukui ir Kęstučiui Dovydaičiui.

Garbės piliečio regalijas dailininkui ketinama įteikti Zyplių dvare jo personalinės parodos metu birželio 11 dieną.

A. J. Kasparevičienės turbūt daugeliui pristatinėti net nereikia. Ji Lietuvos ir Šakių rajono savivaldybės kultūros ir visuomenės veikėja, asociacijos „Zanavykų seimelis“ pirmininkė, Lietuvių kalbos draugijos narė, Lietuvos kultūros kolegijos tarybos narė iki 2018m., Marijampolės apskrities regioninės kultūros tarybos narė, kasmetinių „Kalbos dienų“ organizatorė, klasikinės muzikos festivalio „Beatričės vasaros“, kitų Šakių rajono kultūrinių renginių sumanytoja, pradininkė. A. J. Kasparevičienė nuo 1994 m. iki 2018 m. buvo atsidavusi Šakių rajono savivaldybės administracijos Kultūros ir turizmo skyriaus vedėjos pareigai – iniciatyvi, darbšti, savo srities profesionalė. Rekomendacijas dėl Garbės piliečio vardo suteikimo A. J. Kasparevičienei pateikė Kauno zanavykų bendrijos pirmininkė Regina Motienė bei Vilniaus zanavykų bendrijos pirmininkas Kęstutis Vaičiūnas.

Jai regalijas ketinama įteikti liepą, galbūt per Mindaugo karūnavimą ar miesto šventės metu.

Iki šiol Šakių rajono Garbės piliečio vardas buvo suteiktas Rokui Stepulaičiui, Juozui Domeikai, Bernardui Aleknavičiui, Albinui Vaičiūnui, Gerhard J. Karlui, Guenter F. Toepferiui, Elenai Ruzgienei, Jonui Augustaičiui, Kunze Gotthard Johanes, garbės prelatui Antanui Maskeliūnui, Romui Trederiui, Stasei Valkerinei ir Algirdui Endriukaičiui.

Meras Edgaras Pilypaitis Švietimo kultūros ir sporto komiteto posėdžio metu išsakė tam tikrus retorinius pastebėjimus dėl Garbės piliečio vardo suteikimo, mat pasigirsta svarstymų, kad dažniausiai šis įvertinimas suteikiamas kultūros žmonėms, nors yra ir kitų profesijų rajoną garsinančių ir jam atsidavusių žmonių. Tad jis kvietė pagalvoti ir apie šiandien bei greta mūsų dirbančius, kurie galėtų būti pagerbti ir įvertinti, nes būta atvejų, kai šis vardas žmonėms suteikiamas kone mirties patale, tad taip, mero manymu, būti neturėtų.

„Gal yra ir mažiau matomi, bet ne mažiau svarbūs“, – kvietė ateičiai pagalvoti meras ir diskutuoti, kaip tokiems žmonėms galima padėkoti, juos pagerbti galbūt ne tik suteikiant Garbės piliečio vardą, bet ir ieškant kitų būdų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.