Susitikime „Beatričės vasarose“

kamerinis orkestras
Jau kitą sekmadienį Zyplių dvare festivalį atidarys Lietuvos kamerinis orkestras. D. Matvejevo nuotr.


Jau šį sekmadienį muzikos mylėtojus pakvies vienuoliktasis muzikos festivalis „Beatričės vasaros“, šiais metais klausytojams dovanosiantis septynis koncertus, kurie vyks gražiausiuose Šakių krašto paveldo objektuose.
 
Net trys festivalio renginiai vyks Zyplių dvare (prie centrinių rūmų). Festivalį Zyplių dvare birželio 13 d. pradės Lietuvos kamerinis orkestras ir smuikininkas, orkestro koncertmeisteris Džeraldas Bidva.

„Lietuvos kamerinis orkestras savo skambesiu, interpretavimo tradicijomis yra lyg aukščiausios kokybės muzikos instrumentas. Manau, tai vienas savo žanro lyderių. 60 metų – ilga istorija. Europoje ne tiek daug orkestrų šiandien gali didžiuotis tokia praeitimi“, – taip apie LKO atsiliepia smuikininkas, orkestro meno vadovas ir dirigentas Sergejus Krylovas. Klausytojai turės malonią progą dvaro parko erdvėje išgirsti nuostabiąją W. A. Mozarto „Nakties serenadą“, patirti  Vivaldi „Metų laikų“ kelionę.

Savo beprotiška energija ir temperamentu Zyplių dvaro sceną liepos 23 d. sprogdins Bai Kamara Jr. Gimęs Siera Leonėje, augęs Didžiojoje Britanijoje, muzikinį talentą išskleidęs Belgijoje, o šiemet pirmą kartą atvyksiantis į Lietuvą. Dainininkas patikina, jog bliuzas išlaisvina giliausias emocijas ir turi daugybę spalvų bei atspalvių. Tad laukia išties neeilinis vakaras.

Zyplių dvaras festivalį ne tik sutiks, bet ir palydės. Rugpjūčio 22 d.  operos solistas Rafailas Karpis ir aktorius Jokūbas Bareikis kviečia išgirsti ir pamatyti unikalų koncertą „The Beatles show“. Teatralizuotų pasirodymų metu išgirsite visame pasaulyje vienos populiariausių visų laikų grupės „The Beatles“ gražiausias ir populiariausias dainas. Sužinosite įdomių detalių apie grupės kūrybą bei gyvenimą – pasijusite tarsi papuolę į gyvą šio stiliaus muzikos istorijos pamoką.

Ilguva. Ką ši magiška vietovė ant aukšto Nemuno kranto reiškė kompozitoriui, dirigentui, Varšuvos operos teatro, vėliau ir Varšuvos filharmonijos direktoriui, Beatričės Grincevičiūtės talento globėjui ir puoselėtojui E. Mlynarskiui? Į tai klausytojams atsakys šio muzikinio susitikimo dalyviai – solistai Kristina Siurbytė, Mindaugas Jankauskas bei pianistė Šviesė Čepliauskaitė. Beatričei Grincevičiūtei šiemet sukanka 110 metų, Emiliui Mlynarskiui – 151. Tai puiki proga muzikos kalba pajausti šių dviejų iškilių Lietuvos ir Lenkijos muzikos asmenybių laikmetį... ir juos pačius. Tad susitikime Ilguvos dvaro terasoje birželio 20 d.

Karo metais sugriautos senosios Sudargo bažnyčios erdvė, išlikę jos griuvėsių fragmentai turi savo nepakartojamą aurą, todėl čia visuomet gausu festivalio klausytojų. Šiemet jie turės malonią progą susitikti su nuostabaus balso savininke, operos soliste Ona Kolobovaite,    pirmuoju  Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro smuiku Zbignevu Levickiu ir gitaros virtuozu Aurelijumi Globiu  jų koncertinėje programoje ,,Baltas paukštis“.

Griškabūdžio Kristaus Atsimainymo bažnyčioje, kuri dėl savo išskirtinės medinės architektūros ir puikios akustikos žinoma ne tik kultūros paveldo specialistų, bet ir ypač vertinama klasikinės muzikos atlikėjų, suskambės istoriniai vargonai (1804 m.) ir saksofonas. Klausytojai turės išskirtinę progą išgirsti ankstyvojo laikotarpio vargonų autorių J. K. Kerll,  J. A. Reincken,  M. A. Charpentier,  J. G. Rheinberger kūrinius. Taip pat skambės A. Piazzolla,  E. Morricone, P. Vyšniausko muzika vargonams ir saksofonui. Liepos 25 d. saksofono virtuozo Petro Vyšniausko ir vargonininko Balio Vaitkaus koncertą skiriame šios iškilios šventovės pastatymo 225-osioms metinėms.

Klausytojai po grupės ,,Subtilu-Z“  koncertų kone vienbalsiai teigia, kad grupės nepriekaištingas muzikos atlikimas nepalieka abejingų. Energetika tiesiog sprogsta visų koncertų metu ir to neatsiejama dalimi yra kiekvienas grupės narys. Ir nesvarbu, ar jie groja savo kūrybos muziką, džiazo standartą, rock-pop, ar modernų folką, jų koncertuose tai skamba dar negirdėtai. Tad kviečiame tuo įsitikinti atsilankius į Kidulių dvarą rugpjūčio 8 dieną.

Už galimybę organizuoti festivalį dėkingi Lietuvos Kultūros tarybai, Šakių rajono savivaldybei, Šakių krašto verslo įmonėms ir atskiriems žmonėms,  supratusiems ir palaikantiems profesionalaus meno savo krašte svarbą.   

Festivalio organizatoriai visiems linki gražios, turiningos, sveikos vasaros ir pasiilgtų susitikimų su muzika.

Augenija Julė Kasparevičienė


beatrice programa

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.