Fontanas Lekėčiuose stebino muzikos, šviesos ir vandens šokiu

fontanas lekeciuose
Visu savo grožiu fontanas atsiskleidė sutemus, kai pagal populiarias melodijas šokančias vandens sroves nudažė ryškiaspalvės šviesos. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ
   
Praėjusį sekmadienį lekėtiškiai ir miestelio svečiai turėjo unikalią galimybę pamatyti plaukiojančio muzikinio šviesų ir projekcijų fontano pasirodymą. Antras pagal dydį toks Lietuvoje, 32 metrų pločio, beveik 12 metrų aukščio plaukiojantis fontanas atėjusius pasigrožėti stebino 40 min. spektakliu, įtraukiančiu žiūrovą į stebuklingą vandens pasaulį.

Sekmadienio vakaras Paliekio dvare prasidėjo tradiciniu romansų vakaru „Rudens melodijų verpetai“, kuriame pasinerti į romansų melodijų verpetą pakvietė kolektyvai iš Ežerėlio, Raseinių bei Lekėčių. Pasidžiaugęs puikiu koncertu ir gausiu žiūrovų būriu, dvaro šeimininkas ir Lekėčių bendruomenės asociacijos valdybos narys Arūnas Matusevičius pakvietė išeiti į Paliekio dvaro parką, kaip pats įvardijo, į garso, vaizdo ir spalvų vakarą. Trumpai paminėjo, kad Lekėčių bendruomenės asociacija ir Romualda Matusevičienė parengė projektus, o jų įgyvendinimo rezultatas – plaukiojantis fontanas parko tvenkinyje.

„Norėčiau padėkoti fontaną rengusiai įmonei „Poolservice.LT“, kurie įgyvendino mūsų idėjas, taip pat mūsų jaunimui – Matui Valiukoniui, Armandai Pečiulytei, kūrusiems vaizdo projekcijas“, – kalbėjo A. Matusevičius.

Jau sutemus vėsoką spalio 17-osios vakarą Paliekio parko tvenkinį apstojo minia žmonių. Pasigirdus muzikai, pasirodė ir pirmosios spalvotos fontano srovės. Pagal filmo „Karibų piratai“, Eurovizijos dalyvių grupės „The Roop“, atlikėjos Justės Arlauskaitės-Jazzu ir dar maždaug dešimt įvairiausių kūrinių fontanas tarsi šoko: keitėsi vandens čiurkšlių aukštis, kryptis, taip pat fontano apšvietimas. Fontanas, pakeldamas spalvotas vandens čiurkšles į dvylikos metrų aukštį, kartu su muzika sukūrė nuostabų reginį ir ausims, ir akims.

Šis fontanas yra antras pagal dydį Lietuvoje, rugsėjį didesnis fontanas paleistas Panevėžyje. Lekėčių fontane yra įdiegta naujausia elektroninė valdymo automatika, taip pat fontaną galima valdyti iš išmaniųjų įrenginių per specializuotą valdymo programą. Iš viso abiejuose sistemose yra sumontuoti septyni siurbliai, pakeliama 610 m3/h vandens.

Fontano sumanytojas A. Matusevičius sako, kad fontano idėja kilo kone prieš penkerius metus, o projekto užuomazgos prasidėjo dar 2019 metais.

„Pirma mintis buvo, kad bendruomenė užsidirbtų lėšų, kad fontaną galėtume kilnoti, vežioti ir demonstruoti tokius muzikinius šviesos spektaklius. Be to, nuolat galvoji, ką padaryti, kad Lekėčiuose būti įdomiau ir patiems gyventojams, ir užsukantiems turistams, kad pagaliau Lekėčiai turėtų kažką inovatyvaus“, – sako A. Matusevičius ir priduria, kad šis muzikinis šviesų ir projekcijų fontanas tarsi besitęsiantis kūrybinis procesas, be to, projektas dar nėra baigtas, projekto vykdytojai yra įsipareigoję sukurti darbo vietų.

Anot pašnekovo, ateityje šią mobilaus plaukiojančio fontano paslaugą bus galima užsisakyti šventėms bei įvairioms progoms, aišku, kur būtų galimybė technologiniams fontano parametrams įgyvendinti.

Po gero pusvalandžio įstabaus reginio virš parko tvenkinio susiformavo beveik 32 metrų pločio vėduoklės formos vandens ekranas, jame sukosi Lekėčių krašto kultūrinio gyvenimo akimirkos, įžymios šio krašto vietos, šiuos vaizdus keitė kitos muzikinės vaizdo projekcijos – žemės, vandens, gyvūnijos sintezė.

Muzikinių vaizdo projekcijų vandens lašelių ekrane sumanytoja R. Matusevičienė pasakojo, kad prie plaukiojančio fontano dirbo visa komanda.

„Kurdami žiūrėjom, kad šis fontanas tiktų ir jauno, ir pagyvenusio žmogaus akiai ir ausiai. Šešeri metai, kai dvare rengiamos vestuvių ir kitos šventės, jų metu ir pamatėme interaktyvias projekcijas ant dvaro teritorijoje esančio nedidelio baseino fontano. Taigi ir mes matytą idėją tiesiog perleidom per savo mintis, rankas“, – pasakojo R. Matusevičienė.

Kone valandą žmonės stebėjo užburiantį muzikos ir spalvų žaismą, gražiai į šitą reginį įsikomponavo ir bepilnėjantis mėnulis. Deja, kaip patikino projekto vykdytojai, fontano pasirodymą žmonės galės išvysti jau tik kitais metais, prasidėjus šiltajam metų sezonui.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.