Lėšos skulptūros atstatymui kol kas renkamos vangiai

koncertas parama
Gausus Šakių kultūros centro mėgėjų meno kolektyvų ir atlikėjų būrys dovanojo įspūdingą koncertą, taip prisidėdami prie gražios iniciatyvos – sugrąžinti lietuvaitės skulptūrą į Nepriklausomybės gatvę. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusį penktadienį Šakių kultūros centre vyko paramos koncertas „Sugrąžinkime lietuvaitę“, kurio metu surinktos lėšos bus skirtos skulptūros atstatymui. Negausiai susirinkusiems žiūrovams koncertą dovanojo dešimt Šakių kultūros centro mėgėjų meno kolektyvų, tiesa, skulptūros autorius Kęstutis Dovydaitis sako – darbai gali užtrukti.

Jau metus gyvename su klausimais ir mintimis, kada į Nepriklausomybės gatvės alėją sugrįš visų šakiečių ir miesto svečių pamėgta skulptūra, kurią dažnas vadino lietuvaite ar mergaite, kada ta tuštuma po pernai įvykusio eismo įvykio, kuomet skulptūra buvo nepataisomai sugadinta, bus užpildyta.

Dar prieš paramos koncertą pakalbintas skulptūros autorius, menininkas K. Dovydaitis tikino, kad darbai gali užtrukti, nes didelę dalį skulptūros reikia lieti iš naujo.

„Lieti naujai reikės tikrai apatinę skulptūros dalį. Yra išlaužtos kojos, nežinau, ką reikės daryti su galva, ji deformavosi, kai skulptūra krito veidu į žemę. Ir galvą, ir visą skulptūrą reikia pjaustyti gabalais, po to visą surinkti, apdirbti. Tikriausiai naują skulptūrą padaryti būtų paprasčiau nei restauruoti. Bronza tiesinimui nelabai pasiduoda“, – kalbėjo skulptūros autorius K. Dovydaitis.

Dabar lietuvaitė skulptoriaus dirbtuvėse, menininkas sako, jog skulptūrai atstatyti reikės apie 20 tūkst. eurų. Jis svarstė, kad skulptūros atstatymo darbus galėtų vykdyti etapais – gamintis skulptūros modelį, formas, nes jų nėra išlikę. Skulptorius neslėpė – darbai gali užtrukti.  

„Manau, greit čia nieko nebus“, – sakė skulptorius.

Kad lietuvaitės skulptūra būtų atstatyta, jau mėnuo laiko į Šakių miesto vietos veiklos grupės sąskaitą organizuojamas lėšų rinkimas (iki penktadienio sąskaitoje buvo kiek daugiau nei 1 tūkst. eurų), prie šios akcijos jau prisidėjo nemaža dalis Šakių miesto gyventojų. Praėjusį penktadienį viena iš lėšų rinkimo akcijų vyko ir Šakių kultūros centre. Čia buvo surengtas paramos koncertas, kuriame savo pasirodymus dovanojo dešimt Šakių kultūros centro mėgėjų meno kolektyvų, o visos už bilietus surinktos lėšos (buvo galima įsigyti bilietus po 10, 15 arba 20 eurų) bus skirtos skulptūros atstatymui.

„Būtent čia, Šakių kultūros centre, ir gimė lietuvaitės skulptūros atsiradimo idėja. Čia Šakių kultūros centro darbuotojai diskutavome, kaip atrodys mūsų mergaitė, lietuvaitė, zanavykė, kuri neš svarbią žinią apie lietuvių kalbos, raidyno išskirtinumą ir turės edukacinę paskirtį. Lietuvaitės skulptūra labai greitai tapo vienu labiausiai lankytinų objektų Šakių mieste, kuo mes visi labai didžiuojamės. O šiandien visų mūsų bendrystė reikalinga tam, kad lietuvaitė kuo greičiau sugrįžtų namo“, – kalbėjo koncerto vedėja, Šakių kultūros centro kultūrinės veiklos vadybininkė Laura Saunorienė.

Koncertinę programą pradėjusio rajono mero Edgaro Pilypaičio pastebėjimu, rajono gyventojai labai įvairių vardų šiai skulptūrai buvo prigalvoję, jis priminė, kad tikrasis skulptūros pavadinimas – „Simboliai laike“.

Nors ne itin gausiai penktadienio vakarą į Šakių kultūros centrą rinkosi paramos koncerto žiūrovai, tačiau ekrane pasirodžiusi lietuvaitės skulptūros nuotrauka ir įsivaizduojamas lietuvaitės kreipimasis nepaliko abejingų.

„Esu lietuvaitė, basakojė, pripėdavusi Šakių Nepriklausomybės gatvės alėją lietuviškos abėcėlės raidelių antspaudais. Esu laiminga, galėdama būti Šakių miesto simbolio dalis, lietuvių kalbos išskirtinumo puoselėtoja ir visų jūsų pakeleivė. Buvau įsikūrusi vienoje gražiausių gatvių Šakių mieste ir ramiai stebėjau, kaip bėga jūsų gyvenimo dienos, kaip keičiasi metų laikai. Jutau, kuo jūs kvėpuojate, kodėl skubate, kaip kinta jūsų nuotaikos. Labiausiai nudžiugdavau, kai stabtelėdavote ir mane apkabindavote <...>. Kaip noriu vėl su jumis švęsti Vasario 16-osios iškilmes ir išdidžiai mojuoti trispalve. Laukiu vasarų ir aplink mane žydinčių gėlių bei jūsų visų šiltų apkabinimų. Aš taip noriu sugrįžti, aš labai noriu namo – į savo mylimus Šakius...“ – sklido lietuvaitės balsas.

Vienas po kito į sceną lipo Šakių kultūros centro mėgėjų meno kolektyvai, skambėjo mišraus choro „Lituanica“, moterų ansamblio „Gaudenė“, „Gija“ bei vyrų „Akordo“ ir, aišku, jaunųjų šakiečių grupės „Šmiki, šmaki“ atliekamos dainos, sukosi liaudiškų šokių grupių „Pynė“, „Girėnai“ bei „Vijūras“ šokėjai, įspūdingas akimirkas dovanojo cirko studijos „Šypsena“ akrobatės, o finalinį akcentą dovanojo pučiamųjų instrumentų orkestras. Už nuostabų koncertą kolektyvams ir jų vadovams nors ir negausiai susirinkę žiūrovai dėkojo ir viso koncerto metu negailėjo aplodismentų.

Paramos koncerto „Sugrąžinkime lietuvaitę“ metu buvo surinkta 1 tūkst. 427 eurai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.