Mėlynasis mėnulis Kiduliuose: dvaro intrigos, patrankų šūviai ir gyva istorija

kiduliu dvaro puota
Karališką nuotaiką kūrė XIX a. ponių rūbais apsitaisiusios ir pagal to laikmečio melodijas besisukančios Kidulių dvaro istorinių šokių studijos „Il ballo del la luna“ narės. A. Kriščiūno nuotr.

Kur kitur saulei nusileidus šventė baigiasi dvariškais šokiais? Kur dar svečiai suguža šitaip išsipustę? Kur dalyviai dėl tradicijos keliauja kad ir 200 kilometrų? Kiduliečiai gali didžiuotis subūrę bendruomenę, kuri nuolat auga, puoselėja paveldą ir kuria atgimusio dvaro istoriją tokią, kokios reikia šiandienai.

Šakių kultūros centro Kidulių laisvalaikio salės komanda sukūrė unikalų reiškinį Šakių rajone. Ir teisus Šakių rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas pasveikinimo kalboje sakęs, kad nėra kitos tokios šventės. Kidulių seniūnijos seniūnė Renata Švelnytė yra puiki lyderė, kuri geba ir pasirūpinti ūkiškais seniūnijos darbais, ir dalyvauti kultūrinėje veikloje. Toks palaikymas leidžia skleistis idėjoms, kurias subrandina jau ne pirmus metus kartu dirbančios renginių organizatorė Milda Prūsaitytė ir istorinių šokių bei teatro studijos vadovė Irma Svetlauskienė. Pavydėtinas ir nuolatinis Kidulių bendruomenės „Vinkšnupis“ (pirmininkas Martynas Mockvičius) bei Kidulių jaunimo ekologinio klubo „Šerenta“ (vadovė Inga Navlickienė) bendradarbiavimas siekiant bendrų tikslų. Toks stiprus branduolys nesunkiai suburia entuziastus didžiausiam metų renginiui.

Amžių patikrintas receptas – patirtis, žinios ir žingeidumas – puikiai veikia Kiduliuose subūrus skirtingo amžiaus krašto bei dvariškos kultūros entuziastus. Naujoji svirno erdvė buvo išnaudota istorinių šokių mokymams, kuriuos vedė I. Svetlauskienė. Ten pat XIX a. istorinį kostiumą pristatė rekonstruktorė-edukatorė Eglė Kukytė (Kaunas), o ekskursiją „Ką pasakoja dvaro plytos“ vedė kraštotyrininkas Vincas Kriščiūnas. Tokia įžanga tiek vietinius, tiek miestelio svečius supažindino su šventės tema. Ją puikiai jaučia seni dvaro draugai, Karo istorijos paveldo klubo „Kauno pavieto laisvieji šauliai“, kurie 3 patrankos šūviais (už Lietuvą, už taiką pasaulyje, už Kidulių miestelio žmones) atidarė koncertinę renginio programą. Kauno fotodraugijos fotografai, sudominti renginio formato, fiksavo šventės dalyvių portretus ir gyvenimiškus vaizdelius.

I. Svetlauskienės pranešimas „Žymesnių didikų pėdsakai Kiduliuose“ tapo įžanga baronų fon Ofenbergų giminės galerijos pristatymui. Nuo šiol barono fon Ofenbergo, Prūsijos karaliaus Frydricho Vilhelmo III ir karalienės Luizės portretai padės atvykusiems į dvarą geriau suprasti jo istoriją. Paroda „Karalienė Luizė: svetima ar nepelnytai užmiršta“ (pristatė Klaipėdos Rotary klubo „Karalienė Luizė“ narė Alina Kelbauskienė), gausi infomacijos apie šios jaunos moters gyvenimą, liks dvare iki spalio pradžios. Visai neseniai išleistos knygos „Istorinė zanavykų virtuvė“ pristatymas, parengtas Zyplių dvaro virtuvės restorano „Kuchmistrai“ atstovo Arūno Tarnausko, papildė I. Svetlauskienės įžvalgas apie Kaimelio dvaro stalą.

Džiugino ir vokalinio ansamblio „Inmezzo“ (sopranas Rasa Dzimidaitė, mecosopranas Raimonda Janutėnaitė, mecosopranas Lina Urniežiūtė, Nijolė Baranauskaitė (fortepijonas) koncertinė programa „Širdis gyvenimą dainuos”, kurioje skambėjo populiariosios klasikos, lietuvių autorių estradinės dainos, operų, operečių ir miuziklų fragmentai, bei Kidulių dvaro istorinių šokių studijos „Il ballo del la luna“, Veliuonos kultūros centro istorinių šokių kolektyvo „Saltare Festum“ (vadovė I. Svetlauskienė) pasirodymai. Marijampolės kolegijos ir Kvietiškio dvaro istorinio šokio kolektyvas „Reverence“ (vadovė Daina Misiukevičienė) atvežė dvariško gyvenimo vaizdelį „Arbatėlė pas grafienę“.

Į nerūpestingąją baroko epochą nerti kartu kvietė teatralizuotas profesionalaus teatro koncertas „Barokiniai paveikslėliai“ (Solistai: Kristina Siurbytė, Akvilė Garbenčiūtė-Bučienė, Rokas Laureckis, Raimondas Baranauskas, koncertmeisterė Rūta Blaškytė). Tai smagus, lengvas, išpudruotas teatralizuotas koncertas, kvepiantis prancūziškais kvepalais ir prabanga. Šis spektaklis – tai nesibaigiančios meilės peripetijos ir amžinas tėvų ir vaikų nesusikalbėjimas. Tai laikai, kai ore tvyrojo muzika, kerintis gėlių aromatas, žavėjo moteriškas koketavimas ir vyriška elegancija.

Kiduliečiai jau seniai stebina savo kukliu dvaru, kurį turtinti padeda ir įsitraukianti bendruomenė. Šiemet ypač akivaizdu, kad jų iniciatyva peržengė miestelio ribas ir apima entuziastus 100–200 km spinduliu. Aristokratų sąjungos prezidentas Andrius Krivickas sako, kad Kiduliai visada nustebina, o apsilankymas čia jau tapęs sąjungos tradicija. Tiesa, ne visi vietiniai tokio formato renginio gerbėjai, tačiau didelis rajone vykstančių renginių pasirinkimas kiekvienam leidžia rasti pramogų vasarą. Kitas laukiamas renginys Kiduliuose – šv. Roko atlaidai rugpjūčio 21 d.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Šakių rajono savivaldybė.



Monika Būblaitytė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.