Sudargo Emauso liuteronų bažnyčiai – 25-eri

sudargo Emauso liuteronu baznycia
Bažnyčia pastatyta 1953 m. Žemutinėje Saksonijoje, Visbeko mieste, o 1996 m. pervežta į Sudargą, kur po metų buvo naujai perstatyta ir pašventinta.


Prieš 25 m. Sudarge buvo pašventinta naujai pastatyta evangelikų liuteronų bažnyčia, kuriai suteiktas biblinės vietovės Emauso vardas. Tai pirmoji po Antrojo pasaulinio karo naujai pastatyta evangelikų liuteronų bažnyčia Lietuvoje, jos architektas – garsus Vokietijos profesorius Otto Bartning.
 
Įdomi šių maldos namų istorija. Bažnyčia pastatyta 1953 m. Žemutinėje Saksonijoje, Visbeko mieste ir buvo skirta liuteronų tikėjimo krikščionims, kurie, būdami karo pabėgėliai ir tremtiniai, gyveno Visbeke ir jo apylinkėse. Laikui bėgant ir parapijai išaugus, jaukūs ir nedideli maldos namai negalėjo talpinti visų tikinčiųjų, tad Visbeko parapija nusprendė šią medinių konstrukcijų bažnyčią padovanoti, o jos vietoje pastatyti naują, erdvesnę. Apie tokią galimybę iš tuo metu Vokietijoje gyvenusios kunigės Tamaros Šmidt (taip pat išeivės iš Lietuvos) sužinojo Sudargo parapijos kunigas Virginijus Kelertas. Jis kreipėsi su prašymu į Visbeko parapijos kunigą Wielfried Scheuer, kad bažnyčia būtų padovanota Sudargui. Šios bažnyčios taip pat norėjo Palangos bei viena Baltarusijos parapija. Tačiau Visbekas priėmė sprendimą bažnyčią padovanoti Sudargo parapijai.

1996 m. gegužės 5 d. penki Sudargo parapijiečiai kartu su kunigu V. Kelertu, padedant Visbeko parapijai, pradėjo ardyti šią bažnyčią ir po penkių dienų trimis sunkvežimiais ji iškeliavo į Lietuvą. Netrukus, su meile talkinant parapijos žmonėms, prasidėjo bažnyčios statyba. 1996 m. gruodžio 24 d. kunigas V. Kelertas pašventino kertinį akmenį, o 1997 rugpjūčio 17 d. Lietuvos evangelikų liuteronų bažnyčios vyskupas Jonas Kalvanas jaunesnysis su gausiai į iškilmes susirinkusiais tikinčiaisiais pašventino naujai pastatytą bažnyčią. Nuo to laiko jau 25-eri metai varpas kviečia krikščionis į Sudargo Emauso evangelikų liuteronų bažnyčią.

Šių metų rugpjūčio 20 d. 12 val., šeštadienį, parapija švęs 25 metų bažnyčios pašventinimo sukaktį. Pamaldose dalyvaus Visbeko miesto ir parapijos atstovai. Kunigas V. Kelertas kviečia visus tikinčiuosius, parapijos draugus ir bičiulius į šventines pamaldas.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.