Šakiuose vėl vyks šokių vakarai

snudaitieneSima KAZARIAN
 
Čiupę savo pačias už parankės rajono gyventojai vėl kiekvieną penktadienį lai atvyksta į Šakių kultūros centre vyksiančius šokius ir praleidžia vakarą kaip „anais laikais“.
 
Nuotr. V. Snudaitienė teigė, jog šokių vakarai yra sėkminga idėja. Šiemet ji prašo aktyviau dalyvauti kapelas, taip pat bus renkamas ir įėjimo mokestis svarbiausioms išlaidoms padengti.
 
Ne veltui šokiai vadinasi „Anų laikų“: jie skirti visiems, kurie pasiilgo jaunystės, paprastos liaudiškos muzikos, kurie nori pasilinksminti ir kaulus pramankštinti. Užuodę, kad Šakių kultūros centre vyksta smagios „vakaruškos“ į jas atvyksta gyventojai ir iš kitų rajonų – Jurbarko, Tauragės.

Gros kapelos

Penktadieninį televizoriaus žiūrėjimą į šokius noriai iškeičia ne tik vyresnio amžiaus žmonės, bet ir jaunimas. Šokiai prasideda šeštą valandą ir trunka iki devintos. „Minutė šen ten, bet anksčiau tai tikrai nebaigiame. Šokių metu koncertuos kapelos“,- pasakojo „Anų laikų“ šokių organizatorė, Šakių kultūros centro folklorinio kolektyvo „Šakija“ vadovė Virginija Snudaitienė.  

„Tiesiog buvo noras įrodyti, kad netiesa, jog niekas niekuo nesidomi. Mes norėjome parodyti, kad žmonės nori daugiau. Bet įpareigoti kolektyvą tiek dirbti irgi nesąžininga. Tai neturi būti vien kolektyvo darbas, juk nemažas krūvis muzikantams groti tris valandas. Dėl to šiemet labai norime, kad koncertuotų daugiau kapelų, labai laukiami visi savanoriai, kurie moka groti kokiu instrumentu, kad tiesiog ateitų ir pasisakytų, jog gali mums padėti. Taip bus visiems smagiau. Tokį planą susidėstėm draugiškai ir, duok Dieve, kad pasiteisintų. Šį penktadienį gros Girėnų kaimo kapela, po to – kitos. Senovinę dvasią stengsimės išlaikyti, bet įsileisime ir šiek tiek naujoviškesnį šokį, konkrečiai kalbu apie „Vijūrą“. Aišku, sportinių šokių niekas čia nešoks. Kaip jau minėjau, ieškome tų pavienių muzikantų, kurie išdrįstų pagroti. Pavyzdžiui, anais metais atėjo žmogus ir prisistatė, kad galėtų armonika pagroti ir kokią dvidešimt minučių užėmė publiką. Kaip smagu, kad nereikia tempti už sprando“,- džiaugėsi V. Snudaitienė.

 Šiais metais įėjimas į šokius kainuos šešis litus. Anksčiau bandyta aukų rinkimo akcija nepasiteisino, nes per visus šešis vakarus buvo surinkti viso labo 272 Lt. Gautos lėšos bus skiriamos kolektyvų reikmėms. „Turėsime pinigų ar savo jubiliejui, ar išvažiavimui. Manau, kad tai nėra daug, juk muzikantas 100 litų prašo už valandą, o čia viso labo tik šeši litai. Juk reikia ir patalpas išvalyti, ir elektra dega. Kitur juk visada renginiai yra mokami. Aišku, esu sunerimusi, kaip bus į tai pasižiūrėta “,- svarstė V. Snudaitienė.

Šokiai nevyks tik tada, kai Šakių Kultūros centre bus numatyti kiti koncertai. Jurbarke tokie šokiai vyksta šeštadieniais, o Tauragėje – sekmadieniais, tad ratuoti šokių gerbėjai gali šokti visą savaitgalį.
 
Rinko parašus, kad nenutrūktų tradicija

V. Snudaitienė pasakojo, jog šią idėją pirmąkart įgyvendino praėjusiais metais. „Šešias savaites vyko šokiai iki Gavėnios laikotarpio. Tą idėją nešėm šakiečiams ir jie „užkibo“. Ateidavo ir visiškai jaunų žmonių, kurie norėtų išmokti tokio tipo senovinių šokių: valsą, polkutę. Taip nedrąsiai, kokiai pusei šokių ateidavo, kur nors labiau salės gale šokdavo, kad nebūtų pastebėti. Padispanas, retro šokiai, visi jie savo tematika yra artimi tradicinio šokio idėjai. Į šokių vakarus įtraukdavome pasakojimų, mįslių. Ir dabar juos įtrauksim, nes kitaip kapeloms labai sudėtinga išgroti visą tą laiką be pertraukų. Paleisti įrašus taip pat nesinori, nes tai gyvo garso vakarai, be to, nesinori nesiderinančios muzikos su liaudiškais šokiais, nes tai būtų kičas. Anais metais visa šokių vakarų virtinė baigėsi Užgavėnių vakaru. Mes padarėm reklamėlę „Užgavėnių rabaksas“. Buvo sausakimša fojė, kiek vaikų, kiek jaunimo, gražu žiūrėti. Vykintas Augustaitis per kelias minutes perbėgo per salę su lapu ir surinko aštuoniasdešimties žmonių parašus su prašymu, kad šokių tradicija nenutrūktų. Tai buvo kaip padėka ir paskatinimas, o tuo pačiu ir įpareigojimas kolektyvui tęsti šokių vakarus“,- prisiminė V. Snudaitienė.

Trūksta vyrų

„Žmonės turbūt neįsivaizduoja, kad yra sudėtinga padaryti tokį dalyką“,- kalbėjo V. Snudaitienė apie šokių vakarų organizavimą. „Mes turime pasiruošti ir Dainų šventei, reprezentuoti kultūrą respublikiniu mastu festivaliuose, to niekam nepaaiškinsi. Ir priversti kolektyvą ateiti groti kiekvieną penktadienį taip pat negali, nes žmonėms algos nemoki, jie dirba grynai iš idėjos. Dabar mes du kartus per savaitę sąžiningai repetuojame po dvi valandas, ruošiamės paminėti jubiliejų. Lapkritį kolektyvas „Šakija“ švęs penkiolikos metų sukaktį. Tiek pat laiko ir aš esu šiame kolektyve. Saugome savo gyvenimo akimirkas specialiame albume: kur važiuojam, ką veikiam, kas apie mus rašoma. Norime, kad sukakties paminėjimas nebūtų „sausas“, norim pateikti visuomenei po atkarpą savo stiprių programų – linamynio, rugiapjūtės, vestuvių. Tokį trumpą visų mūsų darbų pristatymą, nekalbant apie tai, kad mes turime vienuolika teatralizuotų programų. Šokiai yra papildomas darbas prie tų repeticijų, nes žmogus turi ateiti ir vėl įdėti dalį savęs“,- kalbėjo V. Snudaitienė. Vadovė teigė, kad kolektyvui labai trūksta naujų narių. „Moterys visais laikais buvo aktyvios, o vyrus reikia paskatinti, pakviesti“,- teigė ji.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.