Planuojama naikinti didelius globos namus

Ateities perspektyvoje turėtų nelikti didelių globos namų, o vietoje jų žmones aptarnauti turėtų mažesnės įstaigėlės.
 
Pasak Šakių savivaldybės Socialinės apsaugos skyriaus vedėjos Leonoros Pocevičiūtės, ši idėja turėtų būti įgyvendinama Europos Sąjungos lėšomis 2014-2020 metais. Neaišku, ar Šakių savivaldybė sutiks dalyvauti pilotiniame projekte, jei taip, tai didesnė pertvarka vyktų vaikų globos namuose. Manoma, jog susidomėti verta, jei pasikeitimai iš tiesų atneš naudą tiek žmonėms, tiek socialiniams darbuotojams.

Įgyvendinus siūlomą modelį, vietoj stacionarių vaikų globos namų turėtų atsirasti šeimynos, šeimyniniai globos nameliai, profesionalūs globėjai, savarankiško gyvenimo namai, vaikų dienos centrai, kompleksinės paslaugos šeimai, paslaugos globėjams ir įtėviams, atviri jaunimo centrai. Globojamų vaikų šeimynoje skaičių siūloma sumažinti iki 8. Ne mažiau svarbu vykdant pertvarką skatinti ir visuomenės vertybių kaitą, dėl to numatyta nemažai priemonių visuomenės švietimui apie proto ir psichikos negalią, pozityvią tėvystę.

Vietoj stacionarių socialinės globos namų suaugusiems ir vaikams su proto negalia turėtų atsirasti specializuoti slaugos – globos namai, socialinės reabilitacijos centrai, savarankiško gyvenimo namai, grupinio gyvenimo namai, apsaugoti būstai, laikino atokvėpio tarnybos, dienos centrai, integrali pagalba namuose, kūdikių ankstyvosios reabilitacijos tarnybos. Šeimai turėtų būti teikiama kompleksinė pagalba. Suaugusiems neįgaliesiems su proto negalia taip pat bus teikiamos asmeninio konsultanto, profesinės reabilitacijos, apsaugotų darbo vietų paslaugos.    

Programos metu bus skiriamas atskiras dėmesys socialinių darbuotojų, kitų socialinių paslaugų įstaigų darbuotojų, savivaldybių administracijų specialistų kompetencijų didinimui.
 
Pertvarkai gali būti siūlomos šių tipų įstaigos:
•Valstybiniai vaikų ir jaunimo globos namai.
•Valstybiniai socialinės globos namai neįgaliesiems.
•Vaikų globos namai (valstybiniai, savivaldybiniai).
•Sutrikusio intelekto kūdikių namai (jei regione yra tokia įstaiga).
 
Utenos vaikų globos namų veikla organizuojama pagal naujuosius principus. Vaikų globos namuose veikia 30 vietų vaikų globos skyrius. Jį sudaro 3 šeimynos (vadovauja vyras ir moteris), keturių vietų krizių įveikimo pagalbos skyrius ir kt.. Vaikų globos skyriuje vyksta globėjų ir įtėvių mokymai ir konsultacijos, metodinio centro veikla.

Kiekvienam globotiniui sudaromi individualūs socialinės globos planai, į juos įtraukiami vaikų biologiniai tėvai. Globotinių tėvai lanko pozityvios tėvystės mokymus, kuriuos veda įstaigos specialistai. Artimiausiu metu ši įstaiga ketina keisti savo pavadinimą iš vaikų globos namų į Paramos šeimai centrą.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.