Šakių vaikų globos namai seka kolegų iš Vokietijos patirtimi

vokieciai kelertasAsta GVILDIENĖ
 
Rugsėjo 5 – 7 dienomis pirmą kartą Lietuvoje,  tuo pačiu ir Šakiuose, lankėsi penketas Vechta miesto (Vokietija)Vaikų ir jaunuolių globos namų darbuotojų su direktoriumi Thomu Zellner priešakyje. Jie susipažino su gražiausiomis mūsų šalies ir rajono vietomis, apžiūrėjo naujai statomus šeimyninius vaikų globos namus, bendravo su vaikais ir dalijosi savo patirtimi, sukaupta per 46 jų įstaigos gyvavimo metus.
 
Nuotr. V. Kelertas (pirmas iš dešinės) džiaugėsi, kad atsakomasis vokiečių vizitas peraugo į tolimesnį bendradarbiavimą ir bendrus abiejų globos įstaigų ateities planus.
 
Pasak Šakių vaikų globos namų direktoriaus Virginijaus Kelerto, domėtis, kaip šeimyninių vaikų globos namų modelis veikia kitose Europos šalyse, jis pradėjo praėjusiais metais, kai atsirado galimybė, pasinaudojant  2007 – 2013 metų ES struktūrinių fondų lėšomis, Šakiuose pastatyti naujus šeimyninius vaikų globos namus. Todėl lapkričio mėnesį pasisemti gerosios patirties buvo išvykęs į Vokietiją, Vechta miesto Vaikų ir jaunuolių globos namus, veikiančius nuo 1968 – ųjų. Čia šeimyninių vaikų globos namų modelis veikia jau daugiau nei 45 metus, tad pasimokyti tikrai yra iš ko.

„Galima teigti, kad mūsų šalyje kuriamas vaikų globos modelis pakartoja Vokietijoje vykusias pertvarkas. Tai, kas pas mus daroma dabar – vaikų apgyvendinimas tik šeimose ir šeimynose – Vokietijoje vyko 1980 metais, - pasakojo Šakių vaikų globos namų direktorius. - Tačiau po devynerių metų  valstybė ir vėl sugrįžo prie pirminio vaikų globos namų modelio. Tad, jei vaikų globos namų reikia tokioms išsivysčiusioms Europos šalims kaip Vokietija, tai, kad jų nereikės Lietuvoje, kaip šiandien girdime populistines kai kurių politikų kalbas, – tolima nuo realybės utopija. Be to, pastebima tendencija, kad globojamų vaikų skaičius auga. Vechta mieste veikia net keturios vaikų globos įstaigos.“

Šakių vaikų globos namų socialinio darbo organizatorė  Daiva Kalinauskaitė pasakojo, kad atskiruose pastatuose įsikūrusiose šeimynose ten gyvena po septynis vaikus ir kiekvienas iš jų turi po asmeninį 12 kv. metrų dydžio kambarį. Be to, vieną šeimyną, t.y. septynis vaikus, Vokietijos globos įstaigose prižiūri keturi darbuotojai ir vienas savanoris, kurių, skirtingai nei pas mus, niekada nepritrūksta. „Vieno vaiko vienos dienos išlaikymui globos įstaigoje ši valstybė skiria 150 eurų  arba, mūsų pinigais - 518 litų. Tokia suma mūsų vaikų globos įstaigose vienam vaikui skiriama visam mėnesiui“, - atviravo D. Kalinauskaitė.

V. Kelertas pasakojo, kad Vechta mieste, netoli Bremeno veikianti Vaikų ir jaunuolių pagalbos įstaiga teikia ne tik vaikų globos paslaugas. Be septynių šeimynų, čia veikia ir Savarankiško gyvenimo namai, kuriuose gyvena pilnametystės sulaukę jaunuoliai, Vaikų dienos užimtumo centras, visokeriopa pagalba teikiama ir socialinės rizikos šeimoms. Įstaigoje šiuo metu gyvena 80 vaikų ir jaunuolių, kuriuos globoja tiek pat specialistų – nuo socialinių ir švietimo darbuotojų iki jiems pietus ruošiančių virėjų.

Naujuose Šakių šeimyniniuose vaikų globos namuose taip pat ketinama pasinaudoti vokiečių patirtimi ir darbo dienomis pietus vaikams ruošti centralizuotai. „Kuris gi vaikas šeimoje grįžęs iš mokyklos pats sau verda pietus? – klausė direktorius. - Mokytis gaminti ir įgyti kitų gyvenimiškų įgūdžių vaikai galės savaitgaliais.“ Kaip ir Vokietijoje, čia vadinamas šeimynų mamas ketinama įdarbinti slenkančiu grafiku – viena dirbs nuo ryto iki vakaro, kita – per naktį. Mat kaimyninės šalies patirtis parodė, jog visą parą su vaikais gyvenančių darbuotojų surasti neįmanoma – visi turi savo šeimas ir asmeninį gyvenimą.  

V. Kelerto teigimu, vokiečiai liko patenkinti tuo, ką pamatė mūsų vaikų globos įstaigoje ir pagyrė, kad teisingu keliu einame. „Aišku, kai kurie higienos reikalavimai jiems buvo protu nesuvokiami, - pasakojo direktorius. – Jie nesuprato, kodėl likusio nuo vaikų stalo maisto negalima išmesti, kodėl jį reikia užšaldyti maišeliuose atskirame šaldiklyje ir laukti, kol jo paimti net iš Vilniaus atvyks įmonės, su kuria sudaryta sutartis, darbuotojai. Mat čia aplinkui nėra tokios firmos, kuri surinktų šalutinius gyvūninius produktus ir juos išvežtų sunaikinti, kaip kokias atomines bombas.“

Svečių iš Vokietijos nuostabą sukėlė ir išankstinis valgiaraščių sudarymas bei jų iškabinimas. Vokietijos globos įstaigoje virėjos pietus gamina atsižvelgdamos į vaikų norus, pasitardamos su jais. Iš mokykos sugrįžusiems auklėtiniams nereikia skaityti kokie patiekalai dienos meniu – jie to tiesiog pasiklausia virtuvės darbuotojų ir pasiprašo, ko nori.

Be abejo, apie tokias galimybes ir sąlygas, kokias gali vaikams,  likusiems be tėvų globų, sudaryti Vokietijos valstybė, mes galime tik pasvajoti. Aišku, naujai statomi Šakių šeimyniniai vaikų globos namai bus taip pat ne tik gražūs, jaukūs, bet ir  moderniški. Juos sudarys keturi korpusai su atskiromis virtuvėmis, miegamaisiais ir pagalbinėmis patalpomis, kuriuose šeimynos principu gyvens po aštuonis vaikus.  

Sąlygų, kai viename kambaryje gali gyventi po du vaikus, šiandien galėtų pavydėti ne viena mūsų šalies šeima. Be to, naujieji vaikų globos namai turės dar keletą privalumų: vieno korpuso buities sąlygos bus pritaikytos vaikų, turinčių negalią, poreikiams. Pastato viduryje bus įrengtas uždaras vidinis kiemas, kuriame saugiai leisti laiką gryname ore galės patys mažiausieji vaikų globos namų gyventojai.

Džiugu, kad užmegzti ryšiai nenutrūko ir šiemet šakiečiai sulaukė atsakomojo vokiečių vizito, kuris, kaip prasitarė direktorius, peraugo į bendrus abiejų globos įstaigų ateities planus pasikeisti vaikų delegacijomis, sudaryti jiems sąlygas kartu paatostogauti, jauniems žmonėms, įgijusiems socialinių darbuotojų specialybę ir mokantiems vokiečių kalbą, pasiūlyti metus pasavanoriauti  Vechta miesto Vaikų ir jaunuolių globos namuose. 

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.