Rajono taryba sudėliojo valdžios piramidę – išrinktas vicemeras ir administracijos direktorius

valdziaAsta GVILDIENĖ
 
Balandžio 30 dieną susirinkusi naujai išrinkta rajono savivaldybės taryba posėdžiavo daugiau nei tris valandas. Iš 34 numatytų klausimų sunkiausiai buvo priimti pirmieji – dėl savivaldybės mero pavaduotojo ir administracijos direktoriaus skyrimo. Antrą kartą pasiūlyta gelgaudiškiečio Edgaro Pilypaičio kandidatūra vis tik buvo patvirtinta iš karto, tačiau į administracijos direktoriaus postą pretendavusio Evaldo Sniečkaus rinkimai  patyrė fiasko, surinkus vienodą „už“ ir „prieš“ balsų skaičių. Nusprendus šio klausimo  ilgiau neatidėlioti, – balsavimas buvo pakartotas.

Nuotr. Tvirtinant administracijos direktoriaus E. Sniečkaus kandidatūrą (iš kairės), pasikartojo vicemero, kuriuo buvo pasiūlytas E. Pilypaitis, rinkimų scenarijus – teko pakartoti slapto balsavimo procedūrą dar kartą.
 
Antrajame naujai išrinktos rajono savivaldybės tarybos posėdyje nusprendus truks pliš sudėlioti valdžios piramidę, buvo patvirtinta slapto balsavimo balsų skaičiavimo komisija. Ją sudarė Kęstutis Smirnovas, Violeta Simanavičienė ir Laurynas Suodaitis, kurie nepriekaištingai įvykdė rinkimų į rajono mero pavaduotojo ir administracijos direktoriaus postus procedūras.

Rajono savivaldybės meras Juozas Bertašius savo pavaduotoju pakartotinai iškėlė visiems rajono gyventojams gerai žinomo E. Pilypaičio kandidatūrą. Jį, kaip jau anksčiau buvo skelbta spaudoje, pasiūlė Valstiečių ir žaliųjų sąjungos koalicijos partneriai Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų Šakių skyrius. Balandžio 17 dieną įvykusiame pirmajame naujai išrinktos rajono savivaldybės tarybos posėdyje ši kandidatūra, matyt, dėl kokių tai „politinių dėlionių“ buvo atmesta. Todėl rajono gyventojai su nekantrumu laukė, kuo gi baigsis šitas akibrokštas.

Konstatuodamas faktą, kad daugelis koalicijos partnerių pirmą kartą balsavo „prieš“ pakartotinai pateiktą E. Pilypaičio kandidatūrą, L. Suodaitis gelgaudiškiečio klausė, kokie argumentai juos galėjo įtikinti per šiuos rinkimus balsuoti kitaip. Pasak kandidato, jis asmeniškai tarybos narių įtikinėjimu ar prašymu balsuoti „už“ neužsiiminėjo, manydamas, kad suvokdami pasirašytos sutarties įsipareigojimus, jie turėtų palaikyti koalicijos partnerių pasiūlytą asmenį.  

Iš tiesų šįkart daugiau staigmenų renkant mero pavaduotoją nebuvo. Iš 22 posėdyje dalyvavusių tarybos narių E. Pilypaičio kandidatūrą palaikė 13, „prieš“ balsavo devyni.  Tad balsų dauguma gelgaudiškietis buvo patvirtintas savivaldybės mero pavaduotoju. Kas tarybos nariams sutrukdė tai padaryti iš pirmo karto tikriausiai dabar jau niekas neatsakys. Dėkodamas už pasitikėjimą ir tikėdamasis sėkmingo bendradarbiavimo, E. Pilypaitis siūlė visada kalbėti taip, kaip yra ir, žiūrint kitam žmogui į akis, nebijoti pasakyti tai, kas galbūt ne visada yra patogu. Tačiau tai reikia padaryti kultūringai ir gerbiant vieniems kitus.

Į administracijos direktoriaus postą J. Bertašius iškėlė šiuo metu Vilniuje gyvenančio mūsų kraštiečio Evaldo Sniečkaus kandidatūrą, kurią prieš posėdį pristatė visoms frakcijoms asmeniškai - išsilavinęs, kvalifikuotas, pakankamai jaunas žmogus, turintis daug energijos ir ryžto, ir, kaip pabrėžė meras, nesusijęs artimais ryšiais su mūsų savivaldybės administracija.  „Esu statybos inžinierius, baigęs VGTU, vadovavęs įvairioms komercinėms įmonėms, dirbau projektavimo valdymo srityje“, - taip save trumpai pristatė pats kandidatas.

Kadangi tai, galima sakyti, naujai mūsų rajono politiniame gyvenime pasirodęs asmuo, tarybos nariai apie jį norėjo sužinoti kiek daugiau, todėl uždavė jam nemažai klausimų, domėjosi, ar spėjo susipažinti su rajonu ir jo problemomis. Tiesa, konkrečių atsakymų sulaukė nedaug.

Tarybos narė Eglė Dragūnaitytė pastebėjo, kad į klausimus E. Sniečkus atsakinėjo labai abstrakčiai:„negaliu vertinti“, „neturiu pažiūrų“, „kas bus pavaduotoju nežinau“, „negaliu atsakyti“, „vienas ar kitas dalykas nesprendžia“, „žingsniai yra numatyti“. „Ar esate toks paslaptingas, ar iš tikro nežinote, ką daryti?“ – klausė ji. Kandidatas į administracijos direktoriaus postą atsakė, kad nesinori klaidinti žmonių, darant skubotas išvadas ir kažką sprendžiant, kai neturi visos informacijos.

Suvedusi slapto balsavimo rezultatus, balsų skaičiavimo komisija informavo, jog balsai pasiskirstė po lygiai: 11 – „už“ ir 11 – „prieš“. Tai pirmas toks atvejis, dėl kurio reikėjo skubiai tartis ir su savivaldybės juriste Jūrate Šneideraitiene, ir su posėdyje dalyvavusiu Vyriausybės atstovu Marijampolės apskrityje Pauliumi Ulecku. Viena aišku, reikės ieškoti kito kandidato arba pakartotinai siūlyti tą patį. Istorija, kuri įvyko mero pavaduotojo rinkimų metu, pasikartojo dar kartą. Nusprendus nelaukti kito mėnesio ir administarcijos direktorių pasitvirtinti dar to pačio posėdžio metu, įvyko antrasis slaptas balsavimas už tą pačią E. Sniečkaus kandidatūrą.

Tiesa, prieš tai meras paskelbė neilgą pertraukėlę, kurios metu apie 15 – 20 minučių su koalicijos partneriais kalbėjosi už uždarų durų. Matyt, pokalbis buvo įtikinamas. Du koalicijos partneriai pakeitė savo nuomonę. Po jo jau 13 tarybos narių balsavo „už“ pakartotinai iškeltą kandidatą, „prieš“ liko devyni. Dėkodamas už pasitikėjimą, į administracijos direktoriaus postą išrinktas E. Sniečkus patikino, kad yra pasiruošęs šiam labai svarbiam darbui.

Nė vienuose ankstesniuose rinkimuose nebuvo tokių kardinalių susiskaldymų, situacijų, kai du kartus iš eilės į svarbiausius rajono savivaldybės postus siūlomi asmenys buvo patvirtinti tik po pakartotinų slaptų balsavimų. Belieka tikėtis, kad, spręsdami daug svarbesnes rajono problemas nei kėdžių dalybos, jie bus vieningesni.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.