J. Bertašius įsitikinęs: prasidėjo didžiuliai pokyčiai

bertasius komandaPanašu, kad rajono politika iki šiol dardėjusi  „John Deer‘u“ atsidūrė prie lenktyninio automobilio vairo, kurio pedalus iki dugno mina politinės drąsos ir entuziazmo kupini jaunieji tarybos nariai, kelio kryptį keičia naujoji koalicija su konservatoriais. Išbandant naująją mašiną teko ir užbuksuoti. Kokios mintys šiandien sukasi ketvirtą kadenciją išrinkto mero Juozo Bertašiaus galvoje, ar patirtis padės suvaldyti naujuosius politikos iššūkius ir greitu tempu judėti iškeltų tikslų link?
 
Nuotr. „Visada pradžia yra sunkesnė. Atsiranda įvairių požiūrių, be to, įvyko labai daug pasikeitimų“,- nelengvą koalicijos darbo pradžią komentavo J. Bertašius.
 
Kokie svarbiausi darbai laukia šią kadenciją?
 
Tą, ka sakiau prieš rinkimus, tą galiu pakartoti ir dabar – niekas nepasikeitė. Šie metai yra skirti visų pradėtų projektų užbaigimui– tai ir skvero, ir vandenvalos, ir kiti projektai, dvarų teritorijų sutvarkymas. Be to, reikia ruoštis ateinančių ketverių metų Europos Sąjungos finansavimo etapui, turi būti pritraukiamos lėšos rajono infrastruktūros gerinimui, verslui. Finansavimas prasidės 2016 metais, todėl šiemet yra paruošiamasis periodas. Iš darbų, kurie nenumatyti strateginiame plane, pirmasis jų – tolesnės Lietuvos ir užsienio investuotojų paieškos. Jau vedamos derybos su galimais užsienio investuotojais, bet kol kas nenorėčiau jų įvardinti. Tiesiog tai yra Vakarų Europos valstybių atstovai, kurie domisi kai kuriomis sritimis.
 
Patys juos susiradote?

Dėjome pastangas susirasti. Kai kurių informacinių technologijų pagalba galima surasti, ko kas nori. Mes bandome pasiūlyti. Šiuo metu rajone politika viena dažniausių temų ir neveltui – čia netrūksta naujovių. Viena jų – netikėtas administracijos direktoriaus pasirinkimas. Ką buvau žadėjęs, tą ir darau – administracijos direktoriumi norėjau paskirti žmogų, kuris savivaldybėje būtų visiškai naujas, neturėtų ankstesnių kontaktų su savivaldybės įstaigomis, įmonėmis, sugebėtų į viską pažvelgti naujai.

Aš tikiu Evaldu Sniečkumi, manau, kad tai bus vienas geriausių administracijos direktorių Lietuvoje. Jis mokėsi mūsų rajone, čia gyvena jo tėvai. Tai yra įsipareigojimas prieš pažįstamus. Kitas dalykas - jis turi pakankamai darbinės patirties: gerai išmano statybas, viešuosius pirkimus, darbų organizavimo reikalus, yra įgyvendinęs nemažai rimtų projektų. Pažįstu jį penkerius ar daugiau metų ir bendraudamas ne kartą turėjau progos įsitikinti, kad šis žmogus pakankamai pasiruošęs užimti administracijos direktoriaus pareigas.
 
Ko reikalausite iš naujojo administracijos direktoriaus?

Manau, užteks trijų mėnesių, kad Evaldas Sniečkus susipažintų su veikiančia sistema. Reikia reorganizacijos savivaldybės lygmens sistemoje, reikia rasti resursų, iš kurių savivaldybė galėtų ne tik mokėti algas, bet būtų kaupiamos lėšos veiklai. Norisi, kad tos lėšos būtų ne vien skolintos.
 
O kaip dėl vicemero kandidatūros?

Kalbant apie vicemerą, negalėjome nieko keisti, nes tokia buvo sutartis su naujaisiais koalicijos partneriais Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionimis demokratais. Kandidatą siūlė jų skyrius, o ne kažkas kitas. Manau, kad Edgaras Pilypaitis sėkmingai dirbs šiose pareigose, kaip anksčiau dirbo Gelgaudiškio labui.
 
Kaip vertinate nelengvą dabartinės koalicijos darbo pradžią?

Vertinu normaliai, nes visada pradžia yra sunkesnė. Atsiranda įvairių požiūrių, be to, įvyko labai daug pasikeitimų– juk pusė tarybos narių neturi nei 35 metų. Mūsų Valstiečių ir žaliųjų sąjungos tarybos nariai perpus atjaunėjo.

Kalbant apie koaliciją nieko nuostabaus nematau, sunkumų didelių nėra. Tai, kad tik per antrą tarybos posėdį  buvo patvirtinti vadovai, laikau kai kurių tarybos narių apsisprendimu paįvairinti politinį gyvenimą rajone. Kai kurie tarybos nariai nori, kad niekas nesikeistų, kad vanduo tekėtų sena upės vaga, sena kryptimi, bet aš žinau, kad net upės pasaulyje kartais tėkmę pakeičia. Pažadu, bus didžiuliai pokyčiai tiek politiniu, tiek darbiniu požiūriu. Ir jie jau prasidėjo. Tai koalicija su TS – LKD, daug jaunų žmonių taryboje ir valdyme.
 
Kaip bus siekiama užtvirtinti naujosios koalicijos stabilumą?

Tai man padaryti padės rajono gyventojai, kurie mane išsirinko. Jei aš matysiu, kad kas nors daro kažką ne taip – kviesiu žmones, kad pamatytų, kas taip elgiasi, kas trukdo ginti jų interesus.  Čia ne partiniai susitarimai – mane išrinko rajono gyventojai, todėl dabar aš labiausiai atskaitingas jiems. Dėl to aš galiu nebijoti. Manau, kad tai bus pati produktyviausia mano darbinė kadencija, jaučiu tikrą jėgų antplūdį, nes už manęs šio krašto žmonės.
 
Ko palinkėtumėte naujai įsiliejusiems savo partijos nariams kartu su jumis dirbantiems rajono taryboje?

Palinkėčiau suprasti vieną iš esminių dalykų – einant į rinkimus kiekvienas turėjo pasigalvoti, kad po tarybos nario priesaikos atsiranda pareiga pamiršti visus asmeninius pamąstymus, ambicijas, norus ar nenorus būti kuo nors. Kiekvienas eidamas čia kažko norėjo, bet priesaika įpareigoja dirbti žmonių labui ir palaikyti jų pasitikėjimą. Tai yra aukščiausias faktorius, dėl kurio reikia pamiršti savo asmeninius siekius. Linkiu kiekvienam tarybos nariui stiprybės, sveikatos, proto ir gerų darbų.
 
Ką pasakėte savo koalicijos partneriams po pirmo balsavimo renkant administracijos direktorių, kad jie pakeitė nuomonę ir antru balsavimu išrinko Evaldą Sniečkų?

Nieko ypatingo nepasakiau. Tiesiog tariau trumpai drūtai – jei žmonės patikėjo mums mandatus, mūsų pareiga dirbti greičiau ir priimti sprendimus, nes laikas eina, o rajono sprendimai laiku nepriimami. Kai prasidėjo rinkiminė kampanija, tai vyko politinės batalijos ir tikrasis darbas buvo pristabdytas.  Vadinasi, reikia kuo greičiau pradėti dirbti. Mes nežinome, kaip kas balsavo. Paprašiau: jei jūs gavot mandatą ir prisiėmėt atsakomybę dirbti dėl žmonių, tai pasistenkit, kad tie darbai ir vyktų, nes be administracijos direktoriaus to nepadarysim. Tai aš tiek ir pasakiau.
 
Kokia Jūsų nuomonė apie šeimyninius-politinius duetus „giedančius“ skirtinguose choruose? Turiu galvoje pavyzdžius, kai tai pačiai šeimai priklausantys nariai priklauso skirtingoms partijoms, atsiduria opozicijoje.

O, šitas klausimas man visai paprastas. Ar gali žmonės būti skirtingų politinių pažiūrų? Niekas jiems to nedraudžia, juk vyru ir žmona vis tik tampa du skirtingi žmonės, asmenybės. Tokie pasirinkimai man nuostabos nekelia. Lietuvoje tokių atvejų daugybė. Tikrai nematau grėsmės ir štai kodėl: mes čia negvildename partinių interesų, o žiūrime, kaip dirbti dėl rajono žmonių. Koks skirtumas, kuris priklauso kuriai barikadų pusei, juk klausimus reikia spręsti žmonių labui.

Antras dalykas – jei atsiras kažkokių interesų, žmonės greitai pamatys. Nepamirškite, kad tik trys balsavimai yra slapti – visi kiti balsavimai atviri. Žmonės matys,  kaip kuris tarybos narys nori kurį klausimą išspręsti ir iš to darys išvadas. Jei klausimas bus svarbus – pritarimas bus. Tam yra sukurta strategija, kad prieš priimant sprendimus, jie yra svarstomi, tobulinami.
 
Taryboje pradėjo dirbti jauni žmonės, kupini politinio maksimalizmo. Kokių klaidų palinkėtumėte jiems vengti?

Profesionalumas, darbiniai įgūdžiai ir gyvenimiški žmogaus raidos tarpsniai ateina su laiku. Linkiu nepersiskubinti, įvertinti kiekvienam pačiam save, įsiklausyti į žmonių, turinčių didelę gyvenimišką, darbinę ir politinę patirtį patarimus. Tuo pačiu ir apsispręsti, kurioje vietoje aš, kaip jaunas tarybos narys, galėčiau būti naudingiausiais ir tam atiduoti savo jaunatvišką energiją bei žinias. Tai pirmieji politinės veikos žingsniai, tik taip galima tobulėti iki begalybės. Juk tobulėjimui ribų nėra.
 
Sima Kazarian

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.