Po rinkiminių akibrokštų – optimistinės nuotaikos

pilypaitis2Rita PLAUŠINAITYTĖ
 
Po rajono savivaldybės mero pavaduotojo ir administracijos direktoriaus patvirtinimo – savivaldybėje pozityvios ir optimistiškos nuotaikos. Jas sukelia balandžio 30 dieną rajono tarybos antrojo posėdžio metu išrinktas mero pavaduotojas - Edgaras Pilypaitis.
 
Nuotr. Mero pavaduotojas Edgaras Pilypaitis nesibaido ir nebijo jo pareigoms priskiriamų atsakomybių, jis nusiteikęs uoliai kibti į darbus.
 
Daug emocijų sukėlė pirmasis tarybos posėdis, kuriame E. Pilypaitis nebuvo patvirtintas  mero pavaduotoju, tačiau antrasis posėdis baigėsi kandidato į vicemerus pergale. Po tokių koalicijos partnerių ir tarybos narių akibrokštų natūralu, jog kyla klausimas, kaip šiandien E. Pilypaitis vertina savo politinį kelią bei ko rajono gyventojams tikėtis iš naujojo mero pavaduotojo?

Esam pripratę Edgarą matyti kaip aktyvų kultūrininką, tačiau jis nebuvo naujokas ir politikoje. Jau 2002 metais E. Pilypaičiui buvo siūlyta kandidatuoti į vicemero postą, tačiau tada jis to atsisakė, nes jautėsi tam dar politiškai nesubrendęs, be to, jautė, kad dar negali palikti savo kolegų Gelgaudiškio kultūros centre, nes jų kolektyvas tada nebuvo toks stabilus kaip šiandien ir galėjo iširti. Visiškai į kultūrinį gyvenimą pasinėręs E. Pilypaitis tik vėliau suprato, kad būtina keisti politinius sprendimus, nuo kurių priklauso ir tų pačių kultūrininkų veiklos kokybė. Anot E. Pilypaičio, akivaizdu, jog mūsų savivaldybė, kaip ir daugelis kitų, neturi tokio biudžeto, iš kurio galėtų skirti kiek reikia lėšų renginių organizavimams ir kultūros darbuotojų atlyginimams, tačiau gal reikėtų perskirstyti prioritetus ir kitaip organizuoti visą rajono kultūrinį gyvenimą. To padaryti nebūnant rajono taryboje yra neįmanoma, o į vicemero postą jį pasiūlė koalicijos partneriai. „Man atrodo yra visiškai normalu nebijoti prisiimti patikėtos tau atsakomybės užimti tam tikras pareigas. Tai didelė atsakomybė ir užduotis nenuvilti savo komandos partnerių, rajono gyventojų bei tų, kurie manimi pasitiki ir pažįsta mane kaip žmogų“,- pasakojo naujasis mero pavaduotojas. Paklaustas apie tai, kam buvo galbūt naudingas arba reikalingas toks „šou“ dėl jo kandidatūros per pirmąjį tarybos posėdį, E. Pilypaitis sakė manantis, jog čia buvo norėta paviešinti tai, kad pati naujai sudaryta koalicija nėra stabili, jos viduje vyksta nesusikalbėjimas ir galbūt netgi bandyta ją taip „palaužti“. „Skaldyk ir valdyk“ principas nesuveikė, mat Edgaro kandidatūra per antrą tarybos posėdį buvo patvirtinta ir, anot jo paties, tai yra visiškai natūralu. „Greičiau šiuo akibrokštu norėta pakenkti ne tiesiogiai man, o merui dėl nesenai vykusios rinkiminės kompanijos sėkmingos pabaigos“, - svarstė vicemeras. Taip naujasis mero pavaduotojas parodo, jog politikoje reikia būti garbingiems ir žaisti sąžiningai, o ne bet kokiais būdais prisirišti prie užimamo posto. „Reikia žaisti atviromis kortomis ir nebijoti prisiimti racionalesnių, galbūt ir ne visiems palankių, sprendimų“,- aiškino dabartinę politinę padėtį rajone E. Pilypaitis.
 
Svarbiausia – socialinė lygybė

Pasiklausius naujojo vicemero kalbų apie jų koalicijos strateginę rajono politiką artimiausiais metais, išgirstu optimistine gaidele nuspalvintą, naujomis idėjomis paremtą planą, kaip palengvinti eilinio mūsų rajono žmogaus gyvenimą, ir į kokias problemas mūsų rajone labiausiai reikėtų atkreipti dėmesį šiuo metu. „Pinigų turime mažai, juk ir mažas rajonas esame, tačiau perskirstyti prioritetus tikrai vertėtų“, sakė E. Pilypaitis. Labai didelė nelygybė mūsų rajone bei kultūrinėje srityje tarp tų, kurie dirba daug ir tų, kurie dirba minimaliai, bet gauna tą patį atlygį. Čia, puikiai išmanydamas kultūrinio gyvenimo virtuvę, naujasis mero pavaduotojas sako jau seniai pastebėjęs nelygybę. Ne tik kultūrinis rajono gyvenimas nėra racionaliai įvertintas ir skriaudžiamas, nėra sutvarkytas ir švietimo įstaigų reorganizavimo klausimas – mokyklas uždarome, tačiau pastatus vis tiek reikia išlaikyti iš savivaldybės biudžeto. „Vyriausybė, įgyvendindama švietimo įstaigų centralizavimo idėją, nepagalvojo apie tokias mažas savivaldybes kaip mūsų. Galbūt centralizavimo sistema visai kitaip veikia didmiesčius, bet mums ji nebuvo daugelio problemų sprendimu“,- aiškino E. Pilypaitis. Taip pat, anot mero pavaduotojo, daug diskusijų kelia ir socialinės srities klausimai. „Tos šeimos, kurios yra socialiai remtinos ir augina keletą vaikų, gauna daug lengvatų ir ne visada rodo didelį norą integruotis į darbo rinką, o kitoms, socialiai neremtinoms jaunoms šeimoms, kurios pačios sukasi kaip išmano – joms niekas nepadeda, jos lieka vienos su savo problemomis taip auginančios ne vieną vaiką šeimoje.“,- dalijosi mintimis vicemeras. Anot E. Pilypaičio, kad ir tas pats savivaldybės svetainės efektyvumo užtikrinimas yra dar labai opi ir neišspręsta problema. Taip pat savivaldybės administracijos vadovų dienotvarkė turėtų būti organizuojama šiek tiek kitaip. Jeigu vyksta kažkoks renginys, nebūtina visiems vykti sveikinti, užtenka ir vieno deleguoto administracijos atstovo. „Reikia kažkam ir darbus dirbti, ne visiems svarbiausiems asmenims būtina dalyvauti pramoginiuose renginiuose“, - dėstė mintis vicemeras. „Ar visuomenė tinkamai įvertins naujos savivaldybės administracijos darbus, čia jau yra kitas klausimas“,-  sakė E. Pilypaitis.

Beje, pats Edgaras žada, kaip ir anksčiau, niekur nesitraukti iš aktyvaus kultūrinio gyvenimo, mat tai yra jo paties esybės dalis. „Aš darysiu tai, ką dariau lig šiol, nors ir nelengva suderinti darbo grafiką su laisvalaikio pomėgiais, tačiau man tai patinka ir aš, kol dar nebuvau mero padėjėju, įsipareigojau, kai kuriems žmonėms padėti padaryti ar tai kokį renginį, ar koncertuoti,  todėl aš savo pažadus tęsėsiu ir savo pomėgių neketinu atsisakyti“,- ateities perspektyvomis dalijosi  vicemeras.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.