Atliekos – vertinga žaliava

ekomiestelisRita PLAUŠINAITYTĖ
 
Gegužės 5 dieną Šakiuose, J. Lingio parke, įsikūrė vadinamasis ekomiestelis, keliaujantis po visą šalį. Mūsų miestas tapo dar viena Aplinkos ministerijos inicijuoto projekto „Atliekos – vertinga žaliava, nešvaistyk!“ ekostotele.
 
Nuotr. Ekomiestelio dirbtuvėse iš neįtikėčiausių smulkių buities atliekų buvo galima susikurti praktiškus darbelius: pirkinių krepšius, rankines, aksesuarus, segės ir kt.
 
„Rūšiuoti bei gebėti panaudoti antrines žaliavas – tolygu būti sąmoningu ir atsakingu piliečiu”,- tokiu renginių organizatorių moto buvo pristatytas pagrindinis atliekų rūšiavimo šventės tikslas. Saulėtą antradienio popietę galėjome išvysti J. Lingio parke ne tik  pabudusios iš žiemos miego gamtos spalvų žaismą, bet ir įvairiausių formų bei spalvų gamą ekomiestelio dirbtuvėse, kuriose puikavosi darbeliai sukurti iš neįtikėčiausių smulkių buities atliekų. Čia pat stoviniavę mokytojai metodininkai, kurie keliauja per Lietuvą ne pirma savaitė, šviesdami jaunąją kartą apie tai, kur ir kaip būtų galima panaudoti antrines atliekas, demonstravo susirinkusiesiems, kaip galima prikelti paprastus, atrodo, jau nereikalingus daiktus naujam gyvenimui. Iš nereikalingų drabužių pasidaryti pirkinių maišelį, iš medžiagos skiaučių pasisiūti lėlę ar papuošalus specialistams tėra vienos minutės laiko darbas. Tačiau keliaujančių mokytojų tikslas buvo ne parodyti, kaip tai daroma, bet leisti padaryti patiems. Renginio metu visi atėjusieji galėjo dalyvauti ne tik ekodirbtuvėse, bet ir piešti ar spalvinti knygeles  pasakojančias apie  šiukšlių rūšiavimą vaikų kampelyje. Ši atrakcija daugiausiai sulaukė pačių mažiausiųjų šventės dalyvių dėmesio. Tie, kurie jau lanko mokyklas ar darželius, buvo budresni atsakinėdami į viktorinos klausimus, taip parodydami savo išprusimą atliekų rūšiavimo bei antrinių žaliavų panaudojimo klausimais. Teisingai atsakiusieji buvo apdovanoti rėmėjų įsteigtais prizais – daugkartiniais rūšiavimo maišeliais, užrašų knygelėmis, saldainiais.

Vaikišką ir žaismingą ekomiestelio renginio foną kūrė ne tik gausiai susirinkę moksleiviai ar darželinukai, bet ir charizmatiškieji renginio vedėjai – mimų trupė „Neteisėtai padaryti”. Jie keletą valandų uždavinėdami viktorinos klausimus ar demonstruodami kaip galima panaudoti antrines žaliavas, skatino jaunimą aktyviai dalyvauti renginyje. Ekomiestelyje taip pat buvo įsikūręs ir sendaikčių turgelis, kuriame buvo galima apsikeisti buities daiktais ar dėvėtais drabužiais. Visos šventės pagrindinė mintis - kuo daugiau informuoti visuomenę apie antrinių žaliavų rūšiavimą. Renginio koordinatorė J. Morkvėnaitė – Paulauskienė sakė, jog daugelis dar nežino, kur išmesti elektros lemputes ir tik retas žino, kad jų negalima mesti į komunalinių atliekų konteinerius. Jas reikia pristatyti į stambiagabaričių atliekų aikšteles. Anot J. Morkvėnaitės – Paulauskienės, tokių renginių metu mes sužinome daug naudingų dalykų, o svarbiausia, kad šią informaciją labai greitai įsisavinta vaikai, todėl per visą šalį keliaujantis žaismingasis ekomiestelis tikrai bus naudingas.

Šakiuose vyko jau devynioliktasis ekomiestelio renginys. Anot organizatorių, jis išsiskyrė tuo, kad vaikai, atsakinėdami į viktorinos klausimus, pademonstravo gerą žinių bagažą šiukšlių rūšiavimo klausimais. Gausėjančias ir sąmoningėjančias atliekų rūšiuotojų gretas sveikino ir Marijampolės apskrities  atliekų tvarkymo centro direktorius Algirdas Bagušinskas. Direktorius aiškiai ir konkrečiai išvardijo tam tikrų specifinių atliekų surinkimo zonas, kurių netrūksta ir mūsų rajone.  Visi renginio dalyviai galėjo išmokti ne tik panaudoti nereikalingus buities daiktus, bet ir  savo šiukšles išmokti sėkmingai rūšiuoti specialiai tam skirtuose konteineriuose.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.