Rajono keliuose – pats darbų įkarštis

keliu remontasRita PLAUŠINAITYTĖ
 
Kiekvienais metais atšilus orams keliuose prasideda darbai: rekonstruojami keliai, tiesiami nauji kelių ruožai, taisomos duobės, remontuojami tiltai ir viadukai, įrengiami pėsčiųjų ir dviračių takai, tobulinamos sankryžos. Ne išimtis ir šie metai. Šakių rajono savivaldybės vietinės reikšmės kelių priežiūros ir plėtros programai 2015 – 2017 metams iš biudžeto skirta 100 tūkst. eurų.
 
Nuotr. Kelininkų darbymetis šį sezoną prasidėjo nuo asfalto duobių lopymo, žvyruotų kelių ir kelkraščių greideriavimo, vietinės reikšmės kelių žvyravimo.
 
Pirmiausia lopome duobes
 
Pirmiausia kelininkų darbymetis prasidėjo nuo žvyruotų kelių ir gatvių greideriavimo, žvyro užpylimo, duobėtų asfaltų lopymo. Šakių rajono seniūnijose, vos pašvietus pirmai pavasario saulei, buvo pradėta remontuoti duobes iš lėšų, kurios skirtos gatvių duobėms užlyginti. Šakių miesto seniūnijoje yra numatyta taisyti iki 200 kvadratinių metrų gatvių duobių. Šį skaičių sudaro ne tik miesto gatvės, bet ir visų Šakių seniūnijai priklausančių apylinkių vietinės reikšmės gatvelės. Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis sakė, jog užtaisyti duobes šiais metais teliko vos poroje seniūnijų, nes staiga prasidėjęs pavasaris kelininkams leido anksčiau pradėti remonto darbus. Šiuo metu duobių lopymo darbai vyksta Gotlybiškių kaime esančioje gyvenvietėje. Kaip sakė Ūkio skyriaus vedėjas, jeigu orai nesuprastės ir leis kelininkams dirbti, duobių lopymo darbai per birželio mėnesį turėtų būti baigti.

Gatvių atnaujinimas

Kitu etapu tikimasi sutvarkyti dvi svarbias Šakių miesto gatves. Vasario 16-osios gatvės vienoje pusėje įrengti pėsčiųjų ir dviračių taką bei sutvarkyti Bažnyčios gatvės atkarpą, esančią tarp Šaulių ir Beržų gatvių. Šias gatves žadama tvarkyti ne vien tik iš savivaldybės skirtų pinigų, bet panaudoti ir tikslines lėšas, kurių iš valstybės biudžeto vietinės reikšmės kelių remontui 2015 – 2017 metų programai yra skirta 1 milijonas 70 tūkst. eurų. Anot K. Kuncaičio, šių abiejų gatvių sutvarkymas gali atsieiti apie 260 tūkst. eurų.

Iki liepos 1 dienos žadama pabaigti tvarkyti ir penkis objektus, kuriuose beliko užpilti tik asfalto dangą, nes gatvės tam pradėtos ruošti dar pernai metais. Žadama  išasfaltuoti Griškabūdyje paruoštą Sodybų gatvę, Kriūkuose ketinama asfaltuoti kelią  Klangiai- Sutkiškės, K. Naumiesčio Bagdono gatvę, Plokščių seniūnijos Kubilių kaime esančią Saulėtekio gatvę.
 
Atstatomos dangos

Anot K. Kuncaičio, šiuo metu yra paskelbtas konkursas priežiūros darbams atlikti – tiek asfalto, tiek žvyro dangos atstatymui. Atnaujinti dangą planuojama Barzdų kaimo Vandupės gatvėje, Lekėčių seniūnijos Liekės gatvėje, Lukšių seniūnijos Plienių kaimo Plienių gatvėje, Sintautų seniūnijos Užsienių kaimo Vakarės gatvėje, Žvirgždaičiuose – Draugystės gatvėje. Slavikų seniūnijoje numatyta atnaujinti žvyro dangą kelyje Juškakaimiai – Slavikai.

Be vietinės reikšmės kelių ir gatvių remonto dar šiuo metu yra projektuojama Šiaurės gatvės remonto darbai. Čia ketinama nutiesti 375 metrų ilgio ir 5 metrų pločio asfalto dangą. Prognozuojami, jog Šiaurės gatvės asfaltavimas gali kainuoti apie 111 tūkst. eurų.
 
Kaip apsaugoti gatves nuo duobių?

Kad ir kaip greitai šiais metais tvarkomi mūsų rajono vietinės reikšmės keliai ir gatvės, gyventojų pasipiktinimą kaimo vietovėse neretai sukelia ūkininkų sunkioji technika darkant vietinės reikšmės kelius. Jau ne vienerius metus Duobiškių kaimo Siesarties gatvės gyventojai mina savivaldybės slenksčius ir prašo, kad prie įvažiavimo būtų pastatytas ženklas, ribojantis eismą sunkiasvorėms mašinoms. Toks ženklas kitoje kaimo gyvenvietėje, Pušų gatvėje, gyventojų reikalavimu buvo pastatytas jau prieš keletą metų. Anot vietinių gyventojų, ne paslaptis, jog kai kurie stambūs ūkininkai naudojasi vietinės reikšmės keliais sukeldami tik dulkių debesis, tačiau tvarkyti duobių ar atlikti kelių gerinimo darbų iš savo lėšų nesivargina. Šią problemą, pasak Ūkio skyriaus vedėjo, būtų galima lengvai išspręsti mūsų rajone, jeigu savivaldybės taryba patvirtintų sprendimą, kuriuo būtų galima apmokestinti viršsvorį gabenančias sunkiasvores ar kitas žemės ūkyje naudojamos stambiagabarites  mašinas. Tačiau šio sprendimo tarybos nariai jau tris kartus nepatvirtino. Ar jis kada nors sulauks savivaldybės tarybos narių palaiminimo, sunku prognozuoti. Kaip sakė K. Kuncaitis, jam yra žinoma, kad kai kuriose seniūnijose ūkininkai savo noru prisideda prie vietinės reikšmės kelių būklės gerinimo.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.