Šakių rajono gyventojai maisto į šiukšlines nemėto

Šakių rajono gyventojai naudojimui tinkamo maisto į konteinerius nemėto. Taip galima teigti pakalbėjus su UAB „Ekonovus“ Šakių padalinio mėlynųjų konteinerių rūšiuotojomis.
 
Pasak moterų,  mūsų rajono gyventojai dažniausiai atsikrato tik tų maisto produktų, kuriems jau yra pasibaigęs galiojimo laikas. Vieni iš dažniausiai pasitaikančių tokių produktų yra konservai ir saldainių dėžutės, tačiau ir jų skaičius, palyginus su kitomis atliekomis, nėra toks gausus.

Aplinkos ministerijos duomenimis, per metus mūsų šalyje susidaro apie 80 tūkst. tonų maisto atliekų, o vienas gyventojas išmeta apie 50 kg maisto, kurio dalis dar tinkama vartoti. Šios atliekos nėra atskirai surenkamos ir tvarkomos, todėl patenka į bendrą komunalinių atliekų srautą ir keliauja į sąvartynus. Maisto atliekos Lietuvoje sudaro apie dešimtadalį visų atliekų. Nors kasmet į sąvartynus patenka vis mažiau atliekų, bet jų sraute maisto atliekų nemažėja. Tai rodo, kad šalies gyventojai nekeičia maisto vartojimo įpročių.

Aplinkos ministerija svarsto, kaip pasiekti, kad į sąvartynus patektų kuo mažiau biologiškai skaidžių atliekų. Kitąmet numatoma inicijuoti visuomenės švietimo projektus, pateikti praktinių pavyzdžių, kaip buityje galima sumažinti maisto atliekų kiekius. Taip pat numatoma parengti reikalavimus iš biologiškai skaidžių atliekų pagamintam kompostui, kurie leis nustatyti jo kokybę ir panaudoti žemės ūkyje kaip trąšą. Jeigu šis kompostas nebus tinkamas žemės ūkiui, jį bus galima panaudoti želdiniams.

Kaip žinia, šiais metais mūsų rajoną aptarnaujanti UAB „Ekonovus“ pradėjo dalinti individualių valdų bei sodo bendrijų gyventojams kompostavimo konteinerius nemokamai. Tai gali būti viena iš daugelio teigiamų priežasčių, kodėl mūsų rajono gyventojai nemeta maisto atsargų į bendruosius konteinerius.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.