Šakiai skendės varpų gaudesyje

skverasRita PLAUŠINAITYTĖ
 
Birželio 26 d. Šakiai paskendo  kariliono  gaudesyje  – taip buvo minimas atnaujintos miesto aikštės 250 metų jubiliejus.  Šakių rajono savivaldybė pakvietė visus miestelėnus ir svečius pasidžiaugti užbaigtu pirmuoju projekto „Draugystės parkai – 1“ etapu ir kartu švęsti aikštės jubiliejų.
 
Nuotr. Minint Šakių miesto aikštės 250 metų jubiliejų, rajono savivaldybės administracija pristatė gyventojams pagrindinį skvero akcentą – fontaną su karilionu.
 
Reprezentacinis miesto veidas
 
Nuo šiol šakiečiai ir miesto svečiai galės klausytis didingos muzikos gaudesio iš  atsinaujinusios miesto aikštės. Pirmuoju skvero rekonstrukcijos etapu sutvarkyta dalis miesto aikštės.  Pagrindinis jos akcentas – fontanas, virš kurio kybo iš Olandijos atkeliavę varpai. Lietuvoje karilionų dar nėra  daug - maži miesteliai jais pasigirti kol kas negali. Ligi šiol tokius varpus turi tik didieji miestai – Kaunas ir Klaipėda, taip pat panašius varpus artimiausiu metu žadama įrengti Vilniaus Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje.

Ši miesto aikštė tokiam didingam kūriniui pasirinkta neatsitiktinai. Pasak rajono mero Juozo Bertašiaus, ši vieta yra simbolinis Šakių miesto centras. Prieš daugiau kaip 200 m. čia buvo pagrindinė miesto aikštė, kurioje savaitgaliais vyko turgūs. Aikštės viduryje stovėjo medinė katalikų bažnyčia su varpine, ją juosė žydų krautuvėlės, amatininkų dirbtuvėlės ir gyvenamieji namai. Turgaus aikštės kampe stovėjo šulinys, taip vadinamas „pliumpas“, kuris aprūpindavo vandeniu visus miesto gyventojus. Netoli šulinio buvo viešbutis, o V. Kudirkos ir Kęstučio gatvių sankirtoje stovėjo vaistinės pastatas. „Tad kurgi dar, jeigu ne čia, tokioj sakralinėje ir reprezentacinėje miesto zonoje, gali skambėti didingos kariliono melodijos?“ - retoriškai klausė meras J. Bertašius.
 
Varpai skambės kasdien

Pasiklausyti varpų skambesio miestelėnai ir miesto svečiai galės kas valandą.  Taip pat kiekvieną dieną 8, 12 ir 22 valandomis aikštėje skambės automatiškai kompiuterio parinktos melodijos. Vasaros metu 20 val. į gatves galės skubėti tie, kuriems bus smalsu išgirsti nemokamus kompiuterio parinktus kūrinius - it  mažą koncertą. Be to, visi norintys turės galimybę užsisakyti  melodiją nuo 8 iki 22 val. už tam tikrą pinigėlių sumą čia pat stovinčiame kompiuteriniame automate. Tik įdomu, ar toli sklis  varpų gaudesys, ar jo neužgoš  Kęstučio gatve atvažiuojantis sunkusis transportas dar galintis sukti į dešinėje esančią V. Kudirkos gatvę?...
 
Pagarba darbų autoriams

Kaip didingai ir novatoriškai skamba naujieji  miesto varpai, čia pat renginio metu pademonstravo kompozitorius profesorius Giedrius Kuprevičius, kuris  prižiūrėjo kariliono įrengimą, neatlygintinai konsultavo kompozitorius, inžinierius konstruktorius. Už šį kilnų poelgį jam buvo įteiktas rajono mero  J. Bertašiaus  Padėkos raštas.

Buvo padėkota ne tik maestro, bet ir  architektui Šarūnui Kiaunei, projekto vadovei Laimutei Janulienei,  mažosios bendrijos „Virmalda“, kuri vykdė rekonstrukcijos darbus, direktoriui Virginijui Rabačiui, tos pačios statybos bendrijos vadovui Ramūnui Misiūnui bei Marijampolės apskrities Regioninės plėtros skyriaus vadovui Evaldui Ulevičiui už nuoširdžią projekto globą.
 
Dvi medalio pusės

Kad ir kaip didingai skambėtų karilionas bei saulėje švytėtų naujai išklotos marmurinės aikštės plytelės, renginio metu jautėsi dviprasmiška susirinkusiųjų nuotaika. Vieni džiaugėsi šiuo didingu miesto kūriniu, kiti  gūžčiojo pečiais. Kur čia sudėta aikštės įrengimui 1 mln.  ir dar papildomai 400 tūkst. litų varpams? Prie miesto centro gimusi ir vaikystę čia praleidusi šakietė Vilija sakė neįsivaizduojanti, kodėl pagrindinei miesto zonai įrengti buvo pasirinktas toks projektas, kuris primena sovietinę nomenklatūrą.

„Man primena laikus, kai turėdavome eiti į aikštes pagerbti už Sovietų Sąjungą žuvusių didvyrių. Tos sienos abipus aikštės mena vietas, kur kabodavo lentelės su jų pavardėmis. Dar trūko, kad penkiakampę centre būtų  įamžinę – ir būtų visas ansamblis. Be to, ta aikštė plika, nejauki, be žalumos. Į plyteles pasižiūrėjus, negalėčiau pasakyti, kad jos tiek buvo vertos, nes jau dabar nutrūkinėjusiais kampais“, - stebėjosi miestietė.

Kitaip atrodo šakietei Rasai: „Džiaugiuosi, kad pagaliau ir Šakiai turės tokią vietą, kur galėsime nueiti, pabūti prie fontano, pasiklausyti varpų. Manau, kad ši vieta taps  patraukli ir vestuvininkams, ir moksleiviams nusifotografuoti bei miesto svečiams bus į ką pasižiūrėti.“

Šiuo metu skveras atnaujinamas ir aikštė įrengiama įgyvendinant Europos Sąjungos Regioninės plėtros fondo finansuojamą projektą „Draugystės parkai – 1“, projekto vadovas Vitas Girdauskas. Įgyvendinat šį projektą buvo numatyta, kad per du jo etapus bus įrengta pagrindinė miesto aikštė, fontanas, pėsčiųjų takeliai, karilionas, apšvietimas, želdiniai ir kt.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.