Prie nacionalinės kampanijos jungiasi ir kraštiečiai

sypsenos ataskaitaAgnė NAUMAVIČIŪTĖ

Antra savaitė prasidėjusi Lietuvos Prezidentės Dalios Grybauskaitės paskelbta ilgalaikė nacionalinė kampanija „Už saugią Lietuvą“. Mūsų rajone prie jos kol kas prisijungė tik Šakių vaikų dienos centras „Šypsenos“.

Nuotr. VO „Gelbėkit vaikus“ Šakių padalinio vadovė Jūratė Arštikaitienė (kairėje) pristatė praėjusių metų veiklą.

Ieško pagalbos

Visuomeninės organizacijos „Gelbėkit vaikus“ Šakių vaikų dienos centras, vadovaujamas Jūratės Arštikaitienės, veikia šešioliktus metus. Kaip teigia patys Vaikų dienos centro atsakingi asmenys, čia apsilankyti gali kiekvienas vaikas ir šeima. Čia žaidžiama, mokomasi, draugaujama, poilsiaujama. Praėjusią savaitę vyko ataskaitinis Šakių padalinio susirinkimas, kuriame dalyvavo jo nariai, rėmėjai, savanoriai, rajono valdžios atstovai ir kt.
 
Dienos centras bendradarbiauja su verslininkais iš visos Lietuvos. Stengiasi, ieško, kad tik šį dienos centrą lankantiems vaikams būtų geriau, nes lėšų, kurias gauna iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, pakanka dviejų Dienos centro auklėtojų atlyginimams, kai kurioms smulkmenoms. Tačiau daug kam pinigų nuolat trūksta. Pavyzdžiui, vaikų mokslams Šakių rajono meno mokykloje ar kitiems būreliams. Trūksta lėšų ir elementariems dalykams – vaikų ekskursijoms ar buitinei technikai įsigyti. Čia reikėtų pasidžiaugti verslininkais ir jų indėliu į mažųjų šakiečių gerovę. Ataskaitiniame susirinkime dalyvavo UAB „Baltijos koučingo centro“ vadovas Povilas Petrauskas, kurio vardą susirinkimo metu J. Arštikaitienė minėjo ne vieną kartą.

Pastebėjo verslininkas

P. Petrauskas prisideda prie Šakių vaikų dienos centro gerovės, atvyksta vesti užsiėmimų, nusiveža vaikus į ekskursijas. Kodėl P. Petrauskas padeda šakiečiams? Verslininkas papasakojo apie šiek tiek keistą tam tikrų žmonių požiūrį į siūlomą pagalbą.

„Išsiuntinėjau laiškus toms organizacijoms, kurioms, maniau, galbūt praverstų pagalba. Aštuoniasdešimt procentų iš jų nieko neatrašė, o likusieji dvidešimt procentų atrašė klausdami, ko iš jų noriu. Tuomet nusprendžiau nieko nedaryti“, – pasakojo verslininkas.

Vėliau P. Petrauskas susipažino su organizacijos „Gelbėkit vaikus“ generaline direktore Rasa Dičpetriene, papasakojo, kad nori padėti vaikams, kuriems to reikia. Ši nurodė J. Arštikaitienės kontaktus ir papasakojo apie Šakiuose esantį organizacijos struktūrinį padalinį.

„Viskas vyko jau prieš keletą metų. Susitarėme, kad su keliais draugais apmokėsime už dalykus, kurių dienos centrą lankantys vaikai labai norėtų, tačiau negali turėti, pavyzdžiui, – būreliai. Skatinu ir kitus verslininkus imtis tokios iniciatyvos, jiems dešimt eurų per mėnesį gal ir nėra dideli pinigai, o vaikams šie pinigai itin padės“, – kalbėjo P. Petrauskas.

Pasak verslininko, jo misija ne tiesiog atiduoti pinigus ar daiktus, jis ir kiti prie iniciatyvos prisidėję draugai stengiasi bendrauti su vaikais, jei ne gyvai, tai trumposiomis žinutėmis, teiraujasi, kaip jiems sekasi.

Palaiko vaikus ne tik finansiškai

„Tikslas yra vienas – palaikyti šiuos vaikus, bendrauti su jais, paremti tol, kol pradės studijuoti. Svarbu ne tik pinigus už vaiko būrelį sumokėti, bet taip pat palaikyti su juo ryšį. Vaikai iš skurdesnių šeimų, atėję į universitetus, kitas mokyklas, ne visada jaučiasi gerai, jiems būna sunku. Tačiau gavę bendravimo paramą, draugų iš kitokios aplinkos palaikymą, patarimų, visai kitaip jaučiasi“, – mintimis dalijosi P. Petrauskas.

Prie Šakių vaikų dienos centro vaikų gerovės prisidedantis verslininkas papasakojo ir apie kelionę, kuomet su vaikais vyko į Palangą. Dauguma vaikų niekada gyvenime nebuvo prie jūros.

„Jie nežinojo, kur vykstame. Ir ilgą laiką neįtarė, kol savo akimis nepamatė jūros. Visi pasileido bėgti, brido maudytis. Vaikų akys tuo metu daug ką pasakė“, – prisiminimais dalijosi vaikus globojantis P. Petrauskas.

Susirinkime dalyvavusi R. Dičpetrienė pasidžiaugė nacionaline kampanija „Už saugią Lietuvą“, kuria, anot direktorės, stengiamasi draugėn suburti nevyriausybines organizacijas ir verslą.

„Pavyzdžiui, tai, ką daro Povilas... Yra taip paprasta ir, aišku, taip žmogiška... Itin sveikintinas pavyzdys, kad žmonės paremia ne tik pinigais, bet išties rūpinasi vaikais ir jų ateitimi“, – kalbėjo R. Dičpetrienė.

Su krepšiniu

Krepšinio treneris Lukas Danilevičius – dar vienas jaunas žmogus, kuris padeda Vaikų dienos centrą lankantiems vaikams. L. Danilevičius dalyvauja projekte „Krepšinio galia“. Jo metu psichologų paruošti Sostinės krepšinio mokyklos treneriai keliauja po Lietuvą, nemokamai sportuoja su regionuose gyvenančiais vaikais ir paaugliais, bendrauja, pramogauja ir drauge daro gerus darbus. Krepšinis čia pasitelkiamas kaip priemonė priartėti prie vaikų ir paauglių, užmegzti betarpišką ryšį ir paskatinti juos pasitikėti savimi, mokytis, tobulėti, siekti užsibrėžtų tikslų bei drąsiai svajoti.

„Pasitelkdami krepšinį stengiamės ugdyti vaikus, kad jie suprastų, kiek galima daug nuveikti, kai padedame vieni kitiems. Bendraujame su jais ne tik treniruočių metu, nuolat gaunu žinutes į „Facebook“, jie man papasakoja, kas tuo metu juos neramina, tuomet stengiamės spręsti problemas“, – pasakojo krepšinio treneris.

R. Dičpetrienė L. Danilevičiui, P. Petrauskui, rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjai Rūtai  Lebedžinskienei, šakiečiams Giedrei ir Juliui Šedbarams įteikė padėkos raštus.

Kampanijos „Už saugią Lietuvą“ metu prezidentė žada aplankyti problemiškiausias šalies savivaldybes, kur kartu su merais, seniūnais, nevyriausybinių organizacijų ir verslo atstovais aptars socialinio saugumo padėtį bei priemones, kurios padėtų spręsti opiausias problemas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.