Lekėtiškiams ne vis vien, kur bus investuoti pinigai

lekeciai zmonesGintarė MARTINAITIENĖ

Nors gyventojų susirinkimas dėl projektinių lėšų panaudojimo Lekėčiuose vyks šiandien vakare, jau pirmadienį šis klausimas buvo aptartas išankstiniame susirinkime. Seniūnas Ričardas Krikštolaitis, sukvietęs kai kuriuos bendruomenės aktyvistus ir seniūnaičius, papiktino kitą bendruomenės dalį. Nesuprasdami, kodėl visai seniūnijai svarbūs klausimai ketinami spręsti už uždarų durų, žmonės į susirinkimą atėjo ir be kvietimo.

Nuotr. Susitikimo dalyviai, tarp kurių ir kviestieji, ir atėję patys, turėjo pasiūlymų, kur investuoti europinius pinigus. Be to, jie norėjo išsiaiškinti situaciją dėl oranžerijos įrengimo.

Vienus pakvietė, kiti atėjo patys

Rajono taryba paskutiniame posėdyje pritarė Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos projektų įgyvendinimui. Iš viso Šakių rajono savivaldybei preliminariai būtų skiriama 919 tūkst. 941 euras europinių lėšų. Lėšos būtų paskirstytos aštuoniems seniūnijų centrams (Griškabūdžiui, Kriūkams, Lekėčiams, Plokščiams, Sudargui, Slavikams ir Žvirgždaičiams). Lekėčiams numatyta 137 tūkst. 419 eurų europinės paramos, o kartu su savivaldybės indėliu jiems turėtų atitekti 171 tūkst. 774 eurai. Tad norėdamas pasitarti su bendruomene bei susidaryti „tam tikrus rėmus ir gaires“ seniūnas R. Krikštolaitis pirmadienį vakare organizavo susitikimą su bendruomenės aktyvu. Penktadienio vakare, tai yra šiandien, kaip pranešama ir seniūnijoje kabančiame skelbime, planai bus pristatyti ir kitiems lekėtiškiams. Seniūnas aiškino, kad pasiūlymus teikti gali visi, tačiau į susirinkimą, perskambinęs telefonu, jis kvietė apie 10 žmonių, tarp kurių seniūnaičiai ir keletas bendruomenės narių. Tiesa, susirinko dvigubai daugiau gyventojų, kurie pyko, kad apie susirinkimą nebuvo jokio skelbimo, kas leido susidaryti nuomonę, kad sprendimus norima priimti slaptai.
 
„Galiu sakyti, kad šis susirinkimas slaptas. Kaip mes galime kažką siūlyti, jei dalyviai sukviesti telefonu, o mes sužinojome atsitiktinai?“ – seniūno teiravosi Renata Keraitienė.

Ji priminė, kad jau anksčiau  pageidavo būti kviečiama į vykstančius susirinkimus, tačiau šis jos noras ignoruojamas.

Jai pritardama Aušra Kriauzienė siūlė bent skelbimus iškabinti ir neslėpti informacijos apie planuojamus susitikimus. Abejonės, įtarimai ir nepasitenkinimas kyla dėl viešumo stokos.

„Gal yra norinčių daugiau diskutuoti? Kodėl nėra skelbimo? Gal atvirkščiai reikėjo daryti – pirmiau žmones supažindinti, o paskui spręsti. Kai niekas nieko nežino, taip ir išeina. Viešinti reikia tokius dalykus, o ne slėpti“, – kritikavo seniūną  A. Kriauzienė.

Lekėčių seniūnaitė Rasa Adomaitienė stebėjosi tokiu aktyvumu ir iniciatyva, nes anksčiau, kaip tikino ji, į susirinkimus gyventojų prisikviesti neidavo.

„Gyvenimas privertė“, – replikavo viena iš į susirinkimą be kvietimo atėjusių lekėtiškių.

Oranžerijos nebus

Lekėčių bendruomenės narys Tomas Kasparavičius ragino dirbti produktyviai, tačiau kai bendruomenėje yra nesusikalbėjimas, visiems susėdus prie bendro stalo be emocijų kalbėti nelengva. Tuo labiau kad į kai kurių lekėtiškių rankas atsitiktinai pakliuvo seniūno pasirašytas projektas, kuriame išdėstyti planuojami darbai ir numatomos išlaidos. Labiausiai jiems kliuvo oranžerijos su pilna infrastruktūra, kelio į ją bei automobilių stovėjimo aikštelės prie jos įrengimas. Dėl to kilo įtarimų, ar negali būti sąsajų su Arūno Matusevičiaus Paliekio dvaru.

„Nedarysim mes šito“, – nutraukė R. Keraitienės klausimų tiradą seniūnas R. Krikštolaitis.

Tačiau moteris vis vien prašė pasidalinti buvusia vizija bei atskleisti, kaip apskritai kilo mintis miestelyje įrengti oranžeriją.

„Aš tau aštuntą kartą sakau, kad nebus oranžerijos, tai logiška, kad nebus ir kelio, ir aikštelės. Tau tinka toks atsakymas?“ – teiravosi R. Keraitienės seniūnas.

Susidėliojo prioritetus

Kadangi pagrindinis susitikimo tikslas – pasitarti ir susidėlioti prioritetus, tai ir buvo bandoma padaryti. Aprimus aistroms bene vienbalsiai nuspręsta, kad vienas iš svarbiausių dalykų Lekėčiuose – sutvarkyti turgaus aikštę. Nors seniūnas akcentavo, kad rajono taryba į trinkelių klojimus seniūnijose žiūri gana skeptiškai ir ragina sugalvoti „kažką įdomesnio“, šaligatvių sutvarkymas Lekėčiuose taip pat labai svarbus dalykas. Tad dalį numatytų lėšų jie ir planuoja skirti šiems darbams. Tarp siūlymų – vaikų žaidimų aikštelių, tako šaltinio link įrengimas, Naujaprūdžio tvenkinio sutvarkymas. Be to, gautas Sirvydų gatvės gyventojų prašymas sutvarkyti jų gatvę, tad nuspręsta, kad numoti ranką į gyventojų norą taip pat negalima.

„Turime žiūrėti ir pagal lėšas. Gal pinigų užteks tik turgavietės sutvarkymui ir šaligatviams. Visa kita pagal galimybes“, – kalbėjo seniūnas.

Tad sudėliojus „rėmus ir gaires“ lėšų panaudojimo galimybės jau šiandien vakare bus pristatytos ir kitiems lekėtiškiams.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.