Ar be teisėsaugos pavyks susitarti, kas tvarkys sugadintą kelią?

kelias griskab
Nuotr. Savaitės pradžioje kelias Smilgių kaime atrodė taip: sunkiasvorė technika išmalė duobes, visur pliurza, provėžose laikosi susikaupęs vanduo.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Kasmet rudens darbus skubantys nudirbti ūkininkai su sunkiasvore žemės ūkio technika keliams neretai padaro nemažą žalą. Smilgių kaimo (Griškabūdžio sen.) gyventojai skundėsi, kad praeitą savaitę srutas į laukus vežę UAB „Noragra“ traktoriai sugadino vienintelį kaimo kelią. Minėtos bendrovės atstovai teigia, kad tas kelias jau iki tol buvo netinkamas važiuoti. Po šio incidento rajono administracija sudarė komisiją, kuri vertins vietinės reikšmės viešųjų kelių dangoms padarytą žalą.

Kaimas liko be kelio

Praeitą savaitę Griškabūdžio seniūną Saulių Naumavičių Smilgių kaimo gyventojai informavo, kad jie liko atskirti nuo civilizacijos, nes gretimai įsikūrusios UAB „Noragra“ traktoriai, vežę srutas į laukus, vienintelį į jų kaimą vedantį kelią subjaurojo. Žmonės nežino, kaip nuvežti vaikus į mokyklą, kaip patiems nuvykti į darbą. Seniūnas operatyviai sureagavo į šį skundą ir pats nuvyko į minėtą kaimą, bet, kaip pats prisiminė, su automobiliu šiuo keliu važiuoti nesiryžo.

„Kelias nebuvo aukštos kokybės, bet pagrindas jo buvo tvirtas, o dabar visas kelias išplėtotas, reikės nuleidus vandenį jį iš naujo suprofiliuoti. Dabar ant kelio laikosi vanduo, reikia kelkraščiuose įkirtimus padaryti, kad vanduo išbėgtų. Jei jau bendrovė naudojasi tuo keliu, turi techniką, galėjo tai padaryti, vanduo būtų nesilaikęs ir nebūtų taip kelias išdarkytas. Čia katastrofa, kelias jau sulaužytas“, – svarstė seniūnas ir rodė, kad kelias vietomis jau yra žemiau nei laukai.

„Žmoniškai prašiau, kad užlygintų provėžas, kad jie sustabdytų darbus, bet jie to nepadarė, todėl kreipiausi į rajono savivaldybę“, – aiškino Griškabūdžio seniūnas ir pridūrė, kad tokią sunkiasvorę techniką turi tik minėta įmonė.

Nevadina keliu

Paluobiuose įsikūrusios UAB „Noragra“ vadovė Dalia Litvinienė turi kitą nuomonę. Ji teigia, kad minėtas kelias yra nepritaikytas važiuoti, be jokio grunto.

„Tokia danga apskritai netinkama važiuoti. Ji gali bet kada pažliugti, taip atsitinka, kai palyja. Jeigu aš važiuosiu per pievą, tai aišku, kad klimps, jei geru keliu – neklimps. Tai spręskim, per ką mes važiuojam“, – svarstė vadovė. Ji kategoriškai atmeta vien jų bendrovei mestus kaltinimus dėl sugadinto kelio ir sako, kad tuo keliu naudojasi gyventojai bei kiti ūkininkai.

„Vienareikšmiškai sakyti, kad mes išvažinėjom, – labai paprasta, nes tuo laikotarpiu mes laukuose dirbom darbus. Mes važiavom ilgą laiką tokiu keliu, kuris yra netinkamas važiuoti“, – įsitikinusi D. Litvinienė.

Tirs komisija

Pirmadienį dėl minėto kelio Griškabūdžio seniūnas informavo rajono savivaldybę ir prašė išspręsti jo sutvarkymo problemą, nes seniūnija tam lėšų neturi. Šiuo klausimu diskutuota ir lapkričio 8 d. seniūnų pasitarime.

„Vieną savaitgalį džipai išralioja, kitą – srutvežiai, nesuprantu, kas čia darosi, kodėl taip vyksta ir kodėl seniūnai apie tai nieko nežino“, – piktinosi rajono meras Juozas Bertašius ir pavedė laikinai administracijos direktoriaus pareigas einančiai Ingai Cibulskienei sudaryti komisiją, kuri įvertintų situaciją ir nustatytų padarytą žalą.

Po šio incidento rajono savivaldybėje buvo priimtas sprendimas sudaryti nuolat dirbančią komisiją, kuri vertins vietinės reikšmės viešųjų kelių dangoms padarytą žalą. Ją sudaro seniūnijos, kurioje yra kelias su sugadinta danga, seniūnas (komisijos pirmininkas); Kęstutis Kuncaitis – rajono savivaldybės administracijos Ūkio skyriaus vedėjas; Aurimas Staugaitis – rajono savivaldybės administracijos Ūkio skyriaus vyresnysis specialistas bei Jūratė Šneideraitienė – rajono savivaldybės administracijos Bendrojo skyriaus vyriausioji specialistė.

Tiesa, apie tai, kad komisija sudaryta, kol kas savivaldybės svetainėje informacijos nėra. Ketvirtadienį ji apsilankė Smilgių kaime – praėjus beveik savaitei po incidento.

„Mūsų įmonė moka mokesčius valstybei ir jeigu į mus kreipiasi, kad sutvarkytume valstybei priklausančius kelius, to jau per daug“, – išgirdusi apie paskirtą komisiją sakė D. Litvinienė.

Nėra susikalbėjimo

Bendrovės vadovė pasakojo, kad jie dirba ir Vilkaviškio bei Kazlų Rūdos savivaldybėje, ir ten susėdę savivaldybių vadovai, ūkininkai, kitų atsakingų institucijų atstovai sprendžia, kaip pagerinti kelių situaciją savivaldybėse. Anot D. Litvinienės, kai su jais kalbamasi žmogiškai, tuomet ir jie prisideda prie kelių tvarkymo ir priežiūros.

„Ūkininkų mokamų mokesčių visiems labai reikia, bet mūsų niekas neklausia, kaip mums sekasi, ar geros pieno kainos... mes vis tiek turim susimokėti mokesčius“, – tvirtino bendrovės vadovė.

Ji įsitikinusi, kad keliai – ne vien ūkininkų, o rajono savivaldybės bei visos valstybės problema.

„Mes turim iki lapkričio 15 d. išvežti srutas į laukus, nesvarbu, ar bus žemė įšalus, į tai įstatymų leidėjai neatsižvelgia. Tai kaip mums šiuos darbus atlikti, kokias keliais srutas išgabenti“, – svarstė pašnekovė.

Ėmėsi priemonių

Pirmadienį seniūnas prie minėto kelio pastatė sunkiasvorės technikos važiavimą šiuo keliu ribojantį ženklą.

„Aš gyventojų taip nepaliksiu. Nors kiek keliui pradžiūvus ieškosiu, kad atvažiuotų greideris ir išlygintų kelią. Nėra jokios prasmės dabar pilti žvyrą į purvą ir vandenį. Nedrįstu spėlioti, kiek galėtų kainuoti kelio sutvarkymas, su dešimt tūkstančių neapsieisi, juk beveik 2 km kelio“, – svarstė seniūnas.

Ieškos teisybės

UAB „Noragra“ žada ginti savo interesus ir tikina, kad beveik 2 km kelio atkarpą jie nepajėgūs suremontuoti.

„Mes samdysim advokatus ir reikalausim, kad valstybė prisiimtų atsakomybę už tai, kokias sąlygas suteikia ūkininkams egzistuoti toje vietoje, kur esame įsikūrę“, – patikino bendrovės vadovė D. Litvinienė.

Kaip informavo A. Staugaitis, komisija surašys defektinį aktą, apskaičiuos sąmatą, o jeigu nepavyks susitarti gražiuoju, rajono savivaldybė dėl žalos atlyginimo kreipsis į teisėsaugą.

Priminsime, kad po spalio 22 d. rajone vykusių visureigių varžybų buvo sugadintas Kidulių seniūnijos kelias. Kidulių seniūnas Mindaugas Mykolaitis dėl žalos (ją įvertino 12 tūkst. eurų) atlyginimo kreipėsi į policiją. Tiesa, su organizatoriais (autosporto klubas „4x4 Šakiai“) seniūnas tarėsi, kad jie kelią iki duoto termino sutvarkys geranoriškai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.