Ilgai laukę dar palauks

kaunas rastas
Nuotr. Savivaldybės tarybos narys Ramūnas Kaunas, Ryto gatvės gyventojų kreipimąsi dėl naujos vandentiekio trasos įrengimo perdavė tarybos sekretorei Ingai Kanapeckienei.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Paskutinio savivaldybės tarybos posėdžio metu tarybos narys Ramūnas Kaunas paskelbė gyventojų kreipimąsi dėl galimybės Girėnų kaimo Ryto gatvėje nutiesti naują geriamojo vandens tiekimo trasą. Mat čia gyvenantys jau kuris laikas naudojasi laikinomis, pačių lėšomis nutiestomis linijomis, o naujai besikuriantys šioje gatvėje vandentiekį atsiveda iš gretimos, daugiau kaip 100 metrų nutolusios Ąžuolyno gatvės. Į gyventojų skundus kol kas atsakoma, kad naujiems vandentiekio tinklams nėra lėšų.

Kreipiasi ne pirmą kartą

Į tarybos narį R. Kauną kreipėsi trylika šios gatvės gyventojų. Rašte teigiama, kad gyventojai iki šiol naudojasi laikinomis, savo lėšomis nutiestomis linijomis. Girėniškiai žodžiu dėl šios problemos išsprendimo jau kreipėsi į UAB „Šakių vandenys“, o 2017m. raštu ir į savivaldybės administracijos direktorių Dainių Grincevičių.

„Prašome skirti reikalingą lėšų sumą, nes sąžiningai mokame mokesčius už vandenį ir norime, kad gautume kokybišką vandenį iš tinkamai nutiestų vandens tiekėjui priklausančių trasų“, – teigiama gyventojų kreipimesi.

Pritrūksta vandens

Apsilankius pas girėniškius, mus pasitikęs Ryto gatvės gyventojas Darius Mažeika pirmiausiai parodė į namo stogą, kuris buvo balkšvas nuo šalia einančio žvyrkelio dulkių.

„Mums net neasfaltuoja Ryto gatvės, nes nepravesta vandentiekio trasa“, – sakė D. Mažeika.

Tai jis pirmasis šioje gatvėje savo jėgomis ir lėšomis išsikasė beveik 100 metrų tranšėją ir atsivedė vandenį iš Ąžuolyno gatvės. Nuo jo vandentiekį įsivedė dar du kaimynai. Kiti gyventojai vandentiekį įsivedė taip pat iš Ąžuolyno gatvės.

„Todėl pas gatvės gale esančius gyventojus vandens spaudimas mažas, vos laša iš krano. Šioje gatvėje patvirtinta statybų plėtra, todėl nauji vandentiekio tinklai būtini. Galiu teigti, kad vandens kokybė pas mus taip pat prasta“, – pasakojo D. Mažeika ir sakė nesuprantąs, kodėl viskas daroma tik iš Europos Sąjungos lėšų, negi įmonė „Šakių vandenys“ nepajėgi vandentiekio trasas įrengti iš savo lėšų.

„Mes mokam už kanalizaciją ir vandenį, nors vandentiekio tinklai, kaip priklauso, nenutiesti, vandenį įsivedėm patys, kaip išeina. Vamzdynų voratinkliai po žeme per sklypus eina“, – aiškino girėniškis. Jis užsiminė, kad nori šią vasarą valyti tvenkinį, prireiktų užsukti jo sklype esantį vandens įvadą, tuomet kaimynai liktų be vandens.

Nėra lėšų

UAB „Šakių vandenys“ direktorius Kęstutis Vilkauskas pripažino, kad iki šiol rajone panašių vandentiekio trasų yra nemažai – tiestų dar kolūkių laikais, kai gyventojai vienas nuo kito įsivesdavo vandenį.

„Europos lėšų gauti būtų sunkoka, nes kaip ir yra jau teikiama paslauga. Lėšos galėtų būti skirtos tik vandentiekio tinklų renovacijai“, – patikino K. Vilkauskas. Jis pridūrė, kad dar praeitais metais „Šakių vandenys“ atliko rangovų apklausą dėl naujų vandentiekio tinklų nutiesimo ne tik Ryto, bet ir Ąžuolyno gatvėse. Tokių darbų atlikimo sąmata sudarytų daugiau kaip 100 tūkst. eurų.

Praeitų metų rugpjūčio mėnesį Ryto gatvės gyventojai gavo ir administracijos direktoriaus Dainiaus Grincevičiaus pasirašytą raštą, kuriame teigiama, kad artimiausiu metu ES lėšomis vykdomuose vandentvarkos projektuose Ryto ir Ąžuolyno gatvių vandentiekio tinklų statyba nenumatyta, rajono savivaldybės 2017 m. biudžete lėšos tokių darbų atlikimui neskirtos, o viešojo vandens tiekėjo UAB „Šakių vandenys“ finansinė padėtis neleidžia skirti lėšų vandentiekio trasų statybai ir rekonstrukcijai (tik einamajam remontui).

Nuo kito galo

Gyventojai žada rankų nenuleisti. Šiais metais trylika Ryto gatvės gyventojų kreipėsi į tarybos narį Ramūną Kauną, o šis kreipimąsi perdavė rajono savivaldybės merui ir tarybos nariams.

„Man tai keista, kad yra gatvėje įrengta nuotekų trasa, prie kurios gyventojai prisijungę. O kodėl tuomet vandentiekio linijos nebuvo nutiestos?“ – svarstė tarybos narys R. Kaunas.

Kaip paaiškino K. Vilkauskas, 2015 m. buvo vykdomas toks projektas ir nutiesti tik nuotekų tinklai. Įmonės vadovas įsitikinęs, kad, norint sudaryti Ryto gatvės gyventojams tinkamas vandens tiekimo sąlygas, reikalingos didesnės investicijos, nes vandenį prireiktų atvesti iš Girėnų gatvės.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.