Aiški ne visa politinė dėlionė

jakavicius pilypaitis
Nuotr. Mero pavaduotojo pareigas, tikėtina, eis socialdemokratas Darius Jakavičius (dešinėje). Kas bus administracijos direktoriaus pavaduotojas, kol kas neatskleidžiama.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Jau šį mėnesį, tiksliau balandžio 24 d., prisieks naujos kadencijos taryba. Planuojama, kad būtent šio posėdžio metu bus tvirtinamos ir vicemero bei administracijos direktoriaus kandidatūros.

Pasak mero Edgaro Pilypaičio, konkrečios politinės dėlionės detalės turėtų paaiškėti artimiausiu metu, nes išsamesnis susitikimas ir programinių nuostatų aptarimas numatytas ketvirtadienį vakare (kai laikraštis jau išsiųstas į spaustuvę). Tačiau, anot rajono vadovo, iš esmės niekas nesikeitė, tik su koalicijos partneriais reikia susidėlioti galutinius niuansus ir galutinai susiderėti.

Kaip jau anksčiau skelbėme, pirmieji koaliciniai partneriai yra socialdemokratai, kurie į vicemero pareigas siūlo antroje vietoje mero rinkimuose likusio pedagogo Dariaus Jakavičiaus kandidatūrą.

Tiesa, meras neneigė, kad socialdemokratai su šiuo siūlymu savotiškai atsakomybę bei sprendimo teisę norėjo permesti Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams. Neva – jums tiks ar netiks D. Jakavičius, tada galbūt būtų siūlomas kitas kandidatas. Tačiau E. Pilypaitis sako, jog taip būti negali: „Čia ne gražuolių konkursas, nesiimame rinktis. Jūs, partija, deleguojate pagal tai, kam jūs labiau norite atstovauti, nes žmogus kuruoti sritis gaus pagal kompetencijas ir gebėjimus.“ Tad D. Jakavičiui, priešingai nei dabartiniam vicemerui ir bendrapartiečiui Bernardinui Petrui Vainiui, ko gero, bus patikėtos švietimo bei socialinės politikos sritys.

„Kai išaiškėjo, kad vicemero pozicijoje yra Darius, tada mes atitinkamai turime sustiprinti, ką dabar kuravo dabartinis vicemeras“, – dėsto E. Pilypaitis, pabrėždamas, kad buvo ieškoma stipraus kandidato, kuris galėtų eiti administracijos direktoriaus pavaduotojo pareigas.

Kas konkrečiai užims šias pareigas, kol kas neatskleidžiama, bet „siūlymų, pašnekesių ir užklausų“ būta nemažai, detaliau galimybės aptartos bene su keturiais kandidatais. Tiesa, galima suprasti, pareigos siūlytos ir ne partiniams kandidatams.
„Buvo visaip“, – nedaugžodžiauja E. Pilypaitis.

Kaip kalbėta dar prieš rinkimus, administracijos direktorius nesikeis, pareigas ir toliau turėtų eiti Dainius Grincevičius. Būtent administracijos direktoriaus ir vicemero kandidatūras planuojama tvirtinti jau balandžio 24-ąją. Taip pat, pasak mero, ketinama nusimatyti ir konkrečius žmones, ką deleguoti į Savivaldybių asociaciją bei Regioninės plėtros tarybą, kad kadenciją baigus senajai tarybai bei darbą pradėjus naujajai, nestotų ir nestrigtų darbai.

Tikėtina, kad, be socialdemokratų, koalicijoje gali būti ir „Vieningi zanavykai“. „Valstiečiai“ be postų į koaliciją eiti nesutiko, tad valdantieji nieko daugiau pasiūlyti ir neturi. Tiesa, per tą laiką nuo rinkimų pasikeitė Šakių skyriaus „valstiečių“ pirmininkas, tačiau E. Pilypaitis patikino, kad nieko daugiau nebuvo, tik informacija apie tai.

O kaip siūlomas pareigas vertina pats D. Jakavičius? Pašnekovas tikina, kad kol kas jis dar ne vicemeras ir galbūt ne visai etiška kalbėti iš anksto, tačiau jei jau jis norėjo būti meru, tai sako akivaizdu, kad turi didesnių politinių ambicijų. Tačiau visgi, ar negaila palikti pedagoginį darbą, kuriam atiduoti beveik 21-eri metai?

„Ateina laikas, kai norisi imtis pokyčių. Norisi ne tik stebėti, bet ir pačiam daryti. Ir atsiranda tokia galimybė, kad galiu tuos pokyčius inicijuoti. O kada? Tai kiek dar laukt? Visi laiko, kad pavėlavau į politiką, nors politikoje laiko jaunu, tai kaip čia?“ – mintimis dalijasi D. Jakavičius, pridūręs, kad nors ir turi kitokį požiūrį nei „kažkas anksčiau turėjo“, bet pirmiausiai ateina dirbti komandoje, o siūlomos sritys jam artimos.

Nors konkretaus plano, ką keisti, sako dabar neįvardysiantis, tačiau būsimas vicemeras pirmiausiai norėtų, kad žmonės patikėtų, jog Šakiuose galima gyventi ir visai neblogai. Ir tai būtų perspektyvus pasienio rajonas, o ne vieta, iš kurios reikėtų bėgti, nes dabar, D. Jakavičiaus nuomone, gyvenimu mūsų rajone džiaugiasi tik kelios socialinės grupės. Be to, jo nuomone, reikia daugiau kalbėtis ir kaip pavyzdį nurodo vykusį susitikimą Slavikuose dėl medicinos punkto.

„Pirmiau reiktų tartis su bendruomene ir paskui priimti sprendimą, o ne pateikti bendruomenei sprendimą. Man tai nepriimtina“, – tikina pašnekovas, pasak kurio, valdžia turi tarnauti žmonėms, o ne žmonės valdžiai.

Tiesa, sako supranta, kad priimti visoms pusėms priimtinus sprendimus išties sudėtinga užduotis.

Beje, Vyriausioji rinkimų komisija balandžio 4 d. priėmė sprendimą dėl savivaldybių tarybų narių mandatų netekimo ir mandatų naujiems savivaldybių tarybų nariams pripažinimo. Šalyje mandatų neteko šešiolika naujai išrinktų savivaldybių tarybų narių.

Šakių rajono savivaldybės tarybos narį Raimondą Januševičių, išrinktą pagal Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos iškeltą kandidatų sąrašą, pakeis Jonas Bakas, mat į merus bei tarybos narius kandidatavęs R. Januševičius užėmė biudžetinės įstaigos vadovo pareigas ir šiose pareigose liks toliau. Į tarybą išrinktas valstybės tarnautojas Vilhelm Haase (TS-LKD) dėl mandato ketina paaukoti Žemės ūkio ir kaimo reikalų skyriaus specialisto pareigas ir rinktis darbą rajono savivaldybės taryboje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.