Prasidėjus darbams – nerimas dėl medžių

stadionas mauza
Gausiai į susitikimą susirinkę „Žiburio“ gimnazijos atstovai aiškino, kad pirmiausiai ugdymo įstaiga nori turėti normalų stadioną, tad jie su projekto vykdytojais sutaria, kas ir kaip bus vykdoma. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Prasidėjus Šakių „Žiburio“ gimnazijos stadiono darbams Šakiečių bendruomenė susirūpino ketinamais išpjauti medžiais. Penktadienį inicijuotas susitikimas su projekto vykdytojais, tačiau medžių gynėjų pasirodė vos keli. Savivaldybės administracijos atstovai sako, kad apkritai tai dar vienas pavyzdys, kai viešinant projektą nebuvo jokių pageidavimų, o kai prasideda darbai, sulaukiama nepasitenkinimo.

„Jau prasidėjo „Žiburio“ gimnazijos stadiono tvarkymo darbai. Ilgai lauktos ir reikalingos permainos. Problema tame, kad pagal projektą vėl numatoma iškirsti daug sveikų medžių! Kviečiame išsaugoti kuo daugiau medžių, daugiau pavėsio ir daugiau tyro oro savo vaikams“, – taip elektroninėje erdvėje skambėjo Šakiečių bendruomenės žinutė.

Tačiau, kaip paaiškėjo, nepatenkintų susirinko mažuma, nes didžioji dalis į susitikimą atėjusių dėstė argumentus, kodėl medžiai visgi turi būti išpjauti. Be to, kaip sako projekto vykdytojai, vietoj planuojamų išpjauti 29 liepų tolėliau nuo stadiono planuojama atsodinti tokį patį kiekį medelių.

Nors susitikimą dėl medžių išsaugojimo inicijavo Šakiečių bendruomenė, tačiau savo poziciją išsakyti atėjo vos du nariai – Gintautas Lenkas ir Vaidas Balčiūnas, pastarasis salę palikęs susirinkimui dar nepasibaigus. Vėliau prisijungė Vykintas Augustaitis, bet jis jokių komentarų neturėjo, o gausiai susirinkusi Šakių „Žiburio“ gimnazijos pedagogų bendruomenė tik gūžčiojo pečiais, kam apskritai šis susitikimas...

Žiburiečiai aiškino, kad tie medžiai, kurie numatyti šalinti, seniai aptarti su bendruomene ir kito kelio tiesiog nėra, mat jei medžiai liks, šaknys gadins specialią dangą, trukdys sportuoti. Pasak gimnazijos kūno kultūros mokytojo Edvardo Grigošaičio, ir dabar rutulio stūmimo sektoriuje esantys medžiai trukdė tinkamai sportuoti, tad įgyvendinant tokio lygio projektą mokyklos bendruomenė tiesiog nori turėti stadioną.

„Manau, čia iš viso šios diskusijos neturėjo būti. Esu matęs daug stadionų, bet kad stadionas būtų paverstas mišku, kas dabar buvo padaryta, pirmą kartą matau. Stadionai būna ir miškuose, bet medžiai nuo tako bent 50 metrų atstumu pasodinti“, – sakė E. Grigošaitis.

„Nejau šokinėsim per šakas?“ – nuaidėjo kitas retorinis pedagogų klausimas.

Visgi G. Lenkas ramiai sėdėti negalėjo ir replikavo, kad išpjauti lengviausia.

„Nejau sunku jums tuos lapus nusigrėbti?“ – klausė jis susirinkusių.

 „Kas ir kaip iš tos dangos išgramdys tuos lapus ir liepų žiedus?“ – kėlė problemą gimnazijos atstovai.

„Žiburio“ gimnazijos direktorė Jūratė Mozūraitienė kalbėjo apie tai, kad laikas bėga, gyvenimas keičiasi ir reikia prisitaikyti prie pokyčių. Ji priminė, kad toje vietoje, kur dabar turime baseiną, kažkada buvo sodas, tačiau dabartiniu statiniu, kalbėjo ji, visi patenkinti. Tad gimnazijos vadovė akcentavo, jog dabar gimnazijos prioritetas yra stadionas, kuriame galėtų sportuoti tiek mokiniai, tiek miestelėnai.

„Ir kad visi galėtume sakyti – Šakiai turi stadioną“, – teigė J. Mozūraitienė, pridurdama, kad niekas nepjaus tų medžių, kurie netrukdo. Visi, kuriuos įmanoma išsaugoti, bus išsaugoti.

Pasak Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vyriausiojo specialisto bei projekto vadovo Vytauto Mauzos, šalinami bus ne prie šaligatvio, o arčiausiai stadiono esantys medžiai, tad ramino, kad pėstiesiems pavėsio tikrai bus. Be to, prabilta apie tai, kad medžiai sodinti kone prieš keturiasdešimt metų, tad ir suvokimas apie tai, kaip turi atrodyti stadionas, ir jo poreikis buvo visai kitoks.

Šiuo metu Šakių „Žiburio“ gimnazijos teritorija ruošiama drenažui. Būtent šie darbai ir pareikalaus daugiausiai lėšų. Darbus atlieka konkursą laimėjusios UAB „Hidrokesta“ darbuotojai. Kadangi darbus pavyko nupirkti pigiau nei planuota, viliamasi įsigyti daugiau įrangos. Tiesa, nupjautų medžių mediena liks gimnazijai. Iš jos ketinama gaminti suoliukus. Įgyvendinus projektą stadiono dydis išliks tokio pat dydžio, bet bus atnaujinta bėgimo takelių danga, sutvarkyti šuolio į tolį, rutulio stūmimo, ieties bei disko metimo sektoriai. Bendra projekto vertė – 290 tūkst. eurų, iš kurių 58 tūkst. – savivaldybės indėlis. Darbai turi būti atlikti per šiuos metus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.