M. Tarnauskas: „Tai negeras precedentas“

Aukšto rango žvalgybos pareigūnas yra informavęs Seimo ir teisėsaugos atstovus, kad Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovybės nurodymu 2018–2019 metais žvalgyba rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą Vygaudą Ušacką. Nors VSD griežtai šią informaciją neigia, tarp dalies įvardytų asmenų, apie kuriuos, pranešėjo teigimu, VSD buvo renkama informacija, ir Šakių rajono savivaldybės tarybos narys Mindaugas Tarnauskas.

Žvalgybos pareigūno pernai tuometiniam Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkui Vytautui Bakui pateiktame asmenų, apie kuriuos VSD galėjo rinkti informaciją, sąraše nurodoma daugiau kaip 60 pavardžių. Tarp jų yra Prezidento dabartiniai vyriausieji patarėjai Povilas Mačiulis, Aistis Zabarauskas, sąraše taip pat yra rinkimų kampanijos metu G. Nausėdos aplinkoje buvusių žinomų veidų, tarp kurių ir atlikėjai, ir žurnalistai, ir politikai.
 
Sąraše, kaip minėta, ir M. Tarnausko pavardė, jis rinkimuose taip pat dirbo su G. Nausėdos komanda.

„Nei vienas iš žmonių turbūt nieko nepadarė ir neturėtų jaustis blogai, bet yra ta kita pusė. Iš esmės nelabai aišku, ar iš tiesų ta informacija buvo renkama ir kokiu pagrindu renkama, kiek laiko renkama, ir ji sunaikinta ar nesunaikinta. Tokios dvejonės kelia įtarimų dėl mūsų šalyje žmogaus laisvių ir teisių į privatumą saugumo“, – teigė M. Tarnauskas, pridūręs, kad švaistytis kaltinimais jis nelinkęs, bet kad tai negeras precedentas ir kad dėl to gali kilti abejonių dėl kišimosi į tam tikrus procesus, neabejoja.

Kaip skelbia 15min., anot informaciją pateikusio žvalgybos pareigūno, per pirmąjį pokalbį 2018 metų liepą VSD direktoriaus pavaduotojas Remigijus Bridikis nurodė surinkti informaciją apie vieno iš kandidato į prezidentus komandos narius ir verslininkus, į kuriuos bus kreipiamasi dėl paramos rinkimuose. Anot pranešėjo, jam buvo nurodyta asmenis patikrinti VSD duomenų bazėse ir surinktą informaciją asmeniškai perduoti VSD direktoriui Dariui Jauniškiui.

Anot pareigūno, R. Bridikis nurodė, kad tai „itin slaptas pavedimas“, o po kelių dienų surinkta informacija buvo pateikta D. Jauniškiui.

„Direktorius pokalbio pabaigoje man pasakė, kad jis pateiktos informacijos pilnoje apimtyje „Jam“ nepasakos, o tik įvardins asmenis, kurie yra blogi“, – rašoma kreipimesi, neįvardijant pavardžių.

VSD, kaip minėta, neigia rinkusi informaciją.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.