Rinkimų komisijos pirmininkų laukia daug iššūkių

snieckuviene baltrusaitiene
Sūduvos šiaurinės apygardos rinkimų komisijos pirmininkė Lilija Sniečkuvienė (kairėje) sveikino prisijungusius rinkimų komisijos pirmininkus, tarp kurių ir Slavikų rinkimų apylinkės pirmininkė Renata Baltrušaitienė, ir linkėjo sėkmės atsakingame darbe. D. Pavalkio nuotr.

Deimantė BAKAITYTĖ

Į pirmąjį posėdį ketvirtadienį rinkosi Sūduvos šiaurinės apygardos rinkimų komisija. Posėdis vyko kiek neįprastai, nes Šakių kultūros centre visų apylinkių atstovai sėdėjo suskirstyti atskirose eilėse bei zonose – taip užtikrintas mažesnis fizinis kontaktas.

49 Sūduvos šiaurinės apygardos rinkimų apylinkių komisijų pirmininkai pasirašė rašytinius pasižadėjimus dirbti sąžiningai, garbingai atlikti savo pareigas ir ištikimai laikytis Lietuvos Respublikos Konstitucijos bei jos įstatymų. Pirmais metais dirbančių pirmininkų salėje buvo keturi. Visi kiti jau sukaupę metų patirtį, kurios, pasikeitus rinkimų vykdymo tvarkos aprašui, tikrai prireiks.

„Šių metų Parlamento rinkimai yra ypatingi – tai pirmųjų demokratinių rinkimų Lietuvoje 100-ųjų metinių rinkimai“, – sveikindama susirinkusiuosius teigė Sūduvos šiaurinės apygardos rinkimų komisijos pirmininkė Lilija Sniečkuvienė.

Apygardos rinkimų komisiją kartu su pirmininke sudaro dešimt narių, dvi iš jų negalėjo dalyvauti. Šiais metais apygardai pasipildžius Kazlų Rūdos apylinkėmis komisijai teks dar didesni iššūkiai, nes dabar Sūduvos šiaurinę apygardą sudaro trijų savivaldybių rinkimų apylinkės: dvi  Kauno rajono, 14 Kazlų Rūdos ir  33 Šakių rajono. L. Sniečkuvienė neneigė, jog norinčių būti rinkimų komisijoje – ne marios, todėl kvietė apylinkių pirmininkus pabandyti pakalbinti pažįstamus, kurie galėtų tapti komisijos nariais. Nors iš viso užsiregistravusių atrodo nemažai – 261 komisijos narys, tačiau ne visose apylinkėse yra minimalus penkių komisijos narių skaičius, todėl būtų gerai turėti daugiau žmonių rezerve. Taip pat priminė, kad apylinkių pirmininkams svarbu bendradarbiauti su savo rajonų seniūnais ir kartu su jais apžvelgti, kas jau padaryta ir ką dar reiktų padaryti iki Seimo rinkimų. Naujiena šiais metais, jog dėl pandemijos atsisakyta rinkėjų kortelių. Vietoj jų bus nevardiniai pranešimai, kuriuos rinkimų komisijų atstovai išdalins į pašto dėžutes. Pasikeitimas nepalies asmenų, kurie turi teisę balsuoti namuose – jiems pranešimai bus, kaip ir anksčiau, vardiniai.

Sūduvos šiaurinės apygardos rinkimų komisijos pavaduotoja Jūratė Šneideraitienė supažindino su rinkimų vykdymo aprašu, kuris itin aktualus dėl šalyje besitęsiančios ekstremalios situacijos. Jame prašoma rinkimų komisijos narių dėvėti veidą dengiančias kaukes, kuriomis bus aprūpinti iš Valstybės rezervo. Taip pat reikės laikytis numatytų atstumų, bent kas dvi valandas daryti pertraukas – pravėdinti patalpą ir dezinfekuoti paviršius.  

„Jums rinkimų diena galbūt bus sudėtinga tuo, kad gali prireikti, jog būtent jūs reguliuosite rinkėjų srautus“, – kreipėsi į apylinkių rinkimų komisijų pirmininkus L. Sniečkuvienė.

Specialūs kostiumai komisijos nariams taip pat turėtų būti skirti, kai vykstama įvykdyti balsavimą namuose, tačiau ar tikrai jie gaus šiuos kostiumus? J. Šneideratienė teigia, kad nežinia, tačiau tikimasi. Dar vienas pasikeitimas – balsavimas namuose gali vykti ne vien kambaryje, bet ir lauke ar daugiabučio namo laiptinėje. Beje, iškilo klausimas, ką daryti su rinkimų stebėtojais, nes jie kostiumais turi pasirūpinti patys. Pagal aprašą be kostiumų stebėtojai balsavime dalyvauti negali. Be to, į balsavimo punktus turi vykti savo transportu.

Rekomenduojama, kad rinkėjai į balsavimo patalpą įeitų pro vienas duris, o išeitų pro kitas, tačiau dažnai apylinkėse to įvykdyti neįmanoma, tad kaip alternatyvą Sūduvos šiaurinės apygardos rinkimų komisijos pavaduotoja J. Šneideraitienė siūlo pasitelkti komisijos narių išradingumą ir paskirstyti patalpas į zonas. Kaukės, kai balsuojama rinkimų apylinkėse, privalomos, tačiau, jei žmogus nedėvi kaukės, komisijos nariai realiai negali uždrausti rinkėjui balsuoti rinkimuose, todėl tiesiog tikimasi, kad rinkėjai bus sąmoningi. Ne mažiau aktualus klausimas kilo ir dėl to, kaip, patikrinus asmens dokumentą, per kaukę nustatyti, ar tai tas pats žmogus. J. Šneideratienė ramina, kad galima žmogaus paprašyti 10 sekundžių nusiimti kaukę – problemų neturėtų kilti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.