Šalį drebina nelegalių veisyklų vaizdai: neabejingi savanoriai neaplenkė ir Šakių

sunu daugykla
Susirinkęs būrys savanorių apgulė gyvenamojo namo langą, kad šeimininkė parodytų, kiek iš tiesų ji laiko šuniukų, mat skaičius nuolat kito ir vos nuo kelių galiausiai buvo suskaičiuoti 35 name laikomi augintiniai. G. Martinaitienės nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Po to, kai Kretingos rajone šuns ieškojusi moteris aptiko didžiulę daugyklą su tragiškomis sąlygomis laikomais keturkojais, ypač sujudo už gyvūnus bei jų teises kovojantys savanoriai, besiburiantys į grupes, ieškantys gyvūnų daugintojų, vykstantys į konkrečias vietas ir viešinantys įvairiausius pažeidimus. Sekmadienį didžiulis sujudimas vyko Tulpių gatvėje Šakiuose, kur, gavę signalų apie galimai blogomis sąlygomis laikomus ir veisiamus šuniukus, sugužėjo būrys savanorių, daugiausiai kauniečių. Tiesa, su šeimininke rasti bendrą kalbą jiems nebuvo labai paprasta.

Vos užsukus į įprastai ramią Tulpių gatvę pirmiausiai nustebina daugybė kelkraščiuose pristatytų automobilių, o prie šuniukus veisiančios moters namo – didžiulis sujudimas, atvykęs policijos ekipažas. Kai kurie savanoriai sako čia jau stoviniuojantys, apžiūrinėjantys teritoriją apie penkias valandas, bet šeimininkė su jais bendrauti nelinkusi. Namo viduje su ja kalbasi ir sąlygas, kaip laikomi augintiniai, apžiūri vienas iš atvykusių pareigūnų. Vėliau jis įleidžiamas ir į ūkinį pastatą. Išėję pareigūnas patikina, kad „viskas normaliai“.

„Viskas įregistruota, veterinarija tikrina. Nematau jokių pažeidimų“, – susirinkusį gal 40-ies–50-ies žmonių būrį informuoja pareigūnas ir su kolega iš sodybos išvyksta.

Pasikalbėti ateina ir sodybos šeimininkė Laimutė Bičkienė. Ji piktinasi, kiek visiems gali aprodinėti patalpas ir nuolat aiškintis.

„A jau dešimti jūs... Kiek galima tikrinti. Ėjo kas kelios dienos ir niekas nepasikeitė <...> Apie 11 val. nusifotografavo dokumentus, apžiūrėjo, pulkas buvo. Atėjo kiti. Paskui policija, jūs užpuolėt, kiek galima“, – su atvykusiu savanorių būriu kalbėjo L. Bičkienė.

Savanoriai prašosi, kad bent kažkas iš jų būtų įleidžiami į vidų ir savo akimis galėtų įsitikinti, kad šuneliai auginami tinkamai.

„Mes atvažiavome pažiūrėti, kokiomis sąlygomis gyvena šuniukai, parodykit dokumentus. Norime pažiūrėti, ar jie turi vandens ir maisto, ar neguli išmatose“, – prašo viena iš savanorių.

Kitas savanoris, Darbo partijos nariu prisistatęs kaunietis Ovidijus Truskauskas pasakoja, kad Šakiai sekmadienį – ne pirmoji stotelė, be to, bendravimas su įvairiuose šalies miestuose esančiais savanoriais nuolat vyksta socialiniuose tinkluose. Ten vienas po kito viešinami žiaurūs gyvūnų laikymo, nelegalių daugyklų atvejai, kituose miestuose įsijungus veterinarijos tarnyboms keturkojai iš šeimininkų konfiskuojami.

„Skriaudžiuos prieš tai tikrinom, patys šeimininkai aprodė. Kai neturi ko slėpt, tai ir neslepia“, – sako O. Truskauskas, patikinęs, kad į Šakius atvyko gavę pagalbos šauksmą.

Anot jo, vien iš Kauno atvyko gal septynios ar aštuonios mašinos, kuriose po keturis–penkis žmones, prisijungė ir keletas vietinių entuziastų. Jis įsitikinęs, kad rezultatų pasiekti ir nelegalius atvejus demaskuoti galima tik susivienijus, būtini, jo manymu, ir įstatyminės bazės pokyčiai.

Savanoriai Šakiuose pasigenda valdžios atstovų, sako nesėkmingai bandę susisiekti su seniūnu, kuris, O. Truskausko tikinimu, padėjo ragelį, įvardijęs, kad vyksta politinis šou, mat savanoris prisistatydamas paminėjo esąs partijos narys.

Nepavyksta kovotojams už gyvūnų gerovę susisiekti su veterinarija, tik gerokai vėliau vienai iš kauniečių pavyko prisiskambinti į Marijampolę, kur jai buvo pažadėta sureaguoti į atvejį pirmadienį. Atvyksta tarybos narys Gintautas Lenkas, bet padėti nieko negali, tik skėsčioja rankomis.

Vienai iš savanorių, kaunietei Ilonai Garaveckaitei pavyksta įsiprašyti apžiūrėti patalpas.

„Narvų pilna, šunų nėra, penki ūkiniame, name mačiau du “, – išėjusi sako ji ir šeimininkės bando išklausti, kur kiti augintiniai, mat ši sakiusi, jog jų turi 21.

L. Bičkienė piktinasi savanorių dėmesiu ir nueina į namo vidų. Vėliau atvėrusi namo langą kviečiasi pasikalbėti, sako, kad gali parodyti savo augintinius, tik pradeda maišytis, kiek iš tiesų augintinių turi, kiek jų yra skiepytų ir kiek ne. Moteris aiškina, kad dalis šuniukų net ne jos. Pavyksta pamatyti keletą čihuahua, bišonų veislės šuniukų, ūkiniame pastate buvo buldogiukų.

„Ir savo, ir ne savo šiai minutei šitam name yra 32 šunys“, – sako ji ir po minutės patikslina, kad visgi name yra 35 šunys.

Pripažįsta, kad dalis jų dar be skiepų, nes tik prieš kelias dienas parsivežė. Veisimui sako „užrašius“ 10 kalyčių.

Į kitą namo pusę nuėję savanoriai aptvare randa tris šuniukus. Vaizdas kelia nerimą – šunyčiai sulysę, dreba, vienas sunkiai vaikščioja, savanoriai įtardami, kad jie alkani, pradeda juos maitinti. Išėjusi L. Bičkienė patikina, kad gyvūnais rūpinasi, tiesiog yra ir sergančių, bet į detales nesileidžia.

Palaikyti savanorių atvykusios ir šunų mylėtojos veisėjos Rasa Martinaitienė ir Jurga Vizgirdienė. Pastaroji sako, jog jai pavyko pasikalbėti su šeimininke, tačiau ji įsitikinusi, kad L. Bičkienė veisia, kad veistų, galimai nesilaiko reikiamų reikalavimų.

„Jeigu darytų, kaip priklauso, niekas nesikabintų. Esmė, kad dabar neva turi susipirkusi šunis su dokumentais, bet šuniukai be dokumentų. Ji sako – dalyvavau parodoj. Tai sakau – dabar jūsų šuneliai su dokumentais? Ji sako – nu, ne jūsų reikalas. Bet kaip gali būti šuneliai be dokumentų, jei tėvai su dokumentais? <...> Faktas, kad veisia savus tarpusavy ir nesvarbu, ar brolis su sese, mama su sūnum. Veisia, kad veistų“, – stebėdama akciją Tulpių gatvėje mintimis dalijasi veisėja.

Savanoriai Tulpių gatvėje būriavosi iki pat vakaro. Ne vienas iš jų neslėpė nusivylimo, kad nieko padaryti negalima, kad niekas nepaima nusilpusių šuniukų, tad vylėsi, jog dėmesio moteris sulauks pirmadienį.

Beje, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai dar 2015 m. tos pačios šakietės namuose aptiko nelegalią šunų veisyklą, kurioje, nesilaikant net minimalių gyvūnų gerovės ir sveikatos reikalavimų, tada buvo auginama kelios dešimtys šunų. Moteris aiškino, kad dabar viską susitvarkiusi.

Pirmadienį Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Marijampolės departamento Šakių skyriaus vadovas Artūras Šimkus patvirtino, kad situacija tarnybai puikiai žinoma, neseniai buvo vykdytas ir planinis patikrinimas, nustatyta pažeidimų, moteriai skirta bauda. Anot viršininko, jai ypač sunku su dokumentų tvarkymu.

„Turėjo ji pateikti trūkumų šalinimo planą, į dalį patalpų neįsileido pareigūnų“, – teigė A. Šimkus, patikinęs, kad į Tulpių gatvę tikrai vėl važiuos.

„Yra rimtesnių šitų atvejų Marijampolės teritorijoje, kur gresia ir gyvūnų žūtis. Pas šitą ponią tai negresia, badu jie nedvesia. Susidėliosime prioritetus ir jeigu ne šiandien, rytoj tikrai važiuosime“, – pirmadienį sakė tarnybos viršininkas, informavęs, kad L. Bičkienė tarnyboje yra registruota kaip veisėja.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.