Atnaujintose patalpose viliasi sutelkti bendruomenę

sudarge patalpos sventinimas
Atnaujintas patalpas, kuriose sudargiečiai galės ne tik susitikti, mėgautis krosnies šiluma, bet ir rengti įvairiais veiklas, pašventino Kaimelio parapijos klebonas Zenonas Stepanauskas, linkėdamas šilumos ir jaukumo šiems bendruomeniniams namams. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Sudargo miestelyje Kalno gatvėje stovintis didžiulis pastatas, kuriame šiuo metu įsikūrusi tik miestelio biblioteka, pradeda atgimti. Įveiklintos dar vienos patalpos – po atlikto remonto čia bendruomenė turės savo patalpas, į kurias įžengė jau praėjusį penktadienį. Erdviose, šiltose patalpose numatytos rengti parodos, edukacinės veiklos, susitikimai, galės repetuoti naujai besiburiantys kolektyvai.
 
Jaustųsi kaip namuose

Praėjusio penktadienio popietę grupelė sudargiečių, svečių būriavosi prie miestelio centre Kalno gatvėje stovinčio didžiulio pastato, kuriame per paskutiniuosius keliasdešimt metų būta visko – veikė kavinė, medicinos punktas. Iki šiol šiame pastate vienintelis kultūros židinys buvo biblioteka, kurioje dirba bibliotekininkė Valerija Endriukaitienė. Su įvairiomis kultūrinėmis, edukacinėmis veiklomis jos suburti sudargiečiai, glaudęsi šio pastato rūsyje įsikūrusioje bibliotekoje, pagaliau įžengė į kapitališkai suremontuotas patalpas, kurios ir bus skirtos bendruomenės poreikiams. Tiesa, prieš tai šių patalpų globėjai V. Endriukaitienei ir rajono merui Edgarui Pilypaičiui perkirpus simbolinę juostelę.

Įžengus į patalpų vidų, netrukus sutraškėjo kampe pastatytoje didžiulėje krosnyje malkos, pasklido ugnelės šiluma, kaip kalbėjo miestelio seniūnė Rita Grigaitienė, kad čia atėję žmonės jaustųsi kaip namuose, kad būtų šilta, galėtų gražiai bendrauti prie arbatos puodelio.Kaimelio Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčios klebonas Zenonas Stepanauskas palaimino bendruomenės namus linkėdamas Dievo globos.

Išsaugoti krašto savitumą

Džiaugėsi naujomis patalpomis miestelio seniūnė R. Grigaitienė, kuri į įkurtuves susirinkusius informavo, kad patalpos suremontuotos Šakių rajono savivaldybei įgyvendinant projektą „Sudargo atnaujinimas ir plėtra“, kurio vertė apie 125 tūkst. eurų. Projekto įgyvendinimui numatyta Europos Sąjungos lėšos – 85 tūkst. 136 eurai, savivaldybės biudžeto lėšos – 26 tūkst. 297 eurai, valstybės biudžeto lėšos – 15 tūkst. 24 eurai. Seniūnė pakvietė pasižvalgyti po dar dažais kvepiančias patalpas, kad visi pamatytų, kas buvo padaryta įgyvendinant projektą. Pagrindinėse patalpose akį traukia pastatyta didžiulė krosnis, kuri tarnaus edukacinėms veikloms. Krosnis išpuošta kalvio Rigimanto Stanaičio metalo dirbiniais. Krosnyje įrengtas duonkepis.

Kadangi buvo apjungtos rūsio ir pirmo aukšto patalpos, abiejuose aukštuose įrengti tualetai, pandusai neįgaliesiems, pakeisti mediniai langai, suremontuotose patalpose pakeista elektros instaliacija, įrengta oras-oras šildymo-vėsinimo sistema, lauke – lietaus nuvedimo linija, vandentiekio ir nuotekų sistema. Darbus atliko UAB „Dinaras“. Seniūnė dar paminėjo, kad iš projektinių lėšų pastatyti lauko treniruokliai Grinaičių rekreacinėje teritorijoje, jais gyventojai jau visą vasarą galėjo naudotis.

„Daug praradom, kai neturėjom kur susieiti.Mums reikia bendruomenės žmonių, kad mes galėtume tas veiklas vykdyti. Kad išsaugotume savo krašto savitumą, jaunajai kartai turime perduoti papročius, tradicijas. Turime gyventi čia ir dabar, daugiau bendrauti, nes kai netenkame žmonių, svarstome, kad galėjom daugiau pasikalbėti, sužinoti, bet jau tos galimybės neturime“, – teigė seniūnė.

Ji dėkojo visiems, kurie rūpinosi ir prisidėjo, kad šis projektas Sudarge būtų įgyvendintas: rajono vadovams, administracijos specialistams, tarybos nariams, o už patalpų sutvarkymą po remonto  – seniūnijos darbuotojoms Lilijai Šukaitienei, Lenai Povilaitienei, Vytui Totoraičiui. Taip pat Sudargo bendruomenės pirmininkei Albertai Dragūnaitienei, įkurtuvių proga skyrusiai nuo bendruomenės 200 eurų. Seniūnė dar paminėjo, kad iš kito projekto („Stiprinti bendruomeninę veiklą savivaldybėse“) lėšų (beveik 900 eurų) buvo įsigytos kėdės, indai, lentynos, puodai.

„Aš palinkėsiu šiems namams jaukumo. Kai seniūnė vardijo, kiek čia bendrų idėjų, įvairių pinigėlių sugulė per kitas eilutes, tai ir rodo, kad gražų ir visiems naudingą rezultatą galima pasiekti tik sinergijos dėka“, – kalbėjo rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis ir pridūrė, kad ateityje numatyta, jog į šį pastatą turėtų persikelti ir seniūnija.

Seniūnei rūpi kultūra

Nuo šiol kultūrinę veiklą Sudarge koordinuos ir naujose patalpose teatrinius sumanymus įgyvendins Kidulių laisvalaikio salės Istorinių šokių ir teatro studijos vadovė Irma Svetlauskienė.

„Žaviuosi seniūne Rita ir bibliotekininke Valerija, jų užsidegimu, užsispyrimu, patriotizmu už savo kraštą. Kad jos įkvepia, įpareigoja ir mane, todėl taip miela dirbti šiame krašte, ačiū jums, kad mane priėmėte“, – kalbėjo I. Svetlauskienė.

Ir išties Sudargo bibliotekininkė V. Endriukaitienė neskaičiuoja darbo valandų, kupina įvairių idėjų, jos suburtos moterys rinkosi į „Spalvotus vakarus“, kur tapė ant šilko.

„Labai smagu, kad tikit mumis, kad renkatės į veiklas, kad yra mūsų visų bendros idėjos. Esu dėkinga seniūnei už tą pirmąjį bibliotekos įkūrimą rūsyje, kur iš nieko padarė tokius jaukius namus, kur pradėjo vykti visi mūsų renginiai. Tik seniūnės didelio užsispyrimo, noro, mūsų visų pastūmėjimo į priekį dėka atsirado šitos patalpos. Linkiu seniūnei laikytis tokio principingo požiūrio“, – kalbėjo V. Endriukaitienė.

Tokiai minčiai, kad ne be iniciatyvios miestelio seniūnės R. Grigaitienės vyksta daug gerų dalykų Sudarge, pritarė ir Šakių viešosios bibliotekos direktorė Kristina Lebedžinskienė, pasak jos, „labai smagu jausti, kad biblioteka, kultūra rūpi, ji yra saugoma, globojama ir jai padedama, kai reikia“.

Įkurtuvių proga pasveikinti Sudargo seniūnaičių vardu atskubėjo Rociškių seniūnaitė Loreta Bacevičienė, ji padovanojo virtuvės įrankių, kurie labai greitai ir buvo panaudoti. Sudargo moterys ryte iškūreno naujose patalpose įrengtą pečių, pašovė kugelį, o po atidarymo ceremonijos pakvietė jo paragauti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.