Kompensuos naminių augintinių ženklinimo išlaidas

pilipauskiene
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Marijampolės departamento Šakių skyriaus vyriausioji specialistė Žaneta Pilipauskienė pritaria kompensacijų už gyvūnų ženklinimą socialiai remtiniems žmonėms skyrimą, jos nuomone, kaimo žmonėms tokia finansinė našta yra per didelė. D. Pavalkio nuotr.

Socialiai remtiniems žmonėms ir gyvūnų globėjams bus kompensuojamos šunų, kačių ir šeškų ženklinimo ir registravimo Gyvūnų augintinių registre išlaidos.
 
Vienam gyventojui, gaunančiam socialinę pašalpą, bus kompensuojamas ne daugiau kaip trijų augintinių (šunų, kačių arba šeškų) ženklinimas. Kompensacijos suma už vieno gyvūno paženklinimą ir registravimą negalės viršyti 15 eurų.

Iki 2022 m. gegužės mėnesio visi šunys, katės ir šeškai turi būti paženklinti mikroschemomis ir registruoti Gyvūnų augintinių registre (GAR). Tačiau daliai augintinių šeimininkų, o ypač gyvūnų globėjams, finansinė našta gali būti per didelė, todėl nuspręsta šias jų išlaidas kompensuoti.

„Pritariu tokiam sprendimui, išties kaime žmonės kartais neturi už ką valgyti nusipirkti. Bet turi du, tris šunis. O reiks kiekvieną jų suženklinti“, – įsitikinusi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Marijampolės departamento Šakių skyriaus vyriausioji specialistė Žaneta Pilipauskienė.

Praėjusių metų gruodžio 1 d. duomenimis, šalyje jau buvo paženklinta daugiau kaip 213 tūkst. šunų, kačių ir šeškų, tai yra beveik 65 tūkst. daugiau nei prieš metus. Tiesa, kiek augintinių suženklinta rajone, duomenų Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Marijampolės departamento Šakių skyrius neturi.

Pasak Ž. Pilipauskienės, skelbiamas Lietuvoje suženklintų gyvūnų skaičius rodo, kad kol kas ženklinami daugiausiai veisliniai šunys. Iš kaime gyvenančių žmonių augintinius ženklina vos vienas kitas.

Socialiai remtinų žmonių bei gyvūnų globėjų laikomų kačių, šunų ir šeškų, atvestų iki 2021 m. gegužės 1 d., ženklinimo ir registravimo išlaidos kompensuojamos iš valstybės ir savivaldybių biudžetų lėšų. Išlaidos būtų kompensuojamos iki 2022m. gruodžio 31 d.

Jei socialiai remtinų žmonių ar gyvūnų globėjų prižiūrimi augintiniai jau buvo paženklinti, gyvūnų savininkai pateikia reikalingus dokumentus (pažymą, patvirtinančią, kad augintinio savininkas gauna socialinę pašalpą, ir dokumentą apie jau suteiktas paslaugas) ir kompensacijos bus mokamos tiesiogiai gyvūnų savininkams ir globėjams.

Augintinių ženklinimo ir registravimo kainos skirtingose savivaldybėse svyruoja nuo 10 iki 40 eurų. Ženklinimas be registracijos GAR neturi prasmės, tad šios dvi procedūros visuomet atliekamos kartu. Ž. Pilipauskienės nuomone, rajone gyvūnų ženklinimą ir registravimą atliks daugiausiai privatūs veterinarijos gydytojai.

„Be abejo, tam reikalinga įranga ir skeneriai, reikia suvesti į duomenų bazę. Tikimės, kad tuo pačiu bus gyvūnai ir suvakcinuoti“, – sakė Ž. Pilipauskienė.

Pasiteiravus, o kas vėliau tikrins gyventojus, ar augintiniai suženklinti, specialistė tik gūžčiojo pečiais.

„Kas sužiūrės, nežinau. Jei pabėgo šunelis, o kas nors rado. Ar turi policija skenerius? Turėtų ir seniūnijos turėti skenerį, jei koks priklydo šuo, kad galėtų grąžinti šeimininkui“, – svarstė Ž. Pilipauskienė.

Žmonės, dar nepaženklinę savo augintinių, sužinoti, kur arčiausiai ir pigiausiai galėtų gauti šią paslaugą, gali neišėję iš namų, o apsilankę specialiai sukurtoje svetainėje pazenklinkmane.lt.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.