Socialinės paramos gyvenime numatomi pokyčiai

poceviciutePrasidėjus naujiesiems metams pažvelkime, kas aktualaus Šakių rajone numatoma socialinės paramos srityje.

Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė kalbėjo, kad ir šiais metais nepasiturintieji bus remiami maisto produktais iš ES atsargų. Nuo 2012 metų bus įgyvendinama nauja savivaldybėms priskirta neįgaliųjų asmenų reabilitacijos projektų rėmimo ir kontrolės funkcija.

Planuojama, kad nuo vasario 1 dienos veiklą pradės naujas neįgaliųjų dienos užimtumo centras prie Gelgaudiškio specialiosios mokyklos.

Svarbus pasiekimas, kad skyrus finansavimą šiais metais prasidės renovacija Kudirkos Naumiesčio globos namuose bei Šakių vaikų globos namuose. Pasak L. Pocevičiūtės, laukiama sprendimo dėl finansavimo skyrimo Kukarskės globos namų ir Šakių vaikų ir jaunimo centro pateiktiems projektams. Vedėja džiaugiasi, kad darbą tęs nestacionarių paslaugų vaikų dienos centrai Lukšiuose Griškabūdyje, Gelgaudiškyje, Kudirkos Naumiestyje, Šakiuose.

Pagal patvirtintą mokymo programą nuo rugsėjo mėnesio bus rengiami socialinių darbuotojų padėjėjai.
 
Kaip informavo Socialinės paramos skyriaus vedėja, 2012 metais numatoma keletas naujovių priemonių įsigijimo srityje. Dabar bet kokio amžiaus žmogus, besimokantis bendrojo lavinimo, profesinėje ar aukštojoje mokykloje, galės gauti kompensaciją už nešiojamojo elektroninio vaizdo didinimo įtaisą (iki 1000 litų) arba uždarosios televizijos sistemą (iki 5000 Lt), kuri esant reikalui padidina tiek vietinį, tiek nuotolinį vaizdą. Iki šiol šias priemones galėjo kompensuojamai įsigyti 7-24 metų amžiaus žmonės.

Žmonėms, turintiems klausos negalią padidinama mobiliojo ryšio telefono įsigijimo išlaidų kompensacija nuo 150 iki 500 Lt. Tai leis įsigyti modernesnius telefonus su vaizdo kameromis. Tokios priemonės ypač palengvina negalią turinčių žmonių komunikavimą.

Įtrauktos naujos priemonės ir asmenims su regos negalia. Pavyzdžiui, elektroninis orientavimosi prietaisas, kuris padės orientuotis bei gauti įspėjimus apie galimas kliūtis kelyje, kalbantis kraujospūdžio matuoklis, kuris reikalingas asmenims su regėjimo negalia sveikatai prižiūrėti. Už šių priemonių įsigijimą bus išmokamos įsigijimo išlaidų kompensacijos iki 120 Lt.

Atsižvelgiant į tai, kad augančiam vaikui, jaunuoliui, kuriam reikalingas neįgaliojo vežimėlis, gali tekti keisti vežimėlį dažniau, atsisakyta nuostatos, jog kompensacija gali būti skiriama tik kartą per keturis mėnesius. Jei pasikeičia sveikatos būklė ar fiziniai duomenys, bus galima gauti naują tinkamą vežimėlį.

Viena iš svarbesnių aktualijų yra tai, kad nuo sausio mėnesio įsigaliojo naujas piniginės paramos įstatymas. Be to, gruodžio 20 dieną Seimas priėmė Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinojo įstatymo pakeitimą, pagal kurį 15 proc. sumažintos slaugos ir priežiūros (pagalbos) išlaidų tikslinės kompensacijos bus mokamos dar vienerius metus (iki 2012 m. gruodžio 31 d.). Šalpos kompensacijos nuo šių metų atstatomos į 2009 metų lygį.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.