Šakiečiams – nemokama teisinė pagalba

sneideraitienePagal  Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos įstatymą gyventojai turi teisę nemokamai gauti dviejų lygių teisinę pagalbą – pirminę ir antrinę. Teisinės pagalbos teikimo tvarką komentuoja Šakių rajono savivaldybės administracijos Bendrojo skyriaus vyriausioji specialistė, teisininkė Jūratė Šneideraitienė.
 
Į pirminę teisinę pagalbą įeina teisinė informacija, konsultacijos ir teisinio pobūdžio dokumentų, išskyrus procesinius dokumentus teismui, rengimas. Ši teisinė pagalba apima ir patarimus dėl ginčo išsprendimo be teismo, veiksmus dėl taikaus ginčo išsprendimo bei taikos sutarties parengimą. Tačiau ji neapima mokesčių administratoriui teikiamų deklaracijų pildymo.

Dėl pirminės teisinės pagalbos gali kreiptis visi asmenys, nepriklausomai nuo jų pajamų ir turto. Pagalba turi būti suteikta iš karto po kreipimosi. Jei nėra galimybės tai padaryti iš karto, vienos valandos konsultacija turi būti suteikta ne vėliau kaip po penkių dienų.  Asmuo dėl pirminės teisinės pagalbos tuo pačiu klausimu gali kreiptis tik vieną kartą.

Jeigu, teikiant pirminę teisinę pagalbą, paaiškėja, kad pareiškėjui reikės ir antrinės teisinės pagalbos, jam padedama surašyti prašymą dėl antrinės teisinės pagalbos suteikimo.

Į antrinę teisinę pagalbą įeina dokumentų rengimas, gynyba ir atstovavimas bylose, įskaitant vykdymo procesą, atstovavimas sprendžiant išankstinį ginčą ne teisme atveju. Be to, ši teisinė pagalba apima bylinėjimosi išlaidų bylose, išnagrinėtose civilinio proceso tvarka ir su baudžiamojoje byloje pareikšto civilinio ieškinio nagrinėjimu susijusių išlaidų atlyginimą. Antrinę teisinę pagalbą Šakių rajono savivaldybės gyventojams organizuoja Kauno valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnyba (KVGTPT).

Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos įstatyme yra nustatyta, kuriems asmenims antrinė teisinė pagalba teikiama, neatsižvelgiant į jų turtą ir pajamas. Teisinę pagalbą turi teisę gauti nukentėjusieji dėl nusikaltimų atsiradusios žalos atlyginimo bylose, įskaitant atvejus, kai žalos atlyginimo klausimas yra sprendžiamas baudžiamojoje byloje. Taip pat asmenys, gaunantys socialinę valstybės  paramą, išlaikomi stacionariose socialinės globos įstaigose, taip pat turintys sunkų neįgalumą, senatvės pensininkai, turintys tam tikrą nustatytą specialiųjų poreikių lygį. Nemokamą antrinę teisinę pagalbą turi teisę gauti asmenys, sergantys sunkiomis psichikos ligomis, nepilnamečių vaikų tėvai ar atstovai, kai sprendžiamas jų iškeldinimo klausimas, bei kiti įstatymu numatyti asmenys.

Kaip sakė Bendrojo skyriaus vyriausioji specialistė J. Šneideraitienė, dėl pirminės teisinės pagalbos į rajono savivaldybę šiais metais jau kreipėsi 400 pareiškėjų. Daugiausia pareiškėjų kreipiasi dėl santuokos nutraukimo, tėvystės nustatymo, vaikų gyvenamosios vietos nustatymo ir išlaikymo nepilnamečiams vaikams priteisimo. Nemažą dalį sudaro pareiškėjai, kurie kreipiasi dėl globos arba rūpybos nustatymo, globėjo arba rūpintojo ir turto administratoriaus paskyrimo. Dėl antrinės teisinės pagalbos suteikimo iki šių metų lapkričio 1 dienos įregistruoti 189 prašymai.

Šakių rajono savivaldybės gyventojams pirminė teisinė pagalba teikiama rajono savivaldybėje - 221 kabinete, tel. pasiteirauti: (8 345) 60 760. Teisinė pagalba teikiama kiekvieną darbo dieną: I – IV nuo 8 val. iki 17 val.; V nuo 8 val. iki 15.45 val. (visomis dienomis pietų pertrauka nuo 12 val. iki 12.45 val.).
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.