Kukarskės globos namai išnyks arba modernizuosis?

kukarskeSima KAZARIAN
 
Gilias tradicijas turintys Kukarskės globos namai balansuoja ant išlikimo ribos. Pasirodo, globos įstaigoms būtinus normatyvus globos namai sunkiai beatitinka.
 
Nuotr. Į Kukarskę atvykę savivaldybės atstovai sutiko, kad būtina pagerinti sąlygas globos namuose. Tai reikėtų padaryti iki 2015 metų.
 
„Čia mano dvasios namai“,- ištaria naujoji Kukarskės globos namų direktorė Asta Pranaitienė. Ji nuolat bendrauja su senoliais ir džiaugiasi galėdama realizuoti savo sugebėjimus šioje darbovietėje, tačiau yra ir kita medalio pusė – vos atėjusios vadovauti moters pečius slegia ir nemaži rūpesčiai. Iki 2015 m. privalu gauti veiklos licenciją, tačiau kol kas tai neįmanoma, nes globos namai neatitinka nustatytų licencijavimo normatyvų.  

Nėra interneto, lifto, trūksta tualetų

Kukarskės globos namuose gyvena 46 senoliai, 16 iš jų – su sunkia negalia. Seniausia – devyniasdešimties metų slenkstį peržengusi senolė dar paeina pati, nors ir sunkiai. Gyvena ji antrame aukšte, į kurį sunkiai ir labai lėtai kopia stačiais laiptais. Dviaukščiame globos namų pastate nėra lifto. „Sunkūs ligoniai, kurie gyvena antrame aukšte neturi galimybės laisvai judėti globos namų teritorijoje“,- teigė A. Pranaitienė. Antrajame aukšte „įkalintus“ ligonius, esant reikalui, nešioja pačios globos namų darbuotojos. „Patikėkit, moterys moka, jos čia pripratusios prie visko. Reikėtų lifto. Jo reikalaujama ir normatyvuose licencijai gauti“,- kalbėjo A. Pranaitienė.

Šiuo metu Kukarskės globos namai rengiasi licencijavimui, tačiau yra dalykų, kurių viena direktorė, atėjusi čia dirbti vos prieš pusmetį, išspręsti nepajėgi. Ji pakvietė į Kukarskę savivaldybės atstovus - Socialinės apsaugos skyriaus vedėją Leonorą Pocevičiūtę, tarybos narę Aureliją Maksvytienę ir Socialinės apsaugos ir sveikatos politikos komiteto pirmininką Darių Mikelionį.

Direktorė teigė, kad reikėtų atlikti remonto darbus, įrengti sandėlius, nes jų trūksta. Šiuo metu visas nenaudojamas inventorius yra saugomas senoje daržinėje. „Kambariuose nėra įrengta gaisro aptikimo sistema. Reikėtų įrengti du tualetus, dušus ar vonias, trūksta gyvenamųjų patalpų ploto. Situacija su antro aukšto tualetais yra bloga, labai bloga“,- vardijo A. Pranaitienė.

Nekalbant apie kitas modernias technologijas, iki Kukarskės globos namų vis dar neatkeliavo internetas, o licencijai gauti reikia ir internetinės svetainės.

 „Licencijai gauti turi būti patvirtintos statinių techninės priežiūros taisyklės, tačiau Kukarskės globos namuose tokia priežiūra nevykdoma. Suprantate, jei mes sumažintume gyventojų skaičių, būtų paprasčiau...“- kaip alternatyvą siūlė vadovė, tačiau tiek ji pati, tiek visi susirinkę supranta, kad ateityje globos namų gyventojų skaičius tik didės.

Direktorė jau yra numačiusi, kaip reikėtų pertvarkyti globos namus, kad būtų įvykdyti ministerijos nustatyti reikalavimai. Koplyčioje planuojama įrengti poilsio kambarį, vietoje senojo poilsio kambario įrengti gyvenamą kambarį ir tualetą. Slaugytoją planuojama perkelti į patogesnį, šiltesnį kabinetą.

46 žmonėms – viena slaugytoja

Be viso to, Kukarsėje trūksta ir darbuotojų etatų – jų čia yra kur kas mažiau, nei reikalaujama normatyvuose. „Personalo – slaugytojo padėjėjų trūksta 8,85 etato. Reikėtų įsteigti vyriausiojo slaugytojo etatą, įdarbinti dvi naujas slaugytojas. Vienas žmogus visų darbų nudirbti negali, o kol kas mes turime tik vieną slaugytoją. Įsivaizduokite, vežame ligonį į ambulatoriją, lydime kur nors ir globos namuose nelieka nė vieno slaugytojo. Be to, siekiant užtikrinti kokybišką įstaigos administravimą, reikėtų įsteigti administratoriaus pareigybę, kuri atliktų sekretoriaus, personalo vadovo ir vadybininko funkcijas. Šiuo metu globos namuose tokių pareigybių, deja, nėra“,- kalbėjo A. Pranaitienė. Vadovė svajoja, kad seneliams kvalifikuota medicininė pagalba būtų prieinama visą parą. „Aišku, būtų idealu bent trys slaugytojos, bet kol kas to nesitikiu, tai tik ateities vizija“,- teigė ji.

Ypatinga Kukarskės aura

A. Pranaitienė didžiuojasi galėdama dirbti šioje įstaigoje: „Suprantat, čia yra tradicija, kultūra. Tai nuo seno veikianti globos įstaiga, kuri jau turi savo energiją, savo aurą. Kaip bažnyčių vietos būna išmelstos, taip ir čia. Tai yra Kukarskė, suprantate. Tai – Kukarskė.“ L. Pocevičiūtė patvirtino, kad yra ir daugiau norinčiųjų pakliūti būtent į šiuos globos namus: „Labai keista, bet yra iš Kudirkos Naumiesčio besiprašančių į Kukarskę.“

Kukarskės globos namų gyventojai rengia šventes, dalyvauja šokių vakaruose, leidžia įstaigos laikraštį „Kukarskiukas“, kuriame fiksuojamos įsimintinos globos namų gyvenimo akimirkos.

Vedžiodama svečius po globos namus, direktorė pasakojo, jog normatyvus įgyvendinti yra įmanoma, tačiau reikėtų skirti papildomų lėšų pertvarkymui. A. Pranaitienė mano, kad norint iš esmės sutvarkyti globos namus reikėtų apie trijų milijonų litų, tačiau tokia suma šiuo metu atrodo utopinė. Pinigų būtų bandoma gauti per europinius projektus, tikimasi, kad parems ir savivaldybė, kuriai ši globos įstaiga priklauso.

A. Pranaitienė savo prašymus pateikė merui, tarybai ir kitoms atsakingoms institucijoms tikėdamasi, kad bus sureaguota. Aktyvi vadovė daug bendrauja ir su verslininkais, ieško rėmėjų, kurie padeda globos namams.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.