Senajame gimnazijos pastate šurmuliavo Kalėdinė mugė

kaledine mugeAsta GVILDIENĖ
 
Gruodžio 16 – 17 dienomis jau trečius metus iš eilės Šakiuose šurmuliavo Kalėdinė mugė. Kai jos iniciatoriai – Zanavykų krašto muziejaus darbuotojai pamatė, kad buvęs kino teatras „Jaunystė“ netapo traukos centru, kaip buvo tikėtasi, šiais metais mugę pabandė perkelti į senąjį gimnazijos pastatą, taip norėdami pritraukti didesnį lankytojų dėmesį.  
 
Nuotr. Akį traukė pas mus dar neregėti, tačiau didžiuosiuose miestuose jau gana madingi Renatos šalikai iš atskirai megztų virvelių.
 
Pasak vienos iš mugės organizatorių - Zanavykų krašto muziejaus direktorės Rimos Vasaitienės, Kalėdinėje mugėje, kuri dvejus metus iš eilės buvo organizuojama buvusiame „Jaunystės“ kino teatre,   apsipirkinėdavo tik šalia jo įsikūrusių įstaigų darbuotojai ir didesnio lankytojų srauto nesulaukė. Todėl buvo nuspręsta ją perkelti į senąjį gimnazijos pastatą, šalia vieno iš didžiausių miesto prekybos centrų, taip tikintis, kad mugė sulauks didesnio šakiečių ir rajono gyventojų dėmesio.

Kalėdinės mugės organizatorių planuose - mugė, kuri visą mėnesį pritrauktų lankytojus savo įvairove ir gausa. „Juk tiek daug turime tautodailininkų ir nagingų, auksines rankas turinčių žmonių, kurie sukuria daug gražių daiktų, tačiau neturi kur jų parduoti, - kalbėjo R.Vasaitienė. – Kalėdinė mugė suteikia tokią galimybę, nes būtent šiuo metu visi ieškome širdžiai mielų dovanėlių, kuriomis galėtume pradžiuginti savo artimuosius.“ Beje, šiemet pirmi metai, kai mugės dalyviai turėjo susimokėti simbolinį 5 litų vietos mokestį. Tačiau už tai buvo nemokamai vaišinami kava ir sausainiais.

Siūtus, nertus, megztus, siuvinėtus, veltus, pintus ir kitokius rankdarbius šiemet mugėje pardavinėjo ne tik šakiečiai. Akį traukė grožybės atvežtos iš Kazlų Rūdos, Vilkaviškio, Marijampolės, Prienų ir Birštono. Daugelis mugės dalyvių čia buvo ne naujokai, tačiau netrūko ir pirmą kartą mugėje prekiaujančių žmonių. Akį traukė dar pas mus neregėti, tačiau didžiuosiuose miestuose jau gana madingi šalikai iš atskirai megztų virvelių, už kuriuos Renata prašė po 45 litus. Miestų dailės salonuose tokie kainuoja po 70 – 80 litų. Interesančių netrūko ir prie mūsų kraštietės Justės stalelio – moterys rinkosi ir matavosi jau spėjusius išpopuliarėti jos vienetinius „JUVYJU“ papuošalus.

Netrūko susidomėjusiųjų, ypač vaikų, šakiečio Vidmanto laivų, lėktuvų, tankų, traktorių, įvairiausių mašinų ir net tikrų tikriausio „Titaniko“ modeliukais, kuriuos jis daro jau du dešimtmečius.  Apie šį pomėgį iki šiol žinojo tik jo artimieji ir draugai, tačiau tikėtina, kad po šios mugės jo gerbėjų ratas išsiplės. Tą patį būtų galima pasakyti ir apie rankų darbo odos juvelyriką „perkandusią“ Eglę, pirmą kartą mugėje parodžiusią savo EKB papuošalus.

Daug gražių daikčiukų į Kalėdinę mugę atvežė vilkaviškietė tautodailininkė Gerta. Jos moteriškų, vaikiškų ir vyriškų rūbų, papuošalų bei kitokių aksesuarų nerta kolekcija „Pasipuošk ir tu“ bei dekupažu puoštos medinės pjaustymo lentelės švietė iš tolo. Tik pirkėjų šiemet nedaug buvo. Tuo skundėsi ne vienas prekybininkas, vis tikėdamasis, kad pasibaigus darbo valandoms, lankytojų pagausės.

Šiemet mažai dėmesio sulaukė keletą metų iš eilės populiariausia preke buvusios riešinės, tačiau šakiečiai vis dar pirko iš šuns vilnos megztas ir vilnones kojines, siūlus, veltus veltinius, skraistes, papuošalus. Prekyba nesiskundė ir karpytas snaiges į mugę atsinešusi šakietė Serena ir medaus bei kitokių bičių produktų siūlęs gelgaudiškietis bitininkas Jonas.  Visi, kas ieškojo, tas rado, nes mugės kainos tikrai „nesikandžiojo“.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.