Užteko ir atlyginimams, ir priedams

kalediniai priedaiVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Šakių rajono savivaldybė šiais metais į rajono biudžetą  nesurinko planuotų 700 tūkst. litų fizinių asmenų pajamų mokesčio.  Nepaisant to, 2013 metus savivaldybė užbaigė be skolų, - su visais buvo laiku ir už viską atsiskaityta.
 
Rajono biudžete iš viso liko 131 tūkst. litų nepanaudotų (sutaupytų)  lėšų.  Tad metų pabaigoje visiems  biudžetininkams ne tik laiku išmokėti atlyginimai, bet ir visi savivaldybės darbuotojai bei kai kurių biudžetinių įstaigų vadovai  iš sutaupytų darbo užmokesčio fondo lėšų pamaloninti vienkartiniais 50 proc. pareiginės algos dydžio priedais prie atlyginimų.

Paskutinį kartą šiais metais, gruodžio 27 dieną, posėdžiavusi  rajono savivaldybės taryba pritarė tarybos komitetų narių pataisoms dėl sprendimo projekto iš sutaupytų darbo užmokesčio fondo lėšų švenčių proga vienkartines išmokas skirti kelių rajono švietimo įstaigų vadovams. Kaip buvo numatyta  Švietimo ir sporto skyriaus parengtame projekte,  Šakių „Žiburio“ gimnazijos direktorei Jūratei Mozūraitienei skirta 50 proc. pareiginės algos -1976 Lt . Tuo tarpu projekte numatytą 100 proc. vienkartinį priedą kitų švietimo įstaigų vadovams, tarybos komitetų narių siūlymu, nuspręsta taip pat solidariai sumažinti iki 50 proc. pareiginės algos dydžio. Tarybos nariai patvirtino, kad Šakių mokyklos „Berželis“ vadovei Linai Viliūšienei  būtų skirta 1415 Lt, Šakių rajono lopšelio- darželio „Klevelis“ direktorei Vilijai Butikienei  1448,50 Lt bei Šakių rajono savivaldybės pedagoginės - psichologinės tarnybos direktorei Danai Kriaučiūnienei 1625 Lt išmokas. Švenčių proga vienkartinę 1350 Lt išmoką iš įstaigos sutaupyto darbo užmokesčio fondo leista išmokėti Gelgaudiškio kultūros centro direktoriui Edgarui Pilypaičiui. Rajono savivaldybės Bendrojo skyriaus parengtame sprendimo projekte mero pavaduotojai  Rimai Rauktienei buvo siūloma skirti taip pat 50 proc. pareiginės algos dydžio vienkartinę priemoką  už viršvalandinį darbą bei darbą poilsio ir švenčių dienomis. Regioninės plėtros ir Kontrolės komitetų siūlymu, tarybos nariai pritarė 100 proc. pareiginės algos dydžio priemokos skyrimui. Politinio pasitikėjimo statusą turinčiai vicemerei skirtas 4343 Lt priedas (neatskaičius mokesčių).

Valstybės tarnautojų darbo užmokestį reglamentuoja Valstybės tarnybos įstatymas. Jis numato, kad valstybės tarnautojo darbo užmokestį  sudaro ne tik pareiginė alga, bet ir priedai, priemokos, apmokėjimas už darbą poilsio ir švenčių dienomis, nakties bei viršvalandinį darbą ar budėjimą. Priedai skiriami už darbo stažą, kvalifikacinę klasę, už laipsnį arba rangą (statutiniams tarnautojams), taip pat gali būti skiriamas pareiginės algos dydžio vienkartinis priedas. Beje, už kvalifikacinę kategoriją priedas negali būti mokamas politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojams.  Kaip pastebėjo savivaldybės tarybos narys Edmundas Rinkevičius,  savivaldybės administracija ateityje turėtų parengti vieningą priedų mokėjimo sistemą, kurioje būtų numatyti konkretūs kriterijai ir principai, kuriais vadovaujantis būtų mokami priedai prie pareiginės algos biudžetinių įstaigų darbuotojams ir vadovams. Įstaigų vadovai taip pat žinotų aiškius kriterijus, kokia tvarka darbuotojams turėtų būti skirstomos įstaigose sutaupytos lėšos. Kai kurių tarybos narių nuomone, metų pabaigoje iš sutaupyto darbo užmokesčio fondo teisingiausia būtų priedus skirti mažiausius atlyginimus gaunantiems savivaldybės tarnautojams bei biudžetinių įstaigų darbuotojams. Kitų tarybos narių manymu, priedai galėtų būti diferencijuojami pagal darbuotojų konkrečius darbo rezultatus, tokiu būdu skatinant gerai dirbančius, iniciatyvumą rodančius žmones. Rajono savivaldybės meras J.Bertašius sutinka, kad rajono savivaldybėje galima rasti darbuotojų, kurie kartais tik imituoja darbą. Kiti gi atvirkščiai, valdiškam darbui atiduoda net savaitgalius, už tai negaudami jokio papildomo atlygio.  Lygiavos principas tokiais atvejais nepasiteisina. Rajono vadovas pritarė tarybos narių pasiūlymui, kad kitais metais rajono savivaldybės administracijoje  būtų  apsvarstyta ir patvirtinta konkreti priedų prie atlyginimų mokėjimo tvarka.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.