Moksleiviai pravėrė sveikatos paslapčių skrynią

moksleiviai_sportasRugsėjo 21 – 27 dienomis Marijampolės profesinio rengimo centro Kudirkos Naumiesčio skyriuje vyko sveikatinimo projektas „Praverkime sveikatos paslapčių skrynią“, kurio tikslas - kurti sveiką gyvenseną palaikančią aplinką, ugdyti sveikos gyvensenos nuostatas bei gebėjimus, kurti psichinę - dvasinę harmoniją.

Nuotr. Sveikatinimo projekto dalyviai ne tik išmoko gydomųjų judėjimo pratimų, susipažino su sveikos mitybos principais, bet ir pabandė patys medituoti, atlikti penkis Tibeto pratimus.

Moksleiviai iš Kudirkos Naumiesčio skyriaus, Paluobių pagrindinės mokyklos ir Lukšių Vinco Grybo gimnazijos sužinojo apie judėjimo ir specialių judesių gydomąją galią. Apie ją prieš 200 metų rašė fiziologas Tiso: „Judėjimo poveikio jokie vaistai nepakeis, bet pats judėjimas vaistus pakeisti gali“. Šiandien nekyla abejonių, kad sistemingai kartojami pratimai, masažas, oro, saulės ir vandens poveikis, derinamas su kitais sveikatingumo būdais, gydo daugelį ligų.

Projekto metu su penkiais Tibeto pratimais, kurie jau kelis šimtus metų atliekami Himalajų vienuolynuose, supažindino kūno kultūros mokytojas Vytautas Smirnovas. Pasak jo, šie pratimai intensyviai veikia atskirus energetinius centrus, atgaivina kūną ir dvasią.

Moksleiviai turėjo galimybę ne tik sužinoti, bet ir patys išbandyti Zen meditavimo praktiką, kurią vedė V.Smirnovas. Jis teigė, kad meditacija - tai proto nuskaidrinimas. Ji padeda  žmogui susikaupti, išlaikyti dvasinę pusiausvyrą, suteikia džiaugsmo pojūtį.
 
Antroje projekto dalyje „Sveikos salotos - energijos šaltinis“ maisto ruošimo paslaptimis dalinosi Marijampolės PRC Kudirkos Naumiesčio skyriaus mokytoja Alma Rastupkevičienė. Per praktinius užsiėmimus virėjo, padavėjo ir barmeno specialybės besimokantys moksleiviai gamino salotas, susipažino su sveikos mitybos principais, produktų maistingumu ir jų derinimu. Mokiniai ne tik pademonstravo savo praktinius įgūdžius, bet ir įgijo naujų žinių apie sveiką mitybą.

Popietėje „Gyvenkime sveikai neprieštaraudami prigimčiai“ apie sveikatą ir ligas kalbėjo VšĮ Kudirkos Naumiesčio pirminės sveikatos priežiūros centro vyr. gydytoja Audronė Račiūnienė. „Gera sveikata - tai ne ligos ar sutrikimo nebuvimas. Gera sveikata - tai emocinė, fizinė ir dvasinė būsena, kuri leidžia mokiniui jausti gyvenimo pilnatvę, būti atsakingam už savo sprendimus“, -  teigė ji.

Pasak V.Smirnovo, projekte apie sveikatos paslaptis įgytos žinios ugdys teigiamas mokinių nuostatas, skatins pažvelgti kitaip į psichologinę ir fizinę sveikatą žalojančius veiksnius.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.