Iš geltonos zonos nukrito į raudoną

Rajonas kurį laiką buvo tarp mažiausiai koronavirusu sergančių turinčių rajonų visoje šalyje, tačiau staiga šis rodiklis pasikeitė ir iš antros vietos nukritome į 15.

Jau penktadienį vakare paaiškėjo, kad didelis ligos protrūkis fiksuojamas Šakių ligoninėje, kur buvo nustatyta 15 Covid-19 atvejų, nors Šakiams priskiriama 12 atvejų. Visgi tai lėmė, kad iš geltonos zonos nukritome į raudoną, pirmadienio ryto duomenimis, rajone 100 tūkst. gyventojų tenka 104 sergantieji, Lietuvoje – 240. Jei ankstesnę savaitę per dieną statistiškai būdavo vos vienas naujas ligos atvejis, tai dabar turime tris. Iš viso rajone serga 29 žmonės, saviizoliacijoje –166.
 
Pasak savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų vadovo Redo Juškaičio, jaučiamas ir tyrimų suaktyvėjimas bei gerokai šoktelėjęs teigiamų atvejų nustatymo rodiklis, kuris dabar sudaro 6,4 proc. (buvo 2,7 proc.). Praėjusią savaitę testus darėsi 345 rajono gyventojai, tad apimtys didinamos ir mobiliajame patikros punkte, svarbiausia, kaip sako R. Juškaitis, kad tik žmonės testuotųsi. Tuo labiau, kad vėl paaiškėjo du atvejai apie pirmąjį skiepą jau turinčių asmenų susirgimą, kuris išryškėjo tik profilaktiškai testuojantis, mat sergantieji jokių simptomų nejautė ir galėjo būti ligos nešiotojai.

Šiuo metu rajone vakcinas gavę 2302 gyventojai arba 8,83 proc. gyventojų. Šią savaitę ketiname vakcinuoti 75-erių ir vyresnius. Visgi, kaip teigė vakcinavimo procesą vykdančios Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro laikinoji vadovė Ligita Armonavičienė, didžiausia problema – skiepų atsisakantys senjorai, kurie dažnai išgirdę, kad bus skiepijami ne jų norima vakcina, tiesiog apsisuka ant kulno ir nueina. Kodėl toks nusistatymas prieš „AstraZeneca“ vakciną, medikė nesupranta, nes ji mano, jog šalutiniai poveikiai labiau pasireikš skiepijant jaunesnius asmenis, bet ne senjorus. Ji apskritai svarstė, ar praėjus kažkuriam laikui nepaaiškės, kad būtent po šios vakcinos susidaro kur kas didesnis imunitetas (jau dabar skelbiama, kad po pirmo skiepo „AstraZeneca apsaugo 80 proc.), tačiau žmonės nelabai linkę klausytis, o turi savus įsitikinimus ir įsivaizdavimus. Tiek L. Armonavičienė, tiek R. Juškaitis patikina, kad išlygų daroma nebus ir žmogus skiepijamas ta vakcina, kurią tą dieną įstaiga turi. Atsisakantys konkrečios vakcinos tiesiog praras galimybę būti paskiepyti ir traukinys judės toliau – bus imamasi kitos prioritetinės grupės vakcinavimo. Šią savaitę rajonas turėtų gauti 306 „Pfizer“ ir 300 „AstraZeneca“ vakcinas. Nors pastarosios vakcinos buvo žadėta 100 vienetų daugiau, visgi ir prie mažesnių skaičių bendra gaunamų vakcinų suma yra didžiausia, kiek rajonas yra gavęs. Kol kas su skiepijimo apimtimis puikiai susitvarkoma, o jei reikės, pasak R. Juškaičio, pajėgos bus didinamos.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.