Sustabdžius skiepijimą „AstraZeneca“, vakcinavimo procesas strigo ir rajone

vakcina sakiuose2
Šią savaitę mažesnius skiepijimo rodiklius lėmė ne tik skiepijimo sustabdymas „AstraZeneca“, bet ir tai, kad nebuvo gauta žadėta „Modernos“ vakcina. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Lietuvoje sustabdžius skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina, chaoso neišvengta ir rajone. Užtat sergamumo rodikliai po truputį gerėja.

Pasak savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų vadovo Redo Juškaičio, pagal sergamumo rodiklius rajone pandemijos kreivė krinta žemyn. Saviizoliacijoje yra 137 asmenys, sergančių – 42. Vidutiniškai per dieną koronavirusas nustatomas dviem žmonėms. Per 14 paskutinių dienų sergančiųjų skaičius, tenkantis 100 tūkst. gyventojų, rajone yra 157, Lietuvos vidurkis – 233.

„Kaip matome, tas 200 rodiklis labai svarbus, nes ir pradinukams leista grįžta tose savivaldybėse, kur šis rodiklis neviršija 200. Todėl labai kviečiu ir tėvus, ir pedagogus testuotis“, – sako R. Juškaitis ir informuoja, kad jeigu niekas nepasikeis, nuo pirmadienio Šakiuose bus galima tirtis ir greitaisiais antigenų testais.

Planuojama, kad mobiliajame patikros punkte pirmąją darbo valandą būtų atliekami įprasti PGR testai, kitas dvi valandas būtų atliekami greitieji testai norintiems išsitirti profilaktiškai, tarp kurių ir prekybinę veiklą vykdantys, ir visi kiti piliečiai.

„Turime galimybę testuoti, sudarome sąlygas, paslauga nemokama, todėl tikrai kviečiu testuotis, nes labai svarbu kuo greičiau identifikuoti virusą, kad išvengtume židinių“, – sako R. Juškaitis.

Per pastarąsias septynias dienas testavosi 280 rajono gyventojų, iš kurių 5 proc. nustatytas teigiamas Covid-19 virusas.

Kalbėdamas apie vakcinavimą, R. Juškaitis sako, kad ši savaitė išties chaotiška, mat Lietuvoje buvo sustabdytas skiepijimas „AstraZeneca“ vakcina. Jau ir iki šiol būtent šios vakcinos buvo masiškai atsisakoma, tad dabar situacija tampa dar sudėtingesnė ir atstatyti pasitikėjimą nebus lengva.

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos vadovas Gytis Andrulionis pranešė, kad prieš sustabdant vakcinavimą minėta vakcina per keliolika valandų šalyje gauti trys pranešimai apie sunkias įtariamas reakcijas, susijusias su tromboembolijos reiškiniais. Vienas iš atvejų fiksuotas Šakiuose.  

Pavyzdžiui, trečiadienį rajone būtent „AstraZeneca“ turėjo būti paskiepyta 140 žmonių. Be to, nebuvo gauta ir žadėta „Modernos“ vakcina, kurios kol kas nėra net Lietuvoje. Būtent tai lėmė, kad vakcinuotų gyventojų procentas nekilo taip, kaip planuota. Iš viso šiuo metu rajone paskiepyti 2749 asmenys arba 10,55 proc. (Lietuvos vidurkis 9,5 proc.). Turima „Pfizer“ vakcina šią savaitę daugiausiai revakcinuojama.

Ketvirtadienį ryte skelbta, kad atnaujinus šiuo metu sustabdytą vakcinaciją „AstraZeneca“, svarstoma leisti skiepytis visiems norintiems, be prioritetinės eilės. Tokia galimybe sako iškart pasinaudotų ir savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų vadovas.

„Jei tik galėčiau, tikrai būčiau vienas pirmųjų, kuris nubėgčiau ir ta „AstraZeneca“ pasiskiepyčiau”, – sakė R. Juškaitis.

Viename iš komitetų posėdžių apie vakcinavimą kalbėjęs tarybos narys ir gydytojas Vaidas Balčiūnas teigė, kad daugelis medikamentų turi šalutinius poveikius bei sukelia komplikacijas, pavyzdžiui, kontraceptinės tabletės, kurių niekas neuždraudė.
„Palyginus su skiepo nauda, jo žala yra minimali“, – nuomone dalijosi medikas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar prisiimti atsakomybę atsistatydinant yra tinkamas sprendimas?

klausimelis 04 12Danutė iš Paluobių:

Atsistatydinti – lengviausias kelias. Nemanau, kad toks požiūris yra teisingas. Geriau, kad ministrai patys išspręstų susidariusias problemas, nes iki jų kadencijos pabaigos liko labai mažai laiko. 

klausimelis 04 12 2

Vytautas iš Lepšių:

Nelabai. Jei prisidirbi, tai turi pats ir ištaisyt, išsisrėbt tą košę, o ne trauktis. Nors kas žino, kodėl taip nutinka. Gal ministrai nesusikalba su Vyriausybe.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.