Šakių ruoniai nepabūgo nerti į ledinį vandenį

maudynesGiedrė PLEČKAITYTĖ
 
Šakių visuomenės sveikatos biuro specialistų dėka, šeštadienio ankstyvą rytą Šakių tvenkinyje buvo galima išvysti retą reiškinį – ruonių maudynes. Ne vienas pirmąjį kartą maudynėms ryžęsis žmogus ištarė: „Aš nugalėjau save“. Gali būti, kad tokio pobūdžio šeštadieninės sveikatingumo mankštos taps tradicija.
 
Nuotr. Jauniausia maudynių dalyvė devynmetė Gabrielė drąsiai šoko į ledinį Šakių tvenkinio vandenį.  
 
Supažindino su grūdinimosi nauda
 
Nors penktadienį Šakių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro inicijuotoje paskaitoje  „Grūdinimasis – tai sveikti, darytis švaresniam ir sveikesniam“ dėl asmeninių priežasčių nedalyvavo pats Lietuvos sveikuolių sąjungos pirmininkas Dainius Kepenis, tačiau susidomėjusiųjų grūdinimusi nestigo. Paskaitą apie grūdinimąsi vedė sąjungos  vicepirmininkė Sigita Kriaučiūnienė.

Kodėl verta nebijoti šalto vandens? Lietuvoje sveiką gyvenseną propaguojantis D. Kepenis, akcentuodamas teigiamas šalto vandens poveikio savybes, pabrėžia, kad jis žmogui suteikia žvalumo, energijos, gerina nuotaiką. Anot jo, grūdinimasis - tai organizmo apsauginių sistemų palaikymas kovinėje būsenoje. Todėl grūdintis - tai ne tik pasistatyti užtvarą nuo peršalimo ligų, tai reiškia prisitaikyti prie nelengvo, besikeičiančio gyvenimo, patikrinti, kas tikra, kas tariama, keistis susitvarkymo, išsivalymo, organizavimosi linkme. „Užsigrūdinęs - tai reiškia ramus, pakantus, skaistus, atlaidus, dosnus, uolus, saikingas, stiprus, meilingas, mandagus, teisingas, viltingas, nuolankus, sveikas“, - viešai deklaruoja sveikuolis D. Kepenis, pridurdamas, kad tik sveikata saugo mus nuo negerovių ir bėdų, kaip armija saugo šalį.

Drąsuolių Šakiuose yra

Besibaigiančios žiemos šalčio sukaustyta gamta neatbaidė gražaus būrio šakiečių, ankstų rytą susirinkusių J. Lingio parke. Čia sveikos gyvensenos mylėtojus pasitiko Šakių visuomenės sveikatos biuro specialistai, Lietuvos sveikuolių sąjungos atstovai, vadovaudamiesi šūkiu „Mes - už sveiką Lietuvą“. Nuo pat septintos ryto susirinkusieji aktyviai dalyvavo kūną suaktyvinančioje mankštoje.   

Spaudžiant penkių laipsnių šaltukui, po kūną užkaitinusios mankštos ir energijos pripildžiusio meditacinio bėgimo, būrys ristele patraukė prie Šakių ežero salos. Čia drąsuolių jau laukė tvenkinyje iškirsta eketė.

Ilgai nelaukdami vienas po kito į eketę šoko drąsuoliai. Ar tokios mankštos pakanka kūno apšilimui ir pasiruošimui pirmą kartą šokti į eketę? „Apšilimui viso to pilnai pakanka. Mes padarėme mankštelę, prasibėgome, apšilome. Žinoma, kas nori galima individualiai daugiau apšilti“, - kalbėjo jau šešerius metus eketėse besimaudanti sveikuolė Justė Naujokaitytė. Jauniausioji maudynių dalyvė - devynmetė Gabrielė iš karto po maudynių gyrėsi degančiais žandais. Be jos keturių laipsnių tvenkinio vandens gėlą išbandė dar 14 drąsuolių. Didžioji dalis jų – tai padarė pirmą kartą. „Aš nugalėjau  save“, - sklido šūkčiojimai.

Pirmoji į eketę šokusi ir pavyzdį kitiems rodžiusi maudynių iniciatorė Lietuvos sveikuolių  sąjungos projektų vadovė J. Naujokaitytė paklausta, kokia tikimybė, kad pirmą kartą besimaudę šakiečiai susirgs, atsakė:„Šimtas procentų, kad jie nesusirgs. Tie, kurie stovėjo ant kranto ir žiūrėjo, gali būti, kad susirgs“.
Kaip patikino J. Naujokaitytė, vadinamosios ruonių maudynės kasmet vis labiau populiarėja. „Kai aš prieš šešerius metus pirmą kartą išsimaudžiau, nebuvo nė vieno jauno žmogaus. Aš visą tą laiką buvau su pagyvenusiais žmonėmis, kurie mane labai globojo, mokė, perdavinėjo žinias. O dabar tokiose maudynėse dalyvauja vis daugiau jaunimo“, - sakė ji.

Po savaitės, šį šeštadienį, Šakių rajono visuomenės sveikatos biuras vėl organizuoja rytinę sveikatingumo mankštą, kurią šįkart ves sporto klubo „Audra“ specialistai. Norintieji galės išbandyti arba jau pakartoti maudynes eketėje. Be to, gegužės mėnesį biuras planuoja surengti sveikuolių stovyklą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.