Ir Šakiuose užterštas šulinių vanduo

sulinysPraėjusiais metais Marijampolės apskrityje buvo tirtas 174 šachtinių šulinių vanduo, iš kurių 49 šulinių vanduo netinkamas vartojimui. Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad ir Šakių rajone ne visų šulinių vanduo neviršija nustatytos taršos normų.
 
Siekiant įvertinti šachtinių šulinių vandens kokybę, buvo atliekami vandens tyrimai dėl cheminės (nitritų, nitratų kiekio) taršos. Nėščiųjų ir kūdikių iki 6 mėn. maistui skirtame vandenyje leidžiama nitratų norma – iki 50 mg/l, nitritų – iki 0,50 mg/l.

Atlikus analizę, nustatyta, kad nitratų kiekis viršijo nustatytas normas 43, nitritų – 6 šuliniuose. Vandens mėginių, kurie neatitiko nekenksmingo nitratų ir nitritų santykio šachtiniuose šuliniuose, nustatyta 17.

Šakių rajone ištirtas 56 šulinių vanduo. Iš jų 11 rasta didesnė nei leistina nitritų ar nitratų tarša. Labiausiai apskrityje užterštas vanduo Vilkaviškio savivaldybėje, mažiausiai – Kalvarijoje. Ankstesniais metais apskrityje labiausiai užteršti būdavo šakiečių šuliniai.

Specialistai įspėja, kad cheminė tarša geriamajame vandenyje yra pavojinga žmonių, ypač kūdikių, sveikatai. Į kraują patekę nitratų deriniai blokuoja deguonies pernešimą į audinius, todėl kūdikiams prasideda vėmimas, atsiranda dusulys, pamėlsta oda ir gleivinės. Sunkiais atvejais prasideda traukuliai, kūdikis gali mirti. Gerti nitratais užterštą vandenį pavojinga ir nėščiosioms.

Nitritais ir nitratais užterštas vanduo neturi specifinio skonio, kvapo ar spalvos. Šios cheminės medžiagos iš vandens nepašalinamos nei virinant, nei filtruojant buitiniais vandens filtrais. Virinant, sumažėjus vandens kiekiui, nitratų koncentracija dar padidėja. Ar vanduo neužterštas, galima sužinoti tik atlikus laboratorinius tyrimus. Todėl mamos, nemaitinančios kūdikių krūtimi, mažylių maisto ruošimui turėtų pirkti fasuotą vandenį arba naudoti tiekiamą centralizuotai.

Marijampolės visuomenės sveikatos centro specialistai ragina visas nėščiąsias ir mamas, auginančias kūdikius iki 6 mėn. ir mitybai vartojančias šachtinių šulinių vandenį, kreiptis į šeimos gydytojus, kurie pateiks pranešimą Marijampolės visuomenės sveikatos centrui arba skyriams Vilkaviškyje ar Šakiuose dėl geriamo vandens ištyrimo.

Nėščiosioms minėtas tyrimas atliekamas nemokamai.

Tauragės apskrityje sausio mėnesį, dangstydamiesi Visuomenės sveikatos centro vardu, sukčiavo vyras ir moteris - jie apsimetė specialistais, tiriančiais gyventojų naudojamo vandens kokybę. Jie užsirašydavo asmens duomenis, o už tariamą vandens tyrimą ėmė 100 litų „mokestį“. Marijampolės visuomenės sveikatos centras įspėja gyventojus, kad centro darbuotojai jokių vandens tyrimų neatlieka, namuose dėl vandens ištyrimo nesilanko ir ragina būti budrius bei įspėti kitus. Susidūrus su panašiais atvejais, informuokite apie tai Policijos komisariatą.

Dėl išsamesnės informacijos apie šulinių vandens tyrimus galite kreiptis į Marijampolės visuomenės sveikatos centrą (tel. 8 343 59 335), Šakių skyrių (tel. 8 345 60152) arba Vilkaviškio skyrių (8 342 52 514).

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px