Pasaulio sveikatos organizacijos naujai paskelbtose gairėse pabrėžiama, kad daugelis žmonių suvartoja per daug natrio ir per mažai kalio. Tyrimai parodė, kad lietuviai valgo ne tik per daug, bet ir per sūriai. Todėl jiems gresia didesnė širdies ligų ir insulto rizika. Jie turi daugiau problemų dėl padidėjusio kraujo spaudimo.
Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas ištyrė, kiek druskos yra dažniausiai vartojamuose perdirbtuose maisto produktuose: duonoje, mėsos gaminiuose, užkandžiuose, padažuose, sultyse ar net sultinio kubeliuose. Pavyzdžiui, lietuviškoje juodoje duonoje yra apie 1,1 % druskos, tai atitinka 440 mg natrio/100 g produkto, virtoje dešroje – 2,1 % druskos, tai atitinka 840 mg natrio/100 g produkto.
Kalio dideli kiekiai aptinkami pupelėse ir žirniuose (apie 1 300 mg/100 g produkto), riešutuose (apie 600 mg/100 g), kai kuriose daržovėse, pavyzdžiui - špinatuose, kopūstuose ir petražolėse (apie 550 mg/100 g), vaisiuose – bananuose, papajose (apie 300 mg/100 g). Skirtingai nei natrio, kalio kiekiai daugeliu atvejų sumažėja perdirbus maisto produktus.
Tyrimo išvadose pabrėžiama, kad Lietuvoje, kaip ir daugelyje kitų Europos valstybių, druskos suvartojama per daug. Siekiant visuomenėje mažinti ligų riziką,didinti kalio ir mažinti natrio suvartojimą, naudojamos tokios priemonės, kaip maisto produktų ženklinimas, nurodant druskos kiekį, vartotojų švietimas, nacionalinių mitybos rekomendacijų rengimas, bendradarbiavimas su maisto produktų gamintojais, siekiant mažinti druskos kiekius perdirbamuose maisto produktuose.
„Draugo“ inf.