Kiek turi sverti mokyklinė kuprinė?

Rugsėjo 8 - 22 dienomis Visuomenės sveikatos biuras rajono mokyklose jau trečiąjį kartą vykdo kuprinių svėrimo akciją. Jos tikslas - atkreipti mokinių ir jų tėvelių dėmesį į mokyklinės kuprinės svorį ir turinį bei galimą sunkios kuprinės poveikį vaiko sveikatai.
 
Mokyklose dirbančios Visuomenės sveikatos priežiūros specialistės vertins, kokią kūno masės dalį sudaro mokinio kuprinė, ir aiškins, kaip tinkamai pasirūpinti savo stuburu. Taip pat akcijos metu mokiniams bei jų tėveliams dalijamos skrajutės su patarimais, kokia turi būti mokyklinė kuprinė, kad ji nežalotų vaikų, būtų praktiška, patogi bei saugi.

Specialistai pataria į mokyklą daiktus neštis tik mokyklinėje kuprinėje, kurios forma turi būti tokia, kad joje tvarkingai tilptų knygos, sąsiuviniai bei kiti mokykloje reikalingi daiktai. Kuprinės viduje turi būti skyriai, kurie atskirtų didesnius daiktus nuo mažesnių. Taip pat svarbu, ar kuprinė turi papildomų kišenių, skirtų smulkesniems daiktams.

Sunkiausius daiktus rekomenduojama dėti į tą kuprinės dalį, kuri yra arčiausiai nugaros. Optimalus pilnos kuprinės svoris turėtų sudaryti ne daugiau kaip 10 proc., o didžiausias pilnos kuprinės svoris neturi viršyti 15 proc. moksleivio svorio.

Mokyklinių kuprinių svoris pradinių klasių moksleiviams turi būti ne didesnis kaip 700 gramų, vyresniųjų klasių moksleiviams – 1kg. Kad kuprinė būtų patogi, praktiška ir kuo mažiau žalotų vaikus, be privalomųjų reikalavimų, medikai taip pat pataria įsitikinti, ar kuprinėje ties stuburo įlinkiu yra minkšta ergonominė nugarėlė. Ji turi tam tikras formas - išgaubimus, griovelius, kurie puikiai priglunda prie vaiko nugaros, taip pat leidžia cirkuliuoti orui, todėl nešiojant kuprinę nejaučiama nemaloni trintis.

Mokyklinių kuprinių išorinėje pusėje turi būti pritvirtinti atšvaitai. Jie turėtų būti kuprinės priekyje, šonuose, taip pat ant petnešų, kad vaikas tamsiu paros metu būtų matomas iš visų pusių.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.