Miško sodinimo talkoje pasodino 7000 medelių

sodinimas
Nuotr. Apsiginklavę kastuvais, kibirais, talkininkai kibo į darbą. Kai kurie pastebėjo, kad dirbti kirtavietėje išties nelengva.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Balandžio 8 d. Generalinė miškų urėdija prie Aplinkos ministerijos pakvietė visus miškui neabejingus piliečius į visuotinę miško sodinimo talką – „Nacionalinis miškasodis 2017“. Apie 100 talkininkų Lekėčių girininkijoje 266 kvartalo 12 sklype pasodino apie 7 tūkstančius medelių.

Ankstyvą šeštadienio rytą susirinkusius moksleivius, įvairių organizacijų atstovus, politikus bei kolegas miškininkus pasveikino VĮ Šakių miškų urėdijos urėdas Sigitas Tamošaitis, primindamas, kad antrą kartą organizuojama Nacionalinė miško sodinimo šventė yra siekis skatinti ir įprasminti akademiko prof. Tado Ivanausko pradėtos gamtosauginės veiklos tęstinumą.

„Kiek vyko talkų ir daroma miško sodinimo akcijų Šakių miškų urėdijoje, rezultatai buvo geri ir sodinukai prigijo puikiai. Ir šiandien manęs klausia, ar reikia sodmenis laistyti, aš atsakau, kad reikia, bet tai padarys... gamta“, – šmaikštavo urėdas ir priminė, kaip taisyklingai pasodinti medelį.

Į talką atvyko nuolatiniai dalyviai, sambūrio „Gerumo ąžuolas“ nariai. Susirinkusius pasveikinti suskubo jų vadovas Valdas Pacevičius, kuris perdavė šakiečiams nuoširdžiausius linkėjimus nuo sambūrio garbės nario Prezidento Valdo Adamkaus ir įteikė urėdui S. Tamošaičiui knygą, skirtą Jo Ekscelencijos 90-mečiui.

Šalto vėjo „glostomi“, talkininkai šaukė – duokit medžių! Gavę sodinukų, susirado sau poras ir kibo į darbą.

Kalbiname Lekėčių girininkijos eigulį Justą Plėšikaitį, besidarbavusį prie „bunkerio“, kuriame gyveno pušų ir eglių sodinukai. Miškininkas pasakojo, kad iškasė maždaug pusmetrio gylio duobę, sudėjo sodinukus, šaknis, kad šios nenudžiūtų, apkasė smėliu, o patį „bunkerį“ dar uždengė eglišakėmis, kad sodinukus apsaugotų nuo saulės spindulių. J. Plėšikaitis priminė, kad medeliai atkeliavo iš Lekėčių medelyno.

Kruopščiai dirbo jaunieji miško bičiuliai – „Varpo“ vidurinės mokyklos moksleiviai, lydimi mokytojos Almutės Ščajevienės. Mokytoja įsitikinusi, kad dalyvavimas tokiose akcijose vaikams padeda suprasti miško svarbą. Pirmą kartą sodinančioms dviem mergaitėms pagelbėdavo patarimais miškininkai, o štai Eimantas ir Vilius sodina medelius antri metai. Paklausus, ar vaikinai nenorėtų pamatyti jų pačių pasodinto jau užaugusio miško, šie atsakė, kad tikrai būtų smalsu, tik vargu ar surastų tą kvartalą, kuriame sodino.

Miškasodyje dalyvavę Lekėčių seniūnas Ričardas Krikštolaitis ir kultūrinių renginių organizatorė Milda Ratomskienė kalbėjo, kad toks renginys – tai ir smagus visos bendruomenės ir miškininkų bendravimas.

Po kelių valandų visi pasidžiaugė savo darbo rezultatais – po kelerių metų čia žaliuos miškas. Renginio metu buvo užsodintas 1,5 ha plotas. Pasodinta 6300 pušies ir 600 eglės sodinukų.

Miškininkai už nelengvą darbą atsidėkojo vaišėmis, pakvietė pasišildyti prie laužo.

Iš viso „Nacionaliniame miškasodyje 2017“ atkurta 66,2 ha miško.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.