Kontrolės komiteto nariai domėjosi rajono šilumos ūkio problemomis

silumos tinklai kontrole
Nuotr. UAB „Šakių šilumos tinklai“ generalinis direktorius Laimutis Kasparavičius (antras dešinėje) posėdžio dalyviams išsakė aktualiausias problemas ir pasidžiaugė sėkmingomis investicijomis modernizuojant rajono šilumos ūkį.


Praėjusį pirmadienį, gruodžio 11 d., rajono savivaldybės Kontrolės komiteto nariai surengė išvažiuojamąjį posėdį ir apsilankė UAB „Šakių šilumos tinklai“ Pasak komiteto pirmininko Mindaugo Tarnausko, norima iš arti susipažinti ir sužinoti, kaip įmonė planuoja savo veiklą, su kokiomis problemomis ir sunkumais susiduria, kokios ateities vizijos ir planai.

UAB „Šakių šilumos tinklai“ generalinis direktorius Laimutis Kasparavičius pirmiausia išsakė aktualiausias problemas, susijusias su dar 2014 metais bendrovėje užbaigtu modernizavimo projektu ir įdiegta šildymo biokuru sistema. Dėl susidariusios konkrečios problemiškos situacijos, esant tam tikriems Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos nustatytos metodikos neatitikimams, bendrovė jau kelinti metai patiria nuostolius. Apie iškilusias problemas, susijusias su metodikos neatitikimais ir bazinės šilumos kainos nustatymu, bendrovės vadovas yra kalbėjęs ir su pačiu Energetikos viceministru Egidijumi Purliu. Kol kas situacija nepasikeitė, tad bendrovės vadovas L. Kasparavičius kreipėsi į rajono savivaldybės administraciją, prašydamas dar šiais metais į artimiausią tarybos posėdį įtraukti klausimą dėl metinio kainos perskaičiavimo. Galutinį sprendimą turės priimti Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija. Pasak bendrovės vadovo L. Kasparavičiaus, nepaisant to, kad bendrovė sudėjo didžiules investicijas ir turėjo grąžinti paskolas bankams, per pastaruosius trejus metus šilumos kaina vartotojams nuolat mažėjo, todėl šiuo metu įmonėje susidariusi finansinė padėtis verčia sunerimti.

„Būtina atitaisyti susidariusią neteisybę ir koreguoti bazinę šilumos kainą, nes vasarą jau neturėsime iš ko gyventi. Šie metai mums buvo ypač nepalankūs“, – kalbėjo L. Kasparavičius.

Kokia ateities vizija?

Kontrolės komiteto nariai, išklausę bendrovės vadovo mintis ir suprasdami, jog įmonė yra tapusi tam tikrų nepalankių aplinkybių įkaite, iškėlė klausimą, ko turėtų imtis bendrovės vadovybė, kad būtų sumažintos išlaidos ir sutaupyta lėšų. Kol kas vienintelė pasiūlyta išeitis – šilumos kainos vartotojams didinimas.

„Kaip gyvensite, kai dar labiau sumažės šilumos energijos suvartojimas, nes rajone vis spartesnė daugiabučių namų renovacija? Kokia apskritai įmonės ateities vizija?“ – įmonės vadovų klausė komiteto narė Irena Haase.

Bendrovės generalinis direktorius L. Kasparavičius pripažino, kad ateities perspektyvos nėra džiuginančios. Kuro bus sunaudojama mažiau, o sąnaudos liks tos pačios. Bene svarbiausia turėtų būti naujų vartotojų paieška. Kontrolės komiteto išvažiuojamojo posėdžio darbe dalyvavęs rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis  iškėlė mintį, jog galbūt būtų tikslinga šakiečiams galvoti apie ekologiją ir dalyvauti tam tikrų specialių fondų rengiamuose investiciniuose projektuose, kuriuose  atskiros savivaldybės ieško partnerių.

Bendrovės technikos direktoriaus Simono Valaičio nuomone, per kelerius metus bendrovė atliko didelius darbus, įgyvendino svarbius investicinius projektus – modernizavo šilumos punktus rajone, pastatė 5 MgW galios biokuro katilą, stengėsi vartotojams nedidinti šilumos kainos, todėl dabar laukia prisidėjimo ir iš Valstybės.

„Kalbant apie šilumos kainos svyravimą, mums vienas centas reiškia 200 tūkst. eurų per metus“, – pastebėjo S. Valaitis.

Skolininkų gretos nemažėja

Kita itin aktuali rajono šilumos ūkio problema – vartotojų skolos. Bendrovės vyriausiosios buhalterės Vidos Lažauskienės pateiktais duomenimis, bendra rajono šilumos vartotojų skola šiuo metu siekia daugiau kaip 312 tūkst. eurų, iš kurių daugiau kaip 100 tūkst. eurų yra beviltiškos skolos. Antstoliams itin sunkiai sekasi išieškoti susikaupusias skolas. Pasak buhalterės, kasmet apie 40 tūkst. eurų skolų yra nurašoma ir tik maždaug 27 tūkst. eurų pavyksta susigrąžinti, tad skolos kasmet auga. UAB „Šakių šilumos tinklai“ aptarnauja 132 rajone esančius įvairios paskirties pastatus, taip pat teikia vidaus sistemų priežiūros paslaugas. Pastaroji veikla, pasak bendrovės atstovų, yra nuostolinga. Bendrovėje dirba 46 darbuotojai.

Prie bendro diskusijų stalo iškeltos problemos liko atviros. Prieš atsisveikindamas su Kontrolės komiteto nariais bendrovės vadovas L. Kasparavičius visus svečius pakvietė apžiūrėti atnaujintas bendrovės gamybines patalpas ir iš arti pamatyti, kaip veikia šildymo biokuru sistema.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.