Prieš pieno supirkimo kainas sukilę ūkininkai kvietė deryboms

piena dalina griskabudzioZUB
Griškabūdžio žemės ūkio bendrovė taip pat nusprendė prisidėti prie protesto akcijos dėl smarkiai kritusių pieno supirkimo kainų ir šakiečiams pirmadienį išdalino pusę tonos pieno nemokamai, visiems norintiems pieno net neužteko. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Kartu su šalies žemdirbiais rajono ūkininkai pirmadienį prie perdirbimo gamyklų ir prekybos tinklų būstinių susirinko nešini kryžiais bei kvietė sėsti prie derybų stalo visiems – ūkininkams, perdirbėjams, prekybininkams – ir kalbėti apie teisingą pieno kainos paskirstymą maisto grandinėje. Nuo pirmadienio rajono pienininkai, žemės ūkio bendrovės ir toliau nemokamai dalijo pieną gyventojams.

Pirmadienį į Vilnių vyko apie 50 rajono ūkininkų, tarp kurių ne tik pienininkai, bet ir kiti ūkininkai, išreiškę palaikymą kolegoms. Jie prisijungė prie kitų protestuojančių pieno gamintojų ir nešini kryžiais rinkosi po prekybos tinklų „Rimi“ ir „Lidl“ administracijos langais. Čia tarp atvykusiųjų – ir rajono ūkininkas Ignas Duoba. Anot jo, žemdirbių organizacinis štabas parengė raginimą dėl pieno sektoriaus trišalių derybų, kurį ūkininkai ir perdavė „Lidl Lietuva“ administracijai. Tokius raginimus žemdirbiai taip pat adresavo LR Prezidentui, Vyriausybei, Seimui, pieno perdirbimo bei prekybos įmonėms.

„Įvairūs veiksniai lėmė, kad Lietuvos pieno rinka yra neatspari didesniems svyravimams ir nukenčia labiau nei kitose ES valstybėse. Pastaruosius keletą metų besitraukiantis pieno gamintojų sektorius yra silpnoji grandinės dalis ir dauguma atvejų nuostolis sukaupiamas būtent žaliavinio pieno gamybos grandyje. Taip pat negalima nepastebėti ir galutinių kainų vartotojams. Jos yra vienos didžiausių ES. Akivaizdu, kad kainos pasiskirstymas kelyje nuo lauko iki stalo yra neproporcingas bei žalingas visai grandinei. Mes, žemdirbiai, padėtį vertiname kaip kritinę ir siekiame atvirų visų sektoriaus dalyvių derybų. Derybų rezultatas turi garantuoti sąžiningą, teisingą gamybos sąnaudų naštos pasiskirstymą tarp grandžių“, – teigiame kreipimesi.

Pasak prie „Rimi Lietuva“ administracijos su kitais šalies bei rajono žemdirbiais atvykusio ūkininko Ramūno Kauno, šio prekybos centro atstovai planuojamose derybose dalyvauti pažadėjo.

„Pieno kaina susideda iš žaliavos kainos, perdirbėjų, prekybininkų bei valstybės dalies, tai yra PVM. Ūkininkas gauna ketvirtadalį kainos, o likęs euras lieka perdirbėjams ir prekybininkams. Tai mes norim išsiaiškinti, kas dalinasi pelną?“ – dėstė R. Kaunas.

Čia kalbėjo ir akciją surengusio žemdirbių organizacinio štabo vadovas Eimantas Eigirdas.

„Kad nebūtų stumdymosi vienas nuo kito, kas tą eurą dalinasi. Kas tas skrudžas: prekybininkas ar perdirbėjas, kuriam lieka didžiausia dalis? Tikimės, kad planuojamą trišalių derybų dieną – vasario 21-ąją – gausim visus atsakymus“, – kalbėjo E. Eigirdas.

Apie 200 protestuojančių Suvalkijos ūkininkų susirinko ir prie Marijampolės pieno konservų fabriko, čia atvyko ir Kidulių krašto ūkininkas Darius Ufartas. Šis pasakojo, kad žemdirbiai įmonės vadovų reikalavo didinti pieno supirkimo kainą, kurią, palyginti su pernai, sumažino maždaug perpus.

„Žurnalistų spaudžiamas ryžosi išeiti ir su ūkininkais pasikalbėti ir įmonės direktorius Henrikas Karpavičius. Žemdirbiams pareikalavus paaiškinti kainų mažėjimo priežastis, įmonės vadovas aiškino, jog šiuo metu daugiau mokėti už pieną negali, esą didmeninės pieno produktų kainos sumažėjo visoje Europoje“, – pasakojo D. Ufartas.

Pirmadienį rajono pieno ūkiai ir toliau prisidėjo prie protesto akcijos ir nemokamai dalijo gyventojams pieną. Apie pietus Griškabūdžio žemės ūkio bendrovė miestelio centre išdalino apie penkis šimtus litrų šviežio pieno, iš pradžių atsivežtų 300 litrų nepakako, tad atsivežta pakartotinai.

„Kiek reikės pieno, tiek ir atvešime. Jei bus norinčių, pieną dalinsime ir akciją tęsime. Jau geriau pieną atiduoti žmogui nei parduoti pusvelčiui. Prie akcijos prisidedam, kadangi pieno supirkimo kainos labai žemos. Už penkis litrus pieno mes gautume 1 eurą 35 centus, o parduotuvėje netoli 10 eurų“, – kalbėjo bendrovės zootechnikė Rita Vaivadienė.

Atėję griškabūdiečiai vienbalsiai tvirtino, kad palaiko ūkininkus. Pieną į penkių, dešimt litrų talpas pilančių žmonių smalsu paklausti, ką su juo darys. Audronė tvirtino, kad gamins varškę, sviestą bei akcentavo, kad parduotuvėse pieno produktų praktiškai neperka, o įsigyja iš ūkininko.

„Reikia palaikyti mūsų bendrovę, kurioje ir pats dirbau mechanizatoriumi. Čia, manau, Lietuvos valdžiai duoti reikia per makaulę dėl susidariusios situacijos, ir prekybininkai naudojasi tuo“, – kalbėjo griškabūdietis Kazimieras, atskleisdamas, kad labai mėgsta rūgštų pieną, todėl grįžęs raugins.

Tos pačios dienos pavakarę Griškabūdžio žemės ūkio bendrovės karvių pienas nemokamai buvo dalinamas ir Šakiuose. Čia susirinko didelis būrys gyventojų, nusidriekė eilutė, buvo išdalinta taip pat 500 litrų pieno ir jo neužteko visiems norintiems.
Trečiadienį prie akcijos prisijungė ir Plokščių krašto ūkininkas Mindaugas Grumulaitis, šakiečiai ūkininkai Ineta ir Ramūnas Kaunai, lukšietis Darius Žukaitis, Kidulių krašto ūkininkai Arūnas ir Birutė Valaičiai bei kiti. Nedidelį pieno ūkį turintis M. Grumulaitis tvirtino, kad yra pasipiktinęs žymiai kritusiomis pieno supirkimo kainomis.

„Laikom apie 20 melžiamų karvių. Nuo vasario 1d. pieno supirkimo kaina siekia vos 20 centų. Ar pavyks, ar nepavyks kažką pasiekti tokia akcija, nežinau, buvau nuvykęs ir prie Marijampolės fabriko, bet, manau, kažką daryti jau turim. Be mūsų, žemdirbių, tie fabrikai irgi negyvuos, – kalbėjo M. Grumulaitis. – O mes ir toliau ūkyje dirbam, turim mišrų ūkį, dirbam apie 100 hektarų.“

Žemės ūkio ministerijos išplatintame pranešime teigiama, kad dėl žymiai kritusių žaliavinio pieno supirkimo kainų susidariusi padėtis pieno sektoriuje bus sprendžiama keičiant teisės aktus bei kitomis reguliavimo ir pagalbos priemonėmis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.