Šakių rajone vėl skraidys oro laivai

skraidykleRugpjūčio 8 – 9 dienomis, jeigu lietingi orai savaitgalį aplenks mūsų kraštą, Valenčiūnų aeroklube prie „Ventos“ degalinės žada apsilankyti skraidantys savadarbiai orlaiviai.
Vienas iš renginio dalyvių yra mūsų rajone gerai žinomas Rolandas Kalinauskas , pagaminęs virš 10 savos konstrukcijos oro laivų ir įvairių švenčių metu saugiai paskraidinęs šimtus Šakių rajono gyventojų.

Sąskrydyje žada dalyvauti Corendon airines Boing 737 kapitonas Vytautas Radavičius, turintis savo gamybos sraigtasparnį „Sidabrinis titanas“. Jis ketina šį aparatą palikti Valenčiūnų aeroklubo angare ir atostogų bei laisvalaikio metu pramoginiais skraidymais džiuginti Šakių rajono gyventojus.

Vokietis Valteris Ekstra prieš kelis dešimtmečius pastatė savo konstrukcijos akrobatinį lėktuvą, o dabar jų yra pagaminęs keletą dešimčių. Šiuo metu šie oro laivai yra pačios aukščiausios klasės akrobatiniai lėktuvai pasaulyje ir vieną iš jų turi Daukantiškiuose prie Gelgaudiškio gimęs lakūnas – akrobatas Šarūnas Staniulis. Jis su oro laivu „Ekstra 300“ taip pat žada dalyvauti renginyje ir akrobatiniais skraidymais džiuginti savo kraštiečius.

Oro laivų istorija siekia dar XIX a. vidurį, kai prancūzai broliai Mangofje pasigamino šilto oro balioną ir pakilo į orą. Tai buvo pirmasis, bet lengvesnis už orą oro laivas.

XX a. pradžioje, 1903 m., JAV dviračių gamybos ir remonto dirbtuvės savininkai broliai Raitai pasigamino pirmąjį sunkesnį už orą skraidantį aparatą ir tai tapo aviacijos pradžia. Pirmasis pasaulinis karas parodė, kokia galinga jėga yra oro laivai, o Antrajame pasauliniame kare aviacija sugriovė pusę pasaulio.

Tarpukario Lietuvoje savadarbiais orlaiviais garsėjo konstruktoriai Antanas Gustaitis, Jurgis Dobkevičius ir Bronius Oškinis. Juos visus Antanas Smetona pasiuntė mokytis į Paryžiaus aeronautikos akademiją. Net sovietmečiu Šakių rajone netoli Barzdų gimęs Bronius Oškinis susilaukė pripažinimo, jo konstrukcijos sklandytuvai SSSR buvo gaminami serijomis iki 3000 vienetų.

Renginio organizatoriai viliasi, jog ateinantį savaitgalį orai bus palankūs ir suteiks galimybę renginio dalyviams bei žiūrovams pasimėgauti gražiais pasirodymais po atviru dangumi.

Savadarbiai oro laivai iš tolimiausių šalies kampelių rinksis visą šeštadienį, tačiau galimybė paskraidyti bus jau nuo 11 valandos ryto.

Vakarop visus sąskrydžio dalyvius ir susirinkusius rajono gyventojus žada pasveikinti puikus Šakių pučiamųjų orkestras.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.