Iš šakiečių suėjimo: metai bėga, o problemos tos pačios

bendruomene sakiaiGiedrė MERČAITIENĖ
 
Šakių bendruomenės susitikimai – labai reti. Bet antradienio vakare vykęs toks suėjimas, kaip ir buvo galima tikėtis, atvėrė labai daug nūdienos skaudulių. Jie, kaip žinia, nesikeičia metų metus. Kai kurių institucijų atstovai garsiai šaukia – pasižiūrėkime į veidrodį ir keistis pradėkime nuo savęs.
 
Nuotr. Aktyviausi Šakių gyventojai antradienį rinkosi seniūnijoje aptarti nūdienos gyvenimo klausimų.
 
Reikia stadiono
 
Antradienio vakarą Šakių seniūnijoje parodytas Gedimino Jokūbaičio sukurtas Šakių miesto šventės vaizdo įrašas „Dainuojantis ežeras“ subūrė pilietiškiausius šakiečius, įvairių žinybų atstovus, Seimo narį Mindaugą Bastį, jo padėjėjas, keletą rajono tarybos narių. Susitikime netrūko šakiečiams rūpimų klausimų.

Infrastruktūros plėtros klausimais kreipdamasis į Seimo narį Rolandas Pavalkis kalbėjo apie stringantį naujojo stadiono projektą.

„Buvo numatyta Šakiuose įrengti europinius reikalavimus atitinkantį naują stadioną. Yra problemų su sklypu. Kiek žinome, sustojo visi darbai ir finansavimas,“ – kalbėjo R. Pavalkis. Šakiečių norą turėti stadioną palaikantis M. Bastys patikino, kad tai išsprendžiama problema.  

„Yra Sporto departamentas, kuris gali prisidėti prie tokio pobūdžio projekto. Žinoma, pirmiausia reikia paruošti tinkamą projektą. Turi būti priimti sprendimai savivaldybėje, taryboje. Kada bus parengtas projektas ir argumentuotai pagrįsta, kam to reikia, tuomet bus ir finansavimas“, – tikino M. Bastys.    

Stebėjimo kameros

Apie ne vienerius metus garsiai eskaluojamą stebėjimo kamerų įrengimo mieste problemą pasisakė šakietis Gintautas Lenkas.

„Jau antri metai apie tai kalbama, bet niekas nejuda. Žinome atvejį apie naujame skvere sudaužytą kompiuterį. Skvere turėjusių būti kamerų nėra po šiai dienai. Ar neitų Seime priimti įstatymą, kad miestuose turėtų būti kameros. Vieniems atrodo, kad taip pažeidžiamos žmonių teisės. Aš sakyčiau, kokios čia teisės gali būti pažeistos, jei padeda sugauti nusikaltėlį. Anglijoje kiekvienoje gatvėje po kelias kameras kabo...“ – kalbėjo G. Lenkas. M. Basčio nuomone, tam nereikalingas specialus įstatymas. Esą tai yra savivaldybės, rajono tarybos narių kompetencijos klausimas.

„Kameros tikrai tiek daug nekainuoja, kad reikėtų specialių Vyriausybės leidimų. Tai yra grynai vietos savivaldos klausimas. Siūlau vietos tarybos nariams imtis iniciatyvos“, – kalbėjo M. Bastys.

„Šį klausimą keliame labai seniai. Jis dar labiau paaštrėjo, kai buvo sugadintas kompiuteris. Mūsų sukurtoje grupėje „Tvarkau Šakius“ plūsta informacija apie vienoje ar kitoje miesto dalyje vykstančius chuliganų išpuolius. Policija nurodė savivaldybei vietas, kur galėtų būti įruoštos kameros. Yra vienas paprastas dalykas, kuris galėjo būti padarytas, reikia politinio sprendimo“, – komentavo tarybos narys Martinas Eimutis. Didesnių vilčių suteikė tarybos narys Mindaugas Tarnauskas, kuris šiuo klausimu šią savaitę kalbėjo su savivaldybės Regioninės plėtros skyriaus vedėju Vitu Girdausku.

„Skvere numatytų įrengti kamerų pirkimo projektas gali pajudėti jau kitą savaitę. Procesas nėra sustojęs ir kameros tikrai bus“, – garantavo M. Tarnauskas.

Šakių rajono policijos komisariato viršininkas Mindaugas Akelaitis sako, kad viešųjų miesto erdvių stebėjimas su kameromis turėtų vykti centralizuotai, dalyvaujant ir savivaldai.

„Manau, kad čia yra visų praleista proga. Tie daug infrastruktūros yra sutvarkyta rajone, bet nepagalvota, kad ją reikia saugoti. Tuo pačiu metu buvo  galima įrengti stebėjimo kameras ir viską centralizuoti“, – pastebėjimais dalijosi M. Akelaitis.

Skaudulys – pijokystės

„Jau penkerius metus gyvenu Šakiuose, bet  59-erius išgyvenau kaime. Kaime vyksta baisūs dalykai. Baisios landynės – alkoholio pardavimo vietos – veikia dieną naktį. Vyrai prasigeria. Į tai nebūčiau kreipusi dėmesio, bet pernai iš gyvenimo išėjo mano 52-ejų pusbrolis. Ūkiniame pastate radome kabantį. Niekada nežiūrime į priežastis, pamatome tik pasekmes“, – kalbėjo garbaus amžiaus šakietė. Moters teigimu, policija tikrai žino daugelį vadinamųjų alkoholio pardavinėjimo taškų, bet nieko nedaro.  

„Policijos darbuotojai vaiko paklausia, ar tikrai tėvai pardavinėja degtinę ir cigaretes. Jis atsako, kad pardavinėja, bet toliau viskas tebevyksta, – pasisakė moteris. – Kaime žmonės baigia prasigerti. Jie pas nelegalius prekiautojus palieka savo pensijas. Turime atkreipti dėmesį. Vaikų ir žmonų ašaros pas šituos pardavinėtojus.“

„Tai nėra policijos problema. Tai yra mūsų visų problema. Yra įdomių pavyzdžių, kad savivaldybės administracijoje, seniūnijose dirbančių žmonių giminaičiai vykdo tokią veiklą arba tie vykdytojai su jais susiję artimais ryšiais. Tie žmonės yra pakankamai raštingi, išprusę. Jie sėkmingai drasko akis policijos pareigūnams, žino savo teises, bet negalvoja apie savo pareigas. Yra tokių žmonių, kurie viešai piktinasi, o realiai taip elgiasi. Esame tokia visuomenė, kurioje normalu  vienaip kalbėti, kitaip elgtis“, – akcentavo policijos viršininkas. Jo tikinimu, kasmet vis daugiau nubaudžiama nelegalių prekeivių.

„Kol yra vartojimas ir didelis poreikis, tol taip bus. Jeigu policininkas būtų susijęs su tokia prekyba, tai pačiu greičiausiu ir skausmingiausiu būdu paliktų uniformą ir eitų lauk pro duris, – sakė M. Akelaitis. – Ar policija turi gydyti alkoholikus? Ar tuo turėtų rūpintis socialinės tarnybos? Ar tai yra visų problema?“ Policijos kasdienybė rodo, kad nepilnamečiai vaikai kviečia policiją dėl girtaujančių tėvų. Tokia realybė rodo, kad policija dirba su pasekmėmis.  

„Sužinome, kad tuo momentu buvo sumuštas vaikas, bet iki to eita metų metus. Čia ne taškas kaltas, kuriame galima nusipirkti alkoholio. Pažiūrėkite, ką prekybos centruose visiškai legaliai perka iš apatinės lentynos. Noriu pasakyti – pažiūrėkime kiekvienas į veidrodį“, – kalbėjo M. Akelaitis.

Iš daugelio susirinkusiųjų šakiečių lūpų skriejo replikos apie blogus įstatymus. M. Basčio nuomone, problemos ir jų priežastys ne įstatymuose, o visuomenės auklėjime ir aktyvume.

„Būtinas nepakantumas įstatymų pažeidinėtojams“, – ragino M. Bastys. 

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.