„Žingeidžiukai“ subūrė smalsiausius moksleivius

zingeidziukaiDažnai besilankantys bibliotekoje tikriausiai pastebėjo, kad biblioteka jau seniai nebėra vien knygas skaitytojams išduodanti įstaiga. Biblioteka tampa daug atviresnė bendruomenei, nuolat plečia savo veiklą, organizuoja įvairius renginius, parodas, susitikimus.
 
Nuotr. Susibūrę „Žingeidžiukai“ nesnaudžia – domisi istorija, fotografija, dalyvaus teatralizuotoje ekskursijoje, besiruošdami Adventui, pins vainikus.
 
Nuo spalio 7 d. Šakių viešojoje bibliotekoje veiklą pradėjo „Žingeidžiukai“. Šioje neformaliojo vaikų švietimo programoje, skirtoje moksleiviams iki 16 m., dalyvauja 19 įvairaus amžiaus vaikų. Kartą per savaitę vykstančiuose susitikimuose linksmai šurmuliuoja tiek pradinukai, tiek gimnazistai. Pagrindinės  „Žingeidžiukų“ veiklos kryptys – turizmas, kraštotyra ir pilietinis ugdymas. „Žingeidžiukai“ jau susipažino su Suvalkijos krašto istorija, Biofeedback programa, aplankė Sudargo piliakalnius, dalyvavo fotografijos pamokoje.

Moksleiviams vadovauja neseniai, bet aktyviai į bibliotekos darbuotojų gretas įsiliejusi istorikė-sociologė Inga Matulevičiūtė-Rutkauskienė. Mėgstanti keliauti, besidominti krašto istorija, kultūra ir papročiais, o laisvalaikiu dar ir fotografuojanti programos vadovė puikiai geba sutelkti vaikus ir juos sudominti.

„Noriu jaunimui perduoti savo patirtį bei  ugdyti  jų norą domėtis, pažinti, kelti klausimus ir ieškoti atsakymų“, – atskleidė savo lūkesčius programos sumanytoja, akcentuodama, jog šioje veikloje svarbiausia žmogiškasis faktorius – pastangos būti draugiškiems, mandagiems, geranoriškiems ir padėti vieni kitiems.

Inga Matulevičiūtė-Rutkauskienė džiaugiasi, jog susirinko labai motyvuoti ir smalsūs vaikai. „Su tokiais dirbti labai malonu ir gera matyti jų šypsenas, džiugu, kad galiu prisiliesti prie jaunų žmonių formavimosi, skatinti juos tobulėti, siekti savo svajonių, kad nebijotų būti nemadingi, – kalbėjo programos vadovė po fotografijos užsiėmimo.

Pakalbinti berniukai labiausiai džiaugėsi organizuojamomis ekskursijomis, mergaitės – praktiniais užsiėmimais. Su draugėmis šeštadienį bibliotekoje leidžianti Gabija akcentavo, jog ateiti į „Žingeidžiukus“ paskatino smalsumas ir noras pažinti naujus dalykus, apie kuriuos nekalbama mokykloje. Vietoje nenustygstantis Erikas atviravo, kad anksčiau labai daug laiko praleidęs prie bibliotekos kompiuterių, o dabar mielai dalyvauja „Žingeidžiukų“ veiklose.

Sumanūs moksleiviai turi ir „Žingeidžiukų“ grupę viename iš socialinių tinklų, kur dalijasi savo įspūdžiais, nuotraukomis ir planuoja savo veiklą. Artimiausiuose „Žingeidžiukų“ planuose – Vėlinių ir Helovino tradicijų aptarimas, apleistų kapaviečių lankymas Šakių kapinėse.

Lapkritį „Žingeidžiukų“ laukia teatralizuota ekskursija Gelgaudiškio dvare, tolerancijos pamokos Šakių vaikų globos namuose, o bibliotekoje – diskusija apie emigraciją. Artėjant Adventui, su moksleiviais Advento vainiką pins floristė Daiva Bublaitienė, o prieš šv. Kalėdas vaikai mokysis lieti žvakes ir gaminti kalėdinius angelus.

Programą planuojama tęsti iki 2015 m. gruodžio 16 d., kuomet bus surengta draugystės popietė. Šventės metu vyks viktorina, padėsianti įtvirtinti įgytas žinias, bus išrinktas ir apdovanotas šauniausias programos dalyvis.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.