Jaunimas Zanavykų muziejuje ėjo žinių keliu

astronomijaTrečiadienio vakarą Zanavykų muziejuje vyko kultūrinis-pažintinis renginys „Žinių kelias“, skirtas jaunimui.

Nuotr. Pokalbio „Astronomija moksle ir mituose“ vedėja Livija Sadauskaitė į renginį susirinkusius supažindino su žiemą matomais žvaigždynais.

Renginys prasidėjo projekto „Saugok sveikatą, kol jaunas“ jaunimui palankių sveikatos priežiūros paslaugų koordinatoriaus Martino Eimučio suorganizuotu protmūšiu, kuriame dalyvavusios komandos suko galvas atsakinėdamos į su sportu, mityba, sveika gyvensena susijusius klausimus. Po trijų etapų, susumavus rezultatus, paaiškėjo, jog nugalėtoja tapo komanda „Fotogeniški“, komanda „Sveiki ir laimingi“ užėmė antrąją vietą, o „Aštru“ – trečiąją. Visos komandos buvo apdovanotos prizais.
 
Susirinkusiam jaunimui pažintinį pokalbį „Astronomija moksle ir mituose“ vedė Lukšių Vinco Grybo gimnazijos 1bg klasės mokiniai, paruošti mokytojų Stasės ir Antano Burkšaičių. S.Burkšaitienė pasakojo, jog mintis parengti projektą, kad jaunimas iš arčiau supažintų su astronomija, gimė vaikščiojant vakarais ir grožintis žvaigždėtu dangumi.

„Užsivertę kasdieniais darbais ar paskendę rutinoje mes neberandame laiko ir noro pakelti akių į dangų ir pasigrožėti neišsemiamais žvaigždynų lobynais. Kartais derėtų paaukoti kelias miego valandas ir atsigulti po žvaigždėtu dangumi, jį stebėti. Juk žvaigždės – ypatingas reiškinys. Mes jas matome beveik tokias, kaip mūsų protėviai. Bėgant šimtams, tūkstančiams metų keitėsi miestai, miškus iškirto, užaugo kiti, ežerai išdžiūvo, upės pakeitė savo vagas, o žvaigždės liko beveik nepasikeitusios“, – renginį pradėjo jo vedėja Livija Sadauskaitė.

Mokinės papasakojo, kaip žvaigždynų atsiradimai aiškinami graikų mituose. Pavyzdžiui, Dvynių žvaigždynas mena dviejų brolių – Kastoro (jan) ir Poliukso (in) istoriją. Vienos motinos – Ledos sūnūs turėjo skirtingus tėvus. Poliuksas – nemirtingojo Dzeuso sūnus, o Kastoras – mirtingo tėvo. Broliai garsėjo narsa, kovingumu ir broliška meile. Kastorui žuvus, Poliuksas panoro pasidalinti savo nemirtingumu su broliu ir paprašė Dzeuso leidimo. Dzeusas sutiko, bet paskyrė broliams šešis mėnesius išbūti požemiuose. Dvynių ženkle į vieną visumą susijungę skirtingi vyro ir moters, Gėrio ir Blogio, Šviesos ir Tamsos pradai, kurie vienas be kito negali egzistuoti.

Be to, renginio dalyviai susipažino, kaip atrodo geriausiai žiemos metu matomi žvaigždynai, išgirdo daug įdomaus apie kamuolinius, padrikuosius spiečius bei galaktikas.  
Renginį vainikavo 2001m. susikūrusios vilniečių roko grupės „Arbata“ koncertas.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.