Pasak prekybininkų, ji priklauso nuo uogų kokybės: nuo didumo, išvaizdos, o pirkėjai reikalauja, kad būtų ir skanios.
Kol kas pirkėjai braškes perka po kilogramą, kaip patys sako, paskanauti. Uogienę virti kol kas nežada, laukia, kol uogų kaina taps šiek tiek mažesnė arba atsiras lietuviškų braškių. Kalbinti pirkėjai nesidomi parduodamų braškių veislėmis, mieliau prašo paragauti, ar skanios.
Prekybininkė Regina kiekvienais metais turguje prekiauja ne tik lenkiškomis, bet ir savo sode užaugintomis braškėmis. Pasak jos, skoniu tiek Lietuvoje, tiek Lenkijoje užaugintos braškės nesiskiria – visos saldžios, skanios. Regina žino, kad daugelis uogienes verda ir iš lenkiškų braškių. Moteris mano, kad braškių augintojų, kurie prekiautų uogomis turguje, Šakiuose yra mažai, jų pažįsta gal penkis, šešis, nes didieji rajono braškių augintojai savo derlių realizuoja prekybos centruose, mugėse ar išveža už Lietuvos ribų.
Lietuviškų teks dar palaukti
Lietuviškų braškių sezonas turėtų prasidėti už savaitės ar dviejų.
Astos Dailidienės ūkyje (Patašinės k., Griškabūdžio sen.) braškės skinamos iki rugpjūčio vidurio. Šiuo metu gausiai žydi ankstyvosios ir vidutinio ankstyvumo braškės. Pasak ūkininkės, jei gamta piktai nepapokštaus, birželio viduryje ji tikisi pakviesti gyventojus į laukus pigiau nusipirkti uogų arba prisiskinti patiems. Braškių mėgėjai visą sezoną šiame uogyne gali nusipirkti šviežių uogų. Pasak A. Dailidienės, jau 12 metų praktikuojanti tokį braškių pardavimą – jis pasiteisino. Tiesa ūkininkė apgailestavo, kad kasmet sulaukia nedrausmingų, viskuo nepatenkintų skynėjų ir pirkėjų, bet dėl nuolatinių klientų pasiryžusi ir toliau taip realizuoti derlių. Prognozuoti šio sezonų kainų ji taip pat kol kas nelinkusi, nes pasak jos, buvę birželį ir šalnų, ir sniego krušos.
Uogų derlius
Ar gausų braškių derlių turėsime mūsų krašte? Kaip braškės peržiemojo?
Daugelis pripažįsta, kad situacija nebloga, nors yra ir gerokai pašalusių braškių krūmų.
„Mūsų ūkyje peržiemojimui koją pakišo ne sniego trūkumas, o naujos, neatsparios, nepatikrintos braškių veislės, iššalo apie 40 arų“, – apgailestavo braškių augintojas iš Degutinės Robertas Laurynaitis.
Apie ketverius metus braškes auginantys Laurynaičiai šiuo metu 3 ha plote turi 15 veislių ir tikina, kad grįš prie senų, jau išbandytų, žiemai atsparių veislių. Jie džiaugėsi, kad uogienojai žydėjo gausiai, žiedų šalnos nepakando, todėl derliaus tikisi gero. Pasak ūkininko, ar braškių turėsim visą vasarą, dar priklauso ir nuo klimatinių sąlygų: saikingai lietaus – braškės užauga gražios ir didelės, daug lietaus – jos tiesiog supūva lysvėse. Šios šeimynos užaugintų braškių šakiečiai neparagaus: jas realizuoja Kaune arba Latvijoje.
Dalinosi patirtimi
Turguje jau šešerius metus braškėmis prekiaujantis Povilas Janušaitis iš Pyragių kaimo (Šakių sen.) sako, kad šviežių braškių sezonas Lietuvoje trunka 3–4 savaites, o nuo liepos vidurio vėl parduodamos atsivežtinės uogos. Pasak Povilo, šiais metais kainoms įtaką gali daryti ir tai, kad nemažai braškių iššalo. Jis pripažįsta, kad kainos turguje kinta kiekvieną dieną ir prognozuoja, kad lietuviškos braškės pradžioje gali kainuoti šešis eurus, o prekybos bumo metu nukris iki dviejų eurų. Jo nuomone, šiais metais braškių kaina pakilo apie 0,50 euro centų. Povilas visiškai atsako už savo parduodamos produkcijos kokybę ir tvirtina: jei kartą supuvusias vietoj gerų parduosi – pasitikėjimui galas. Jaunas vaikinas visą uogynų lauką uždengė plėvele, todėl tikisi už savaitės prekiauti lietuvišku derliumi.