Bilietų brangimo klausimas sukėlė daug ginčų

bilietai autobuseLina POŠKEVIČIŪTĖ

UAB „Šakių autobusų parkas“ liepos 13 d. kreipėsi į savivaldybės tarybą dėl naujų vietinių maršrutų tarifų nustatymo. Rajono politikai kėlė klausimus, ar naujieji tarifai neturės įtakos rajono biudžetui, ar bendrovė daro viską, kad išsilaikytų pati, nebūtų tik prašytoja.

Nuotr. UAB „Šakių autobusų parkas“ vyr. buhalterė Lilija Sniečkuvienė patikino, kad bendrovės bilietai nebus brangesni už kitų vežėjų.

Per pastaruosius dvejus metus šioje bendrovėje vietinių maršrutų tarifai nekito, nors per tą laiką net du kartus didėjo minimali alga, keitėsi degalų kainos. Bendrovė paprašė dabar esantį tarifą (0,10 Eur už vieną keleivio kilometrą) padidinti 7 proc., t. y. iki 0,107 Eur bei palikti tą pačią vienkartinio bilieto kainą – 0,64 Eur (vieno sustojimo važiavimo minimali kaina).

Tarybos narė Eglė Dragūnaitytė klausė, ar „tai ne prašymas iš lubų“. Ji teigė, kad galbūt prieš keliant tarifus reikalinga atlikti įmonės auditą. Tarybos narę domino, kodėl mūsų rajono organizacijos, įmonės, vykstančios į ekskursijas, mieliau renkasi gretimų rajonų vežėjus.

„Tai prašymas ne iš lubų, rajono Ūkio skyriui esame pateikę visus reikiamus skaičiavimus. O dėl komercinių paslaugų noriu patikinti, kad nuo gegužės mėnesio sumažinome įkainius už autobusų nuomą, nes krito degalų kainos, o rajono įmonės dažniausiai renkasi gretimų rajonų privačius vežėjus, kurie ir siūlo pigesnes paslaugas“, – kalbėjo UAB „Šakių autobusų parkas“ vyr. buhalterė Lilija Sniečkuvienė.

Tačiau E. Dragūnaitytė nenusileido ir pateikė pavyzdį, kai dar iki gegužės mėnesio buvo kreiptasi į bendrovę ir, pasak jos, už 800 km atkarpą įmokos suma skyrėsi 300 eurų nuo Jurbarko bendrovės įkainio.

„Nelipinkit ant įmonės tokios etiketės ir nedarykit antireklamos. Norit, kad gyventojai visai nesikreiptų? Aš turiu kitokios patirties, kai ši bendrovė vežė pigiau“, – kalbėjo tarybos narys Romas Pukinskas.

Tarybos narius domino, kokią įtaką turės rajono biudžetui, kiek nuostolingų maršrutų padaugės patenkinus bendrovės prašymą dėl tarifų padidinimo.

„Drįstu sakyti, kad savivaldybės biudžetui naujieji tarifai įtakos neturės ir mes nustatyto šių metų įmonės biudžeto limito neviršysim. Padidinus tarifą, nuostolingi maršrutai tik mažės, iš keleivių, mokančių už bilietus 100 proc., mes per mėnesį surinksime apie 900 eurų. Kadangi savivaldybė bendrovei kompensuoja nuostolingus maršrutus ir mokinių pavėžėjimą, tai, surinkdami daugiau lėšų už bilietus, mažiau prašysime iš savivaldybės“, – kalbėjo bendrovės atstovė.

Ji patikino, kad bendrovė bet kada negali didinti visų maršrutų įkainių, nes ji labai priklausoma nuo konkurentų, privatininkų. Todėl rugsėjo 1 d. bendrovė matys situaciją ir sužinos, kaip elgsis kiti vežėjai dėl įkainių. L. Sniečkuvienė apgailestavo, kad, mažėjant moksleivių skaičiui, mažėja bendrovės pajamos. Šiemet „Šakių autobusų parkas“ pervežė 10 proc. moksleivių mažiau.

Tarybos nariai klausė, ar padidinus tarifus bus pigiau į Kauną nuvažiuoti su „Kautra“, ar privačiais, ar mūsų rajono autobusų parko autobusais. L. Sniečkuvienė patikino, kad bendrovės bilietai tikrai nebus brangesni už kitų vežėjų, nes tokiu atveju jų paslaugomis keleiviai nesinaudotų.

Rajono meras Juozas Bertašius kalbėjo, kad, pakėlus minimalią algą, tenka šiai įmonei ieškoti, kur pinigų užsidirbti. Juolab kad šioje įmonėje pusė aptarnaujančio personalo gauna minimalią algą, o vairuotojai, pasak L. Sniečkuvienės, – valandinį atlygį.

Prieš priimant sprendimą iškilo klausimas ir dėl sustojimo Liepalotų kaime (Lukšių sen). Ten yra įrengtos dvi stotelės. Tarybos nariai klausė, ar bendrovė negali atsižvelgti į gyventojų prašymus ir sustoti abiejose stotelėse. Kaip patikino L. Sniečkuvienė, Valstybinė kelių transporto inspekcija pagal gyventojų pageidavimus ir kitus kriterijus patvirtino tik vieną sustojimą Liepalotuose.

„Geriausia, kad pati įmonė išsilaikytų ir nereiktų skirti papildomų lėšų. Ji neturi būti prašytoja , o savivaldybė – tik dalintoja“, – apie tokių tarifų tvirtinimus kalbėjo savivaldybės administratorius Evaldas Sniečkus.

Liepos 29 d. sprendimu Šakių rajono savivaldybės taryba patvirtino prašomus UAB „Šakių autobusų parkas“ vietinių maršrutų tarifus bei leido įmonės direktoriui Tomui Povilaičiui taikyti konkrečių vietinio susisiekimo maršrutų diferencijuotą tarifą. Pokyčiai numatomi nuo rugsėjo 1 d.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.