Trys Karaliai atvyko nešini 16-uoju Šakių kalendoriumi

kalendoriusAgnė NAUMAVIČIŪTĖ
 
Tradiciškai sausio 6 – ąją, Trijų Karalių dieną, šakiečiams pristatytas šešioliktasis Šakių kalendorius. Renginys, kaip ir kiekvienais metais, sulaukė itin didelio pasisekimo ir žmonių susidomėjimo – į jį sugužėjo pilna salė žiūrovų, kurie po kalendoriaus pristatymo išvydo muzikinę – literatūrinę programą „Reveransas Lietuvos renesansui“.
 
Nuotr. Pristatymo metu šakiečiai įsigijo daugiau nei 100 kalendoriaus egzempliorių, jo kaina 5 Eur (17 Lt).
 
Šakių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos dėka šakiečiai šį kalendorių savo rankose laiko jau šešioliktąjį kartą. Viena iš kalendoriaus rengėjų Lina Eringienė teigė, jog yra buvę akimirkų, kai norėjosi išleisti paskutinį kalendorių ir daugiau to nebedaryti, bet, matyt, ši tradicija gyvuos dar ne vienerius metus, nes jau 2015-ųjų metų kalendoriaus pristatymo dieną buvo planuojamas ateinančių metu kalendorius - kokie straipsniai bus į jį sudėti ir t.t.

Prieš kalendoriaus pristatymo renginį ir po jo šakiečiai nupirko daugiau nei 100 kalendoriaus egzempliorių, vieno kalendoriaus kaina – 5 Eur. Pasak L. Eringienės, Šakių viešojoje bibliotekoje jį galima įsigyti ir po pristatymo.

Rašančiųjų netrūksta

Į šiame kalendoriuje esančius straipsnius savo mintis sudėjo Seimo narys Arvydas Vidžiūnas, Vilniaus zanavykų bendrijos pirmininkas Kęstutis Vaičiūnas, Gintautas Žulys, kiekviename kalendoriuje galime išvysti Seimo nario Mindaugo Basčio sveikinimą. Taip pat kalendoriuje kitų Šakių krašto gyventojų parengtuose straipsniuose aprašytos sukaktys, žymesni įvykiai, mintys apie sukaktuvininkus. Tradiciją jau tapę tai, jog kalendoriaus pirmuosiuose puslapiuose galime perskaityti kraštiečiams skirtą rajono mero, mero pavaduotojos žodį bei Šakių seniūno palinkėjimą. Taip pat kalendorių puošia Šakių klebono kun. Sigito Matusevičiaus, vikaro kun. Vitalij Volodkovič bei kun. Virginijaus Kelerto palinkėjimai.

Pasak L. Eringienės yra labai daug žmonių, kurie padeda rengiant kalendorių, rašo straipsnius, tačiau moteris taip pat teigė, jog trūksta jaunų žmonių nuomonių bei aktyvumo. „Kreipiamės ir ieškome naujų žmonių, kurie parašytų straipsnius. Žinoma, jų labai sunku rasti, bet vis tiek atsiranda. Pavyzdžiui, Kęstutis Vaičiūnas yra tas žmogus, kuris mums padėjo naujai ir, žinoma, esame be galo jam dėkingi. Arvydas Vidžiūnas jau eilę metų taip pat mums padeda ir parašo straipsnių“,- teigė L. Eringienė.

Darbo – per akis

Šakių kalendoriaus gimimas – ilgų triūso ir darbo valandų vaisius. Pasak L. Eringienės, kalendorių parengti užtrunka maždaug 3-4 mėn. Šie mėnesiai bibliotekos darbuotojų gyvenime būna tikrai ne iš lengviausių. Pasak pašnekovės, ryte atsikeli su mintimis apie kalendorių, užmiegi taip pat pilna galva minčių apie jį. „Gaila, kad kai kurie žmonės galvoja, jog tai yra lengvas darbas, nes taip tikrai nėra. Atsikeliu ir užmiegu su kalendoriumi rankose“,- teigė L. Eringienė.
 
Pasikeitė neatpažįstamai

Pirmasis Šakių kalendorius išleistas 2000-aisiais metais. Nuo tų metų iki dabar kalendoriaus turinys ir išvaizda pasikeitė neatpažįstamai. Jei pirmojo kalendoriaus tiražas buvo 100 egzempliorių, tai dabar jis jau siekia 600 egzempliorių. Pirmajame kalendoriuje buvo galima rasti svarbiausius ir būtiniausius dalykus, reikalingus šakiečiui – žymesnes Lietuvos sukaktis, Šakių krašto jubiliatų gimimo datas ir, žinoma, autobusų išvykimo iš Šakių grafiką, kuris paskutiniuosiuose puslapiuose spausdinamas iki šiol. Kalendorius kiekvienam šakiečiui ir ne tik pravartus tuo, jog jame galima rasti informacijos apie to mėnesio svarbiausius renginius, šventes, mūsų krašto žymių ir nusipelniusių žmonių, garsinančių Šakių kraštą, sukaktis. Kalendoriuje galima rasti ir paskaityti Šakių krašto literatų kūrybą, pasigrožėti kalendoriuje esančiais mūsų krašto mokinių piešiniais. Taip pat kalendoriuje galima rasti tokias rubrikas kaip „Po žodžio ženklu“, „Zanavykutis“, ar „Orijos krašto vaikai“. Visų šešiolikos kalendoriaus leidimo metų fotografijų autorius - Vidas Venslovaitis.

Kalendorius - dovana

Kaip dovaną ar prisiminimą, pasak Šakių viešosios bibliotekos direktorės Reginos Ūsienės, žmonės šį kalendorių perka ne tik sau, bet ir artimiesiems, kilusiems iš Šakių krašto ir dabar gyvenantiems kituose Lietuvos miestuose ar emigravusiems į užsienį.

Taip pat tradicija yra tapę tai, jog kiekvienas mėnesis kalendoriuje yra gavęs kokį nors pavadinimą. Mėnesiai jau buvo vadinti medžių, gėlių, praėjusiais metais – vabalų vardais. Šių metų kalendoriuje mėnesiai gavo uogų vardus. Pavyzdžiui, balandžio mėnuo vadinamas putino uogos, vasario – baltauogės meškytės, o rugsėjis - vynuogės vardu.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.